Fermierii vor negocieri cu UE pentru admiterea in cultura a plantelor modificate genetic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fermierii vor negocieri cu UE pentru admiterea in cultura a plantelor modificate genetic

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR, impreuna cu reprezentanti ai mai multor organizatii profesionale din agricultura, a lansat, zilele acestea, un apel referitor la initierea unor negocieri cu Uniunea Europeana privind continuarea cultivarii plantelor modificate genetic (PMG) in Romania. Apelul, insotit si de o prima schita a documentului oficial, numit "Program de negociere privind necesitatea si conditiile de cultivare in Romania a plantelor modificate genetic", a ajuns, saptamina aceasta, la mai multi fermieri, specialisti agricoli, oameni de stiinta, profesori universitari, politicieni, conducatori de comunitati rurale etc. Din colectivul de specialisti care a lucrat la realizarea schitei de program a facut parte si braileanul Marcel Cucu, vicepresedinte LAPAR, membru al Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
"Noi am realizat o prima forma, dar pentru conceperea formei finale vrem sa cerem sprijinul elitei lumii stiintifice romanesti, firmelor producatoare si distribuitoare de input-uri, cultivatorilor. Oricine poate sa ne ajute e binevenit. Pentru argumentarea tehnica si stiintifica, dar si pentru atragerea altor specialisti, ne bazam in primul rind pe sprijinul prof. dr. Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, in prezent deputat PD", a precizat Marcel Cucu.
In forma finala, documentul va contine un scurt istoric al cercetarii de la aparitia plantelor modificate genetic si pina in prezent; impactul asupra mediului si a sanatatii umane si animale, constatat si probat; istoricul si impactul cultivarii plantelor modificate genetic in Romania; impactul sistarii programului de cultivare a plantelor modificate genetic asupra economiei romanesti, dar si europene.

Obiectivele Programului

Prin acest program, producatorii agricoli si-au propus sa constientizeze organismele europene cu privire la necesitatea continuarii cultivarii plantelor modificate genetic; sa provoace o serie de dezbateri referitoare la exacerbarea impactului asupra mediului si sanatatii umane si animale; sa reliefeze impactul major al sistarii imediate si totale a cultivarii lor.
Forma finala, ce va fi suspusa aprobarii in cadrul unei intilniri extraordinare a conducerii LAPAR, va fi transmisa mai multor organizatii europene, cum ar fi: Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, Comisia Europeana, Consiliul Europei si Parlamentul European. Totodata, documentul va fi transmis si organizatiilor sindicale din agricultura europeana, COPA - COGECA, cu solicitarea de sprijin a demersurilor demarate.

Lobby sustinut

In ultimele doua luni, dupa ce a devenit oficial ca, incepind cu 1 ianuarie 2007, in Romania va fi interzisa cultivarea soiei modificate genetic, asociatiile profesionale din agricultura braileana, alaturi de organizatii similare din intreaga tara, au declansat o serie de demersuri ce au avut drept scop obtinerea unei derogari din partea Uniunii Europene privind permiterea in cultura a acestei plante si dupa momentul integrarii. Interzicerea ei, spun fermierii, va produce mari dezechilibre financiare, mai ales in fermele axate strict pe productia agricola, pentru ca soia modificata genetic este una din putinele culturi profitabile, care astupa "gaurile" lasate de culturi precum griul sau porumbul. Lobby-ul cultivatorilor a fost, insa, un esec. Decis sa nu se abata de la traseul impus de UE, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost categoric: NU. "Tocmai pentru ca in tara nu am gasit intelegerea necesara, am decis sa luptam singuri pentru cauza noastra, sa ne adresam direct forurilor europene", a spus Marcel Cucu.

UE nu ne-a solicitat in mod expres renuntarea la soia PMG

In acest an, in judetul nostru sint inregistrati oficial 290 de cultivatori de soia PMG care detin in cultura 35.900 ha. La nivel national, numarul acestora depaseste 10.000. Specialistii LAPAR sint siguri ca in toate fermele cultivatoare de soia modificata genetic disfunctiunile financiare vor fi acut resimtite inca de anul viitor si nu se pot abtine sa nu acuze Ministerul de rea credinta. Ei sustin ca au informatii conform carora UE nu ne-a solicitat in mod expres renuntarea definitiva la cultivarea de soia modificata genetic, ci ne-a prezentat o simpla pozitie fata de intentiile de viitor. "Oricum, Ministerul putea cere o perioada de derogare pina la renuntarea definitiva, astfel incit sa ne putem reorienta activitatea, mai ales ca, in Europa, oficialitatile incep deja sa cedeze in fata presiunii agricultorilor. In 2005 de exemplu, Portugalia si Franta a reluat, dupa o pauza de citiva ani, cultivarea de porumb modificat. Tot in 2005, Cehia a inceput sa cultive si ea porumb. Si tot porumb modificat se cultiva in Spania si Germania. De ce Romania nu vrea?", intreaba reprezentantul LAPAR.
La nivel mondial, cele mai mari culturi de PMG se regasesc in tari precum Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia, Canada si China, tari din care fermele din Europa importa sroturi pe care le utilizeaza in hrana animalelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro