Pichetarea Prefecturii a inceput in jurul orei 11.00, vedetele actiunii fiind cele doua "papusi momii", parte a recuzitei APA, reprezentind taranul roman si pe ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. Conform organizatorilor, miscarea a avut loc ca urmare a "lipsei de dialog" de care au dat dovada membrii Guvernului, si, in special, ca urmare a deciziei luate de Guvern privind pretul motorinei.
Concret, sindicalistii doresc reducerea pretului la motorina cu 50%, sustinere financiara din partea statului roman, crearea unui Credit ipotecar funciar, interventia statului pe piata produselor agricole, reabilitarea sistemului national de irigatii-subventii la energie si apa de irigat, declararea judetului Braila judet calamitat si completarea nivelului subventiei pe suprafata de la UE la nivelul de 400eur/ha.
"Motorul unei economii este productia"
Liderii agricultorilor au avut apoi o intilnire cu prefectul judetului, Mihaela Marcu, unde Agrostar si APA au depus un memoriu ce a cuprins principalele revendicari dar si o radiografie completa a actualei situatii din agricultura, cu probleme urgente si solutii concrete.
"Ca vinzatori pe piata Uniunii Europene avem drepturi egale, preturi egale. Ca producatori, sintem “handicapati”", a explicat Marcel Cucu, presedintele LAPAR. Prefectul Mihaela Marcu a admis faptul ca statul ar trebui sa actioneze cu preturi de interventie precizind: "Acesta este un joc al pietei. Piata noastra nu este la nivelul pietelor de traditie. Motorul unei economii este productia".
La intilnire, s-a pus in discutie si problema culturii de soia modificata genetic, interzisa incepind cu 1 ianuarie 2007.
Prefectul a subliniat ca, fiind o procedura standard, va trimite termenii discutiei la Guvern, unde se vor lua decizii : "Orice promisiune angajeaza. Sint sigura ca se vor lua niste masuri".
Liderii fermierilor braileni au dat un termen de doua saptamini pentru stabilirea unor decizii. In caz contrar, acestia vor mobiliza mai serios organizatiile, cu mai multi oameni si mai multe tractoare, si vor relua protestele.
Inca 14 judete si capitala
Actiuni asemanatoare au avut loc si in alte 14 judete din tara precum si in capitala. De mentionat recuzita inedita a agricultorilor din Baia Mare, care pe linga cele 20 de tractoare au avut si o basculanta incarcata cu balegar, deasupra careia au asezat o pancarta cu mesajul: "Rezultatul politicilor agrare din 1990 pina azi". Mai trebuie spus si ca in judetele in care zootehnia reprezinta o ramura puternica a activitatii agricole, fermierii au iesit in strada si cu animalele. La Braila, printre manifestanti, de mentionat si prezenta, in calitate de membri ai Agrostar, si a reprezentantilor Sindicatului Crescatorilor de Taurine.
In capitala, agricultorii au protestat cu 30 de utilaje agricole si au pichetat sediul Ministerului de Finante si Ministerului Agriculturii. La Bucuresti ei au depus memorii la Parlament si la Guvern.
Institutiile abilitate vor raspunde solicitarilor agricultorilor
Ca urmare a miscