Festivalul Toamnei Timişoreana, o manifestare “cu cântec” şi preţuri exorbitante | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Festivalul Toamnei Timişoreana, o manifestare “cu cântec” şi preţuri exorbitante

• evenimentul s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, în Parcul Monument, fiind aproape tras la indigo cu cel de anul trecut • numărul vizitatorilor a fost, însă, mult mai mic decât în urmă cu un an

 

Indiscutabil, brăilenii nu au uitat excepţionalul şi recentul spectacol al Teatrului “Masca” din timpul Festivalului Florilor, desfăşurat la începutul lui septembrie în  Parcul Monument. A fost un eveniment foarte reuşit, chiar dacă a avut câteva inerente neajunsuri. Am numit aici, printre altele, prezenţa deranjantă a celor cu biciclete printre miile de vizitatori sau atitudinea deloc civilizată a unor brăileni care încălcau zona din jurul statuilor vivante şi chiar se postau în spatele acestora, neputându-se face o fotografie fără acei gură cască apăruţi în decor... Sugeram atunci conducerii Primăriei ca la fiecare asemenea manifestare de amploare să se afle, printr-un sondaj de opinie, şi părerea, opiniile sau observaţiile brăilenilor.

Ei bine, să revenim acum la Festivalul Toamnei  Timişoreana, desfăşurat în acest sfârşit de săptămână, tot în Parcul Monument. Deşi la prima vedere a părut tras la indigo faţă de cel de anul trecut, totuşi animaţia şi afluxul de vizitatori nu au mai fost ca în 2017. Poate şi vremea rece a contribuit la acest lucru, dar cu siguranţă au fost şi unele aspecte care i-au nemulţumit pe potenţialii vizitatori şi clienţi. Astfel, dacă formaţiile de dansuri populare care au evoluat pe scenă au atras ca un magnet publicul, despre soliştii care au încercat să facă atmosferă nu se prea poate spune acelaşi lucru, doar câţiva dintre cei 12-13 câţi au urcat pe scenă având oarece notorietate. Bicicletele s-au mai rărit evident, însă au apărut cerşetorii care luau masă cu masă întizând mâna: “Dă-mi, bre, şi mie un ban sau un mic!”.

Un alt aspect: la un festival al berii, în mod de-a dreptul curios, a apărut un stand cu… ustensile de curăţat varză sau alte legume. Asta pe lângă standurile cu ceramică, la care vânzătorii se jurau că “e de Urezu, bre”, cu toate că încercau să îşi momească muşterii cu farfurii nesmălţuite şi date cu… vopsea care se curăţa cu unghia (“hai că dau trei la 5 lei!”).

Oarece afluenţă de clienţi era la fructele de mare sau cu delicatesele turceşti şi ungureşti. Se pune însă întrebarea: “de ce mulţi brăileni au preferat să se plimbe în loc să ia cu asalt mesele cu mici, friptură şi bere?”. Iată câteva opinii din public: “Anul trecut nu găseai un loc liber la mese, iar de această dată s-a venit cu preţuri ca în plin sezon estival: 8 lei o clătită, 3,5 lei micul şi 5 lei un pahar cu 300 ml de bere!”. Am văzut şi familii  scormonindu-se în portofel pentru a servi doar doi mici, nu şi bere, iar un grup de 4-5 adolescenţi au muşcat, pe rând, din 2-3 mici, după ce au strâns bani mână de la mână. Însă, culmea culmilor a constituit-o preţul tiribombelor, unde, de exemplu, datul în caracatiţă costa 15 lei pentru numai două minute, tariful fiind “altoit” la vedere şi fără ruşine, cu un “1” scris cu carioca lângă “5”-ul care reprezenta, de fapt, preţul real. Aşa cum, în zona Polivalentei, la alt târg, simultan cu cel din Monument, preţul brânzei de burduf a crescut subit de la 20 la 30 lei. Deh, legea cererii şi ofertei…

Apropo, dacă te mai întrebi de ce în ultimii 10-15 ani nu s-a mai văzut prin Brăila o mustărie, cu pastramă, must şi lăutari, probabil rişti să fii categorisit ca nostalgic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro