Festivalul Lavandei din Bărăgan, locul unde peisajele desprinse din basme se împletesc cu distracţia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Festivalul Lavandei din Bărăgan, locul unde peisajele desprinse din basme se împletesc cu distracţia

• pe 13 şi 14 iunie, în câmpia Bărăganului, fix la graniţa dintre judeţele Brăila şi Ialomiţa, vizitatorii vor avea ocazia să admire mirificele câmpuri de lavandă • Costel Pătrăşcan, Mircea Dinescu şi chef Munti sunt doar câţiva dintre invitaţii speciali ai festivalului • organizatorii au pregătit surprize şi pentru cei mici, care vor avea ocazia să asculte un “povestitor al cerului”, să stea la un foc de tabără sau să lanseze lampioane

 

Ţi-ai imaginat vreodată cum e să fii înconjurat de lanuri de lavandă? Să vezi în jurul tău o explozie de culoare, să simţi parfumul suav al lavandei şi să asculţi muzica naturii pe fundal? Ei bine, nu trebuie să mergi până în celebra regiune Provence (Franţa) pentru a te bucura de mirificul peisaj mov. Există o astfel de imagine pitorească chiar aici, în România, mai exact în judeţul Brăila, în zona comunei Bărăganu, fix la graniţa cu judeţul Ialomiţa.

Weekend-ul acesta, pe 13 şi 14 iunie, cei care vor să se relaxeze sunt aşteptaţi la prima ediţie a Festivalului Lavandei din Bărăgan (picnic style), intrarea fiind gratuită. Pe parcursul a două zile, vizitatorii vor avea ocazia să se plimbe pe 15 hectare de lavandă şi să imortalizeze spectacolul naturii, dar şi să se distreze. Organizatorii au pregătit o serie de surprize, astfel încât, indiferent de vârstă, cu siguranţă vei dori să petreci cât mai mult timp la festival. Şi nu vorbim doar despre ocazia de a testa diverse produse pe bază de lavandă, dar şi alte plante minunate, extrem de utile pentru trup şi suflet. Festivalul Lavandei din Bărăgan se anunţă a fi mult mai mult de atât.

Ca să vă faceţi o idee despre ce veţi descoperi la festival, vă anunţăm că îl veţi găsi acolo pe marele caricaturist Costel Patrascan, care v-a pregătit “Râsul cu distanţare”, o expoziţie şi videoproiecţie de caricatură comentată în aer liber. În prima zi a festivalului, va fi prezent şi poetul şi scriitorul Mircea Dinescu, care îşi va prezenta cel mai nou volum de poezii, “Scaunul cu trei picioare”. De asemenea, muzica va completa atmosfera de sărbătoare.

Surprize sunt şi pentru cei mici, care vor avea ocazia să cunoască un “povestitor al cerului”. Pe 13 iunie, seara (în jur de ora 21.00) astronomul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti vine să le vorbească copiilor despre fascinanta Lună, despre stele, constelaţii şi planete. Iar dacă norii vor fi ascultători şi vor sta departe de cerul nopţii de vară, cei mici vor avea ocazia să se uite prin telescop.

Pentru cei care vor dori să vadă apusul şi răsăritul din câmpurile de lavandă organizatorii au amenajat şi o zonă de camping, unde veţi putea rămâne peste noapte.

Iar dacă până aici tot nu sunteţi încă pe deplin convinşi să mergeţi la festival, trebuie să ştiţi că organizatorii s-au gândit să vă încânte şi papilele gustative. Chef Munti, pe numele său Munteanu Mihai, câştigător al competiţiei “Chef la cuţite”, vă aşteaptă cu burgeri, cheesburgeri, burritos şi alte preparate de street food. Îngheţata, cel mai răcoros dulce, şi limonada preparată cu arome naturale nu vor lipsi de la festival.

Însă cea mai frumoasă parte abia acum vine. Vizitatorii vor putea împărtăşi impresiile despre festival la un foc de tabără, desigur, cu respectarea distanţării sociale. Iar dacă vremea va permite, câmpul de lavanda se va transforma într-un adevărat tărâm de basm pentru că vor fi lansate lampioane.

