• în perioada 4-6 octombrie, la Casa Tineretului și Filarmonica „Lyra - George Cavadia” Brăila, se vor desfășura cinci evenimente culturale cu maeștri și tineri virtuozi de marcă ai muzicii de cameră • spectacolele sunt incluse în cea de a III-a ediție a Festivalului Național al Muzicii de Cameră SUBITO • evenimentul este organizat de Filarmonica „Lyra - George Cavadia”, Consiliul Județean Brăila, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Primăria Municipiului Brăila
La început de octombrie, Brăila redevine pol al muzicii de cameră românești.
Filarmonica „Lyra - George Cavadia”, alături de Consiliul Județean Brăila, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Primăria Municipiului Brăila, îi invită pe brăileni, în perioada 4-6 octombrie, la un omagiu adus muzicii de cameră, în cadrul a cinci evenimente care promit a fi „experiențe de neuitat, în care arta devine liant între generații, emoții și idealuri”.
Biletele pentru cele cinci spectacole pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, din Strada Ana Aslan nr. 29, sau online de pe platforma BLT.ro (https://www.blt.ro/subito-festivalul-national-al-muzicii-de-camera-braila.html).
„În perioada 4-6 octombrie 2024, orașul Brăila va fi învăluit din nou de mantia sunetelor de o delicatețe rară, căci SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră revine, preschimbat în cea de a treia ediție, chemând laolaltă pasionați, maeștri și tineri virtuozi ai acestei arte sculptate în timp și suflet. SUBITO nu este doar un festival, ci o celebrare grandioasă a muzicii de cameră, unde fiecare privire schimbată între interpreți și public devine o poveste despre sensibilitate, frumusețe și comuniune artistică”, a precizat prof. Alexandra Gurgu, secretar muzical al Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila.
Potrivit organizatorilor, ediția din acest an a Festivalului SUBITO aduce pe scena Casei Tineretului și cea a Filarmonicii din Strada Ana Aslan ansambluri de renume din întreaga țară, „ce își vor demonstra măiestria în fața unui public cultivat, în așteptarea sublimului”. Diversitatea programului muzical va îmbrățișa lucrări celebre din repertoriul de gen, dar și compoziții mai puțin cunoscute, însă de o frumusețe tulburătoare, oferind un echilibru între tradiție și descoperire artistică.
Prezentăm, în continuare, prima formație participantă la festival, Cvartetul „Gaudeamus”, care va evolua vineri, 4 octombrie, la ora 18.00, la Casa Tineretului.
GAUDEAMUS QUARTET a fost înființat în anul 1986, la Iași, unde membrii formației au beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Prima apariție în fața publicului brașovean a avut loc în anul 1988, când au obținut Premiul I la Concursul de interpretare pentru cvartete studențești din cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră - ediția XIX. Au urmat și alte concursuri naționale și internaționale, în palmaresul „Gaudeamus Quartet” fiind incluse: Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Cvartet de Coarde „Mozart” - Salzburg, Austria (1995), Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de Cameră „Vincenzo Bellini” - Caltanisseta, Italia (1995), Marele Premiu „Rovere d’Oro” la Concursul Internațional de Muzică de Cameră - San Bartolomeo al Mare, Italia (2000) ș.a.
Artiștii „Gaudeamus Quartet” s-au perfecționat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie, cu Hugh Maguire (prim violonist al Cvartetului „Allegri”) și cu membri ai Cvartetului „Alban Berg”. De asemenea, au lucrat la Salzburg, cu Walter Levin (prim violonistul Cvartetului „La Salle”), la Londra cu membri ai Cvartetului „Amadeus” și cu Milan Skampa (membru al Cvartetului „Smetana”).
Au fost invitați, pentru două sezoane consecutive - Quartet in Residence - să susțină concerte săptămânale la Jubilee Hall din Aldeburgh, United Kingdom (perioada februarie-martie 1997 și 1998). Repertoriul lor este impresionant, cuprinzând peste 200 de lucrări, „Gaudeamus Quartet” numărându-se printre puținele formații care au reușit să interpreteze în trei ediții „Integrala Cvartetelor de coarde”, de Beethoven (Iași, Brașov și Genova). Au concertat atât pe scenele din România, cât și pe cele din străinătate.
Componența cvartetului s-a schimbat de-a lungul celor trei decenii de activitate concertistică, avându-i în prezent ca membri pe: Lucia Neagoe - vioara I, Raluca Irimia - vioara II, Leona Varvarichi - viola și Ștefan Neagoe - violoncel, soliști concertiști ai Filarmonicii Brașov.