Festivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" . Trei zile speciale dedicate iubitorilor de jazz | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Festivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" . Trei zile speciale dedicate iubitorilor de jazz

* dotat cu premii de 13.000 de euro, Fesitivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" se va desfășura pe scena Casei Tineretului, în perioada 29-31 octombrie * iubitorii de jazz pot achiziționa biletele de la sediul Centrului de Creație Brăila, din Piața Traian nr. 2 - organizatorul festivalului

 

Iubitorii de jazz din Brăila își mai pot achiziționa bilete pentru cea de a VIII-a Ediție a Festivalului Internațional de Jazz "Johnny Răducanu", care se va desfășura pe scena Casei Tineretului, în perioada 29-31 octombrie a.c.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Brăila, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (CJCPCT - Centrul de Creație) și Primăriei Municipiului Brăila - organizatorii festivalului, evenimentul va debuta vineri, 29 octombrie, ora 19.00, la Casa Tineretului, când este programată festivitatea de deschidere a celei de-a VIII-a Ediții a Festivalului Internațional de Jazz "Johnny Răducanu". În aceeași seară, vor evolua șapte concurenți înscriși la festival, după care are loc Concertul Proiect muzical "Joy of Life" (Vlad Popescu, Petrică Andrei și Adrian Flautistu).

Sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 19.00, vor evolua alți șapte concurenți selectați de către juriul festivalului, după care are loc Concertul Proiect muzical susținut de Ana Cristina Leonte și Alex Arcuș. În aceeași seară, este programat Concertul Proiect muzical susținut de "Pandemika Gamme" (Cornel Cristei și invitații săi).

Gala Laureaților Festivalului Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" va avea loc duminică, 31 octombrie, de la ora 19.00. Tot atunci, este programat Concertul Michael Crețu și Concertul Proiect muzical TRIO Nicolas Simion.

Acompaniază Andrei Tudor Band (Andrei Tudor - bandleader, Sebastian Burneci - trompetă, Laurențiu Zmău - percuție, Adrian Flautistu - bass/contrabas și Liviu Negru - chitară). Biletele pentru festivalul de jazz sunt puse în vânzare la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (CJCPCT - Centrul de Creație), din Piața Traian nr. 2.   

Remintim că Festivalul Internațional de Jazz "Johnny Răducanu" - Ediția a VIII-a este dotat cu premii totale de 13.000 de euro: Trofeul "Johnny Răducanu" (4.000 de euro), Premiul pentru cea mai bună formație (3.000 euro), Premiul pentru cel mai bun solist instrumentist (1.500 euro), Premiul pentru cel mai bun solist vocal (1.500 euro), Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret (1.500 euro) și Premiul pentru cea mai bună compoziție (1.500 euro).

Descendent al unei vechi familii de lăutari din Brăila, contrabasist, pianist, compozitor, aranjator și lider de formație, cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din toate timpurile - apreciat în țară și în străinătate - Johnny Răducanu a fost supranumit "Mr. Jazz of Romania" de către marele jazzolog american Leonard Feather.

Pe numele său adevărat Răducanu Crețu, Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931 la Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste 300 de ani, de pe vremea lăutarului Petrea Crețu Solcanul. Mama lui Johnny cânta la pian. La rândul său, tatăl lui Johnny, Costică Crețu, cânta la contrabas și însoțise trupa de operă Leonard în mai multe turnee.

Johnny Răducanu își face studiile primare la Brăila, iar pe cele muzicale de pian le începe la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea prof. Giuseppina Papanti, în cadrul Societăți Filarmonice "Lyra" Brăila. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a-și ajuta familia, Johnny Răducanu a cântat la acordeon, la petrecerile organizate de ofițeri. A studiat, apoi, la Școala de Muzică din Cluj, pe care a absolvit-o în 1953 (clasa de contrabas) și la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", din București (1953-1956). În anul 1953, Maria Tănase îl ia pe Johnny în formația ei, în calitate de contrabasist. În acea perioadă, artistul cânta în mai multe cluburi din Mamaia, iar în perioada 1957-1971 a făcut parte din orchestra Casei de discuri "Electrecord". A întreprins turnee în Europa și în Statele Unite și a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din anul 1971). În anul 1976, i-a fost conferită Diploma de merit de către Departamentul cultural al Statelor Unite, iar în anul 1987 a devenit membru de onoare al Academiei "Louis Armstrong" din New Orleans. În anul 1997, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Brăilei, iar în anul 2008 Diploma de membru de onoare al Societății Filarmonice "Lyra" Brăila și medalia jubiliară "Lyra 125". Johnny Răducanu a trecut la cele veșnice la 19 septembrie 2011.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro