* prima ediție a noului concept de festival a fost bine primită de spectatori, care au apreciat atât spectacolele de teatru, cât și cele de muzică sau teatru-circ * până la o nouă ediție a evenimentului, brăilenii sunt invitați weekendul acesta la spectacolele “Vițelul de aur” și “Eu rămân”
Prima ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative “DIALOG”, organizată de Teatrul “Maria Filotti” Brăila în perioada 25 septembrie - 3 octombrie, s-a dovedit a fi un eveniment pe placul publicului. Prin oferta spectacolelor invitate, care a cuprins teatru, teatru-circ, muzică și dans și care s-a adresat tuturor categoriilor de public, noul concept al festivalului a depășit așteptările spectatorilor, după cum a reieșit dintr-un sondaj realizat de cotidianul nostru.
Cu o singură excepție, toți cei care participat la acest sondaj s-au declarat încântați de noul concept al festivalului, care include teatru și artele performative. La capitolul spectacole preferate, în timp ce unii au ales Limite”, “Consimțământ”, “Orestia” sau “Genul acuzativ”, alții au răspuns că pe primul loc în preferințele lor s-au aflat spectacolul “Săftița” susținut de Marius Mihalache sau “Concert pentru doi clovni”, susținut de trupa “Les Roi Vagabonds” din Franța.
În ceea ce privește temele pe care spectatorii și-ar dori ca festivalul să le abordeze în edițiile viitoare, printre acestea se numără “satira”, “familia” sau “teme sociale”.
Ca impresie generală, brăilenii care au participa la sondaj au susținut că în viitor și-ar dori să vadă mai multe spectacole ce abordează teme actuale, probleme cu care se confruntă tinerii, dar și mai multe spectacole de mimă, acrobații și dans. În schimb, au fost și voci care au susținut că festivalul ar trebui să aducă în fața publicului brăilean spectacole cu viziuni regizorale clasice, mai puțin postmoderniste.
Hai la teatru! “Vițelul de aur” și “Eu rămân” se joacă în acest weekend
Până la o nouă ediție a festivalului, weekendul acesta sunteți așteptați la Teatrul “Maria Filotti”. Sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Mare, puteți vedea spectacolul “Vițelul de aur”, dramatizare realizată de Eugen Gyemant, în regia lui Radu Iacoban și scenografie Tudor Prodan.
“Din miile de istorii ale omenirii, am decis să aleg o poveste despre un erou a cărui unică și tragică vină este aceea că s-a născut în țara greșită. Rusia din «Vițelul de aur» se descotorosea de țarism, spiritualitate, idealuri deșarte și îmbracă hainele ponosite și practice ale comunismului. Pentru inadaptatul Ostap Bender, eroul naiv al poveștii noastre, această schimbare este absolut inacceptabilă. El visează «femei, expresuri albastre, o mare azurie, un vapor alb, un smoching aproape nepurtat, un lacheu japonez, un biliard propriu, dinți de platină, ciorapi necârpiți, mâncăruri gătite numai cu unt și mai ales gloria și puterea pe care o dau banii». Avem de-a face cu o aventură inițiată de un individ ale cărui idealuri se sparg de orizontul arid și inexpugnabil al unei societăți care devine pe nesimțite din ce în ce mai docilă și îndobitocită. Adică, mai simplu, o comedie cu dimensiuni tragice”, afirmă regizorul Radu Iacoban.
În distribuția spectacolului fac parte actorii Nicholas Cațianis, Vlad Volf, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Ciprian Brașoveanu, Adrian Ștefan și Ciprian Chiricheș. De lighit design s-a ocupat Bogdan Gheorghiu, de sound design Aida Sosic, iar de mișcare scenică actrița Blanca Doba, care a fost și asistenta de regie la acest spectacol.
Duminică, de la ora 18.00, la Sala “Bujor Macrin”, sunteți invitați la spectacolul “Eu rămân”, regia Luana Hagiu, un one woman show scris și interpretat de Blanca Doba.
“Vine un moment când simți că trebuie să vorbești despre tot. «Eu român» nu vorbește chiar despre tot-tot, dar vorbește despre un tot important – un tot al meseriei și al frământărilor. Sunt gânduri, sunt momente și schițe, crochiuri din spatele cortinei pe care le-am ales, aranjat, pus în vorbe și mișcări într-o formă comică, ușor de înțeles și urmărit, însă nici pe departe superficială, ci dimpotrivă, plină de suflet. «Eu român» este despre senzațiile actorului în ziua de spectacol, despre textele pe care toată lumea simte că le cunoaște chiar dacă nu le-a citit sau văzut, este despre dorința de a nu se termina reprezentația, despre glume și câștiguri. Este despre teatru, dar văzut printr-un ochi exterior, care nu cere publicului să cunoască toate detaliile acestei meserii, ci doar îi oferă șansa de a «trage cu ochiul» în spatele cortinei”, afirmă Blanca Doba.
Bilete la cele două spectacole pot fi achiziționate online pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală, telefon 0239.613.969.
Teatrul “Maria Filotti” reamintește spectatorilor care sunt noile reguli de acces la spectacole în contextul epidemiologic actual. Astfel, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Așadar, accesul publicului va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării, sau trecerii prin boală. Purtarea măștii de protecție în toate spațiile, precum și pe toată durata spectacolului rămâne obligatorie.