A renunţat la arhitectură pentru a se dedica exlucisv culturii de lavandă

După cele descrise mai sus probabil vă întrebaţi cine se ascunde în spatele organizării acestui festival. Se numeşte Alina Gutium, are 31 de ani, iar la bază este architect. Alina este ea însăşi o poveste pentru că a renunţat la această meserie după ce s-a îndrăgostit de culturile de lavandă. Iar totul a pornit în urmă cu 5 ani.

“Noi avem o fermă aici, în Bărăganu. Am vrut să amenajez curtea fermei pentru ziua tatălui, că se apropia în primăvară, să îi fac o surpriză. Am apelat la cunoştinţele mele de peisagistică şi printre florile puse acolo în grădină am folosit şi vreo 30 de tufe de lavandă. Şi când au început să înflorească am fost foarte încântaţi. Tot citeam că lavanda este un repelent natural şi că se poate face ulei din ea. Şi ne-am apucat să fierbem câteva flori din cele 30 de tufe, am obţinut apă de lavandă şi eu am pus să fac din ce am obţinut câteva săpunele”, ne-a povestit Alina Gutium.

Ceea ce a pornit ca o joacă s-a transformat într-un business de familie, tânăra reuşind să creeze brandul românesc de cosmetice naturale “Nympheum”.

“După episodul cu grădina am început să citesc şi să mă documentez mai mult despre lavandă şi am zis să punem totuşi şi în câmp. Şi acum 5 ani am înfiinţat un lan de 15 hectare, lanul prin care se vor putea plimba acum cei care vor veni la festival. În primul an am stat cu emoţii, că lavanda se plantează toamna. Noi am plantat manual 15 hectare, am avut până la 40 de oameni care au muncit la plantare, a fost o vreme foarte friguroasă. Şi am stat cu emoţii toată iarna, aşteptând primăvara să vedem dacă ne-a reuşit plantatul. Şi primăvara, când am văzut primele frunzuliţe şi că totul a fost un succes, am fost foarte bucuroşi. Dar ce facem noi cu 15 hectare de lavandă? Ok, ne trebuie distilerie. Şi aşa a început afacerea. Apoi lucrurile s-au întâmplat pe repede înainte, exact ca şi cu organizarea festivalului”, ne-a mai spus tânăra.

Alina ne-a mărturisit că nu regretă niciun moment decizia de a renunţa la meseria de arhitect.

“Nu îmi pare rău, că mie oricum din arhitecură îmi placea foarte mult partea de creaţie, nicidecum ce se întâmplă în această meserie… birocraţie, tot felul de memorii şi hârtii. Aşa măcar acum fac din arhitectură doar partea de creaţie. Mă ocup de ce înseamnă frumos”, susţine aceasta.

Alina ne-a împărtăşit şi cum i-a venit ideea organizării primei ediţii a Festivalului Lavandei din Bărăgan (picnic style) şi cum ceea ce a pornit ca o mică reuniune a cultivatorilor din Brăila şi Ialomiţa s-a transformat într-o adevărată desfăşurare de forţe.

“Noi avem două lanuri, unul de 15 hecatre, altul de 10 hectare. Ferma noastră este fix la graniţa dintre judeţe şi am zis să ne adunăm cultivatori şi producători din ambele judeţe, să organizăm un festival prin care să ne facem cunoscută munca. Dar cum am aflat că avem voie adunări de până la 500 de persoane au început să vină idei şi întrebări din partea oamenilor. Şi împreună cu un grup de prieteni ne-am organizat să le oferim vizitatorilor un eveniment în care să se simtă bine, să fie multă voie-bună, relaxare, să se bucure de plimbări cu căruţa, plimbări cu bicicleta, să poată campa peste noapte. Am încercat să le oferim şi mai multe variante de a se distra. Noi suntem foarte încântaţi şi entuziasmaţi şi abia îi aşteptăm la festival! Locaţia este foarte frumoasă. Din punctul meu de vedere este un mic paradis în câmpul acela”, spune Alina, care şi-ar dori ca festivalul să devină o tradiţie.

Pentru că încă sunt restricţii privind aglomerările sociale, cei care vor să vină la festival weekendul acesta sunt îndemnaţi să sune în prealabil la numerele de telefon 0766.261.857 sau 0755.124.699. Organizatorilor le va fi astfel mai uşor să gestioneze evenimentul.

Mai multe detalii despre cum puteţi ajunge la festival şi ce se va întâmpla la eveniment găsiţi pe pagina de Facebook “Festivalul Lavandei din Bărăgan (picnic style)”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro