* în urma preselecțiilor, au fost admiși cei 26 de concurenți români și 4 străini care vor evolua pe scena festivalului, în luna iulie * printre ei sunt și trei concurenți din Brăila * câștigătorii Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" - Ediția a XV-a, care va avea loc în perioada 26-28 iulie, vor fi răsplătiți cu premii în valoare totală de 9.500 de lei * organizatorii sunt Centrul de Creație, în colaborare cu Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila
Festivalul Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" - Ediția a XV-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), în colaborare cu Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila, a dat publicității lista cu cei 30 de concurenți care au trecut de preselecții și care vor urca, în perioada 26-28 iulie a.c., pe scena de pe Esplanada Dunării.
Astfel, potrivit organizatorilor, vor participa la festival următorii concurenți români: Delia-Valentina Bertea (Bucovina), Cristian-Antonio Brașoveanu (Gorj), Alexandra-Emilia Cojocariu (Neamț, Moldova), Carmen-Iazmina Cojocaru (Romanați, Olt), Nicoleta Crisante (Olt), Denis-Daniel Cupșe (Codru, Maramureș), Ana-Maria Deaconu (Romanați, Olt), Nicole-Cristinne Dumitrașcu (Bărăganul ialomițean), Belmondo-Ionuț Forțofoi (Novaci, interferența cu Mărginimea Sibiului), Dorinel-Dănuț Gavriluț-Pîrvoni (Banatul de munte), Nicoleta Ghelase (Muntenia, Brăila), Andrei-Nicolae Girel (Dobrogea), Nicușor-Alex Golfin (Oltenia, Dolj), Grupul folcloric bărbătesc Bujorelul (Romanațiul de jos), Gabriela-Elena Lipioașcă (Muntenia, Prahova), Bianca-Ștefania Luzinschi (Dobrogea), Alexandra-Georgiana Macoveiu (Muntenia, Brăila), Cătălina-Georgiana Miroiu (Muntenia), Ștefan-Alexandru Negru (Moldova de mijloc), Crina-Maria Pop (Valea Barcăului, Sălaj), Petronela Popa (Bucovina), Ioniță-Adrian Radu (Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila), Ana-Maria Roman (Bucovina), Adrian-Dorin Rus (Valea Țibleșului), Daniela Țăncoi (Muntenia) și Valentin-Sorin Vădrariu (Banatul de munte).
Iată și numele concurenților străini admiși la festival: Damian Spinei (Republica Moldova), Anna Granaci (Republica Moldova), Alexandrina Mămăligă (Republica Moldova) și Vera Stolic (Serbia). Demn de remarcat este faptul că, la ediția din acest an a festivalului sunt înscriși trei tineri artiști brăileni: Nicoleta Ghelase, Alexandra-Georgiana Macoveiu și Ioniță-Adrian Radu (reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni Brăila).
Potrivit organizatorilor, fericiții câștigători ai festivalului vor intra în posesia unor premii totale de 9.500 de euro. Astfel, Marele Trofeu al Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", Ediția a XV-a, care va avea loc în perioada 26-28 iulie 2022, este însoțit de un cec de 4.000 de euro. Câștigătorul Premiului I va primi 2.500 de euro, iar cel clasat pe locul II 1.500 de euro. Premiul III este însoțit de un premiu de 1.000 de euro. La toate acestea, se adaugă un premiu de 500 de euro, acordat pentru autenticitatea costumului popular.
Scopul declarat al festivalului de folclor de la Brăila devenit, deja, o tradiție, este "redescoperirea, valorificarea și promovarea creațiilor populare autentice - în cazul de față, "cântecul de dragoste" - precum și afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat, prin definiție, să sporească bogăția spirituală a locuitorilor de la Dunăre și nu numai". Concursul se adresează soliștilor vocali și grupurilor de maximum 5 persoane, artiști amatori aparținând țărilor de pe cursul Dunării: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina. Imnul festivalului-concurs de la Brăila este "Dunăre, potecă lină". Mai trebuie precizat faptul că pot participa la festivalul-concurs soliști care au depășit vârsta de 18 ani, împliniți până la data Galei Laureaților. Concurenții vor purta, în zilele festivalului, costume specifice zonei sau etniei din care fac parte.