Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Festivalul "Zile si nopti de teatru european la Braila" sprijinit de Fondul National Cultural

In urma cu citeva zile, pe site-ul Ministerului culturii au fost publicate proiectele cistigatoare ale etapei pilot. Braila a cistigat un singur proiect la sectiunea "Teatru". Prin Fondul National Cultural Teatrul "Maria Filotti" din Braila va primi 155 de milioane de lei pentru organizarea festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila". Desi suma este mica fata de necesitatile financiare ale manifestarii, care se ridica la aproximativ trei miliarde de lei din spusele directorului teatrului, Veronica Dobrin, satisfactia ca festivalul a primit girul Ministerului Culturii prin Fondul National Cultural (FNC) este foarte mare. Din cele opt organizatii de la nivel national finantate de FNC, numai trei sint institutii bugetare, iar dintre cele opt actiuni sprijinite numai cinci sint festivaluri de teatru, iar cel de la Braila a fost apreciat. Alaturi de festivalul brailean de teatru au mai primit finantari: Festivalul de dramaturgie romaneasca de la Teatrul National "Eminescu" din Timisoara, Festivalul Atelier ajuns la cea de-a XIV-a editie, Festivalul international de teatru pentru copii de la Teatrul "Ion Creanga" Bucuresti si "Gala noilor generatii: Capul de ... regizor" de la Teatrul "George Ciprian" din Buzau.
"Am cerut 700 de milioane de lei si am primit mult mai putin. Oricum este bine pentru ca sintem printre putinele institutii din tara care ne bucuram de sprijin. Mai speram ca ne vor ajuta sponsorii, Uniter si Consiliul Local. Trebuie sa mentinem si sa ridicam standardul cu care am inceput, pentru ca altfel nu ne mai justificam actiunea", a spus directorul Veronica Dobrin.
Pregatirile pentru festivalul "Zile si nopti de teatru european la Braila", planificat pentru luna septembrie, sint in toi. Deja au fost selectate spectacolele, insa urmeaza ca acestea sa confirme participarea. Tema dialogului din acest an este "Est-Vest", iar selectia a fost realizata de comitetul de organizare, al carui presedinte este criticul Doina Papp, iar presedinte de onoare este regizorul Catalina Buzoianu. Daca nu vor interveni elemente neprevazute, in septembrie, la Braila se vor putea urmari cele mai bune spectacole din Romania: "Sase personaje in cautarea unui autor" de la Teatrul "Bulandra", regia Liviu Ciulei, in care joaca Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Ion Caramitru si Dana Dogaru, "Mascariciul" dupa Cehov, in regia si interpretarea lui Horatiu Malaele, "Cum gindeste Amy", de la Teatrul Mic, cu Valeria Seciu, in regia Catalinei Buzoianu, "Nu se stie cum" de la "Nottara", cu Claudiu Bleont si Catrinel Dumitrescu, "Inima de ciine" de la Teatrul National Bucuresti, regia Yuri Kordonskiy, cu Victor Rebengiuc, Marius Manole si Mircea Rusu, "Plastilina" in regia lui Radu Afrim de la Teatrul din Ploiesti. Au mai fost invitate teatrele din Oradea, Galati, Arad, Craiova, Teatrul Act din Bucuresti.
Ca si la prima editie vor fi spectacole si in spatii neconventionale, pe Esplanada sau in spatiul Bisericii Baptiste, spectacole de noapte in barul Hotelului Traian, unde va putea fi vazut spectacolul "A*B" premiat la Galele Tinarului Actor, si vor fi organizate manifestari de cultura teatrala si ateliere de creatie: expozitie de scenografie, conferinta de proiectii, atelier de regie de opera, seminar de dramaturgie, expozitii de carte si spectacole lectura.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii