Anul acesta, 184 de artişti din toată lumea s-au înscris la cea de-a 20-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", care va începe pe 28 iulie şi se va încheia pe 9 august.
Din rândul acestora, juriul internaţional, prezidat de Mariana Nicolesco, organizatoarea evenimentului, îi va desemna pe laureaţii din acest an. Din juriu mai fac parte: Marco Balderi, din Italia, fost director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi, în prezent, director artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului şi Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediţii ale Concursului Darclée şi la cursuri de măiestrie; Eugenio Girardi din Italia, scenograf şi autor de costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaţionale; Josef Hussek din Austria, cunoscut director de teatre de operă - Hamburg, Viena -, director artistic al Festivalului de la Salzburg şi, în prezent, consilier al Festivalului de Paşte, creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski, din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk şi la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen, din Israel, doctor în medicină şi doctor în muzicologie, conferenţiar pe tema artei lirice; Felix Serraclara, din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă şi organizator de turnee lirice; Flavio Trevisan, din Italia, regizor a numeroase spectacole de operă în Europa, America de Sud şi Asia.
Deschiderea festivă şi concertul inaugural vor avea loc marţi, 28 iulie, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Talos, laureaţi ai Concursului Darclée, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.
"Ne reuneşte aici legenda Darclée, ne reuneşte mitul Darclée. În numele figurii ei tutelare trăim, cu smerenie, în cultul artei sacre a cântului, înţeles ca o rugăciune, supremă împlinire a chemării noastre. Şi suntem mândri de recunoaşterea de care se bucură vocaţia noastră misionară, aşa cum rezultă şi din scrisorile pe care le publicăm în acest volum. Aceea a unui tânăr artist care, ca atâţia alţii, şi-a făcut primele arme alături de noi. Şi aceea a Directorului General UNESCO, acordând manifestărilor noastre Înaltul Patronaj al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură", subliniază Mariana Nicolesco, după cei 20 de ani de glorie a artei cântului, două decenii în lumea capodoperelor.