* chiar dacă a debutat cu un adevărat scandal politic, după ce Prefectura a încercat să împiedice consumul preparatelor de peşte la terasele amenajate pe faleză, actuala ediţie a Festivalului Peştelui nu a dus lipsă de participanţi * bunătăţile pe bază de peşte au atras mulţi gurmanzi, iar show-ul culinar susţinut de apreciatul chef Horia Vârlan a fost aplaudat la scenă deschisă * din cauza pandemiei au lipsit, totuşi, concertele muzicale care ar fi trebuit să condimenteze atmosfera festivalului
La cea de-a doua sa ediţie, Festivalul Peştelui de la Brăila a debutat sub semnul restricţiilor impuse de pandemie şi gâlceava politică locală - după ce Prefectura a încercat, fără succes, să împiedice consumul preparatelor la faţa locului - dar şi a vremii câinoase, cu ploi reci, de toamnă. S-a întunecat şi mai devreme şi nici nu au lipsit controalele, cu aplicarea de amenzi, iar prezenţa masivă o Poliţiei, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei a obligat la portul măştii şi respectarea distanţei dintre sutele de brăileni, care sâmbătă şi duminică, au venit în număr mare pe platoul din faţa scenei de pe faleză, precum şi în zonele adiacente. Cu alte cuvinte, în ciuda tuturor obstacolelor, mai mult sau mai puţin subiective, interesul pentru surprizele culinare şi nu numai ale festivalului s-a păstrat la cote destul de ridicate. În primele două zile, mai exact joi şi vineri, prezenţa brăilenilor a fost ceva mai redusă, dar asta şi din cauza frigului şi a ploii.
Incontestabil, show-ul culinar al maestrului bucătar Horia Vârlan a atras atenţia publicului, darnic cu aplauze la adresa celui care, sâmbătă şi duminică, începând cu orele 18.00, a prezentat reţetele unor apreciate feluri de mâncare din peşte, autohtone dar şi din alte zone ale lumii. Popularitatea maestrului se datorează felului său deschis de a se adresa publicului, iar de la reprezentaţiile date la actuala ediţie a Festivalului Peştelui nu a lipsit dialogul cu bucătarii firmelor expozante, cu care a făcut schimb de mici secrete culinare. De fapt, Horia Vârlan nu este deloc scorţos ca unii masteri chefi, el mărturisind că a deprins chiar din familie, de la bunica sa, înclinaţia spre tot ce este simplu şi gustos, tradiţional şi românesc. Aşa cum a văzut că se gătea, pe vremuri, la Ghecet, peste Dunăre de Brăila, şi unde s-a născut. “Prefer sarmalele fierte în oale de lut şi saramura făcută în curte, pe o tablă pusă în curte, pe jar”, a declarat maestrul.
Fără a ne pronunţa asupra preţurilor stabilite de expozanţi, dar comentate diferit de public, să amintim totuşi şi surpriza oferită în premieră de către Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, şi anume Expoziţia foto-documentară “Tărâmul pescăresc de altădată” al Brăilei. Opinii laudative au avut brăilenii şi despre tradiţiile, meniurile oferite de restaurantele pescăreşti “Sunrise Marina”, “Peşte şi vin” , dar şi privind modul excepţional de prezentare a zeci de produse , “trase în ţiplă” sau la borcan, oferite de către … “Delta din Carpaţi”, mai exact, “Doripesco” (Dor de peşte), din Braşov. Evident că restricţiile dure ale pandemiei au adus şi păreri de rău pentru public. Şi anume, lipsa standului cu bunătăţile gătite de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Brăila, precum şi a spectacolelor artistice. Asta e… Şi credem că ar fi util un sondaj de opinie, la fiecare dintre festivalurile pescăreşti. Pentru diversitate şi o reuşită deplină a demersurilor întreprinse de către organizatori.