Mergi la conţinutul principal

Festivalul «Zile şi nopţi de teatru la Brăila», între «poveste şi criză»

În perioada 19-21 septembrie se va desfăşura ediţia cu numărul zece a Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila", tema acestei ediţii fiind "Teatrul între poveste şi criză". Timp de şapte zile iubitorii de teatru vor putea viziona spectacolele susţinute de artişti locali şi de actorii marilor teatre din Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Piatra Neamţ, Craiova, Galaţi şi Chişinău.
"Pe 19 septembrie, va avea loc deschiderea oficială a teatrului şi inaugurarea clădirii, iar spectacolul care va deschide festivalul va fi o premieră absolută. Am avut noroc că marele regizor Radu Afrim a scris şi a gândit un spectacol dedicat Brăilei şi vă daţi seama că e extraordinar să deschizi teatrul din Brăila cu un spectacol în premieră absolută dedicat Brăilei. Nu a fost nimic premeditat, a fost o coincidenţă fericită", a declarat Lucian Sabados, directorul Teatrului "Maria Filotti".
Mai mult, pentru că ediţia de anul acesta a festivalului marchează şi redeschiderea oficială a Teatrului după o perioadă de 2 ani şi jumătate în care s-au făcut ample lucrări de reabilitare, conducerea instituţiei le-a mai pregătit o supriză celor care vor veni la spectacole. "Veţi avea o surpiză la deschiderea teatrului. Vom redenumi anumite săli pentru că este un moment important. «Sala Mare» va rămâne «Sala Mare» pentru că teatrul se numeşte «Maria Filotti», «Sala Studio» se va numi «Sala Bujor Măcrin». Mai dăm drumul la a treia sală - şi este o mare mare bucurie pentru că la nivelul conducerii Primăriei Brăila a fost o mare înţelegere vizavi de transformarea unui spaţiu, fostul magazin «Magenta», în a treia sală, care se va numi «Avantgarde». Va fi o sală pentru spectacole de mici dimensiuni, pentru spectacole neconvenţionale, recitaluri, one-man show, drept pentru care în programul festivalului am programat şi patru recitaluri. Iar sala de conferinţe, vă spun în premieră, se va numi «Panait Istrati»", a adăugat sursa citată.
Anul acesta, Primăria Municipiului Brăila a suplimentat bugetul pentru organizarea festivalului, suma totală alocată pentru cele şapte zile de regal teatral fiind de 2 miliarde de lei vechi.

Programul Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila"

Ziua I - Luni, 19 septembrie. Festivalul va debuta la ora 18.00, la Sala Mare, cu premiera absolută a piesei "Suntrack. În căutarea timpului pierdut într-un oraş cu soare" scrisă şi regizată de Radu Afrim. De la ora 22.00, la Sala Avantgarde, vor urca pe scenă Daniel Iancu (voce, chitară) şi Costel Pătrăşcan (caricatură, gazdă) în spectacolul "O noapte umoroasă".
Ziua II - Marţi, 20 septembrie. În a doua zi de festival, de la ora 17.00, la Sala Avantgarde, va avea loc lansarea volumului de versuri "Altarele miresmelor ţării" de Georgeta Resteman. Evenimentul va fi prezintat de prof. Valentin Popa şi va fi urmat de o surpriză muzicală de excepţie. De la ora 18.00, la Sala Mică, actorii de la Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti vin cu piesa "Menajera de sticlă" de Tennessee Williams, regia Sânziana Stoican. Acest spectacol a fost nominalizat la ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER, la categoria "Cea mai bună actriţă în rol secundar" - Florentina Năstase, pentru rolul Laura. Începând cu orele 20.30, la Sala Studio, iubitorii de teatru sunt invitaţi să vizioneze piesa "Când timpul nu se mişcă" de Donald Marguilies, regia Vladimir Anton, Teatrul "Odeon" Bucureşti. Această producţie este câştigătoarea unui premiu la concursului Tineri regizori - Texte contemporane, ediţia a treia.
Ziua III - Miercuri, 21 septembrie. De la 18.00, la Sala Mare, actorii de la Teatrul "Eugen Ionesco" din Chişinău vin cu spectacolul "Cântăreaţa cheală", în regia lui Veaceslav Sambris. Urmează apoi, de la ora 20.00, la Sala Studio, piesa de teatru "Aglaia" după Aglaia Veteranyi, regia şi coregrafia Ştefan Lupu,
Centrul Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" Bucureşti.
Seara se încheie cu recitalul actorului şi muzicianului Zoltan Octavian Butuc, "Povestiri minereşti şi pitroceli muzicale", programat la ora 22.00, la Sala Avantgarde.
Ziua IV - Joi, 22 septemrbrie. În această zi de festival, la Sala Mare, de la ora 18.00, Teatrul Naţional Bucureşti vine la Brăila cu spectacolul "Memorie apei", de Shelagh Stephenson, regia Erwin Simsensohn. Începând cu ora 20.30, ne mutăm la Sala Studio pentru a urmări spectacolul "Copilul problemă", de George F. Walker, regia Adrian Iclenzan, Teatrul "Sica Alexandrescu" Braşov. De la ora 22.15, la Sala Avantgarde, va avea loc un spectacol de tango si chansonete cu acorduri de swing-jazz intitulat "Belles chansons des boulevards" cu Diana Tudor - voce şi Alexandru Burca - pian.
Ziua V - Vineri, 23 septembrie. A cincea zi de festival începe la ora 18.00, la Sala Mare, cu spectacolul "Aproape" de John Cariani, regia Vlad Cristache, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. Apoi, de la ora 20.30, la Sala Studio, actorii de la Teatrul Mic Bucureşti vor evolua în piesa "Casa cu pisici", scenariul şi regia Radu Iacoban. Ziua de încheie cu un spectacol de muzică folk cu Raul Cârstea şi Adi Manolovici, programat la ora 22.15, la Sala Avantgarde.
Ziua VI - Sâmbătă, 24 septembrie. În penultima zi a festivalului sunt programate două spectacole: primul este "Vestul Sălbatic" de Martin McDonaugh, regia Juncu, Teatrul Notarra Bucureşti - ora 17.30, Sala Mare, urmat de la ora 21.00, la Sala Studio, de spectacolul "The sunset studio" de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatru "Unteatru" Bucureşti.
Ziua VII - Duminică, 25 septembrie. Ultima zi de festival se anunţă a fi şi cea mai "explozivă" pentru că de la ora 18.00 începe spectacolul intitulat "Exploziv" de Elise Wilk, regia Andrei Majeri, Teatru "Marin Sorescu" Craiova. De la ora 20.00, la Sala Studio, actorii de la Teatrul de Comedie Bucureşti vin să încânte publicul cu piesa "Jocul de-a vacanţa", adaptare după Mihail Sebastian, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu. Festivalul se încheie aşa cum a început: cu o premieră. Începând cu ora 19.00, la Sala Teatrului "Fani Tardini" Galaţi se va juca spectacolului "Butoiul cu praf de pulbere" în regia lui Vlad Mussaci.

Începând de ieri, 23 august, biletele pentru festival au fost puse în vânzare la Agenţia teatrului din Strada Mihai Eminescu nr. 2. Tot la Agenţia teatrală pot fi consultate tarifele, precum şi detalii suplimentare legate de distribuţia spectacolelor. Biletele pot fi rezervate şi la numărul de telefon 0239.613.969.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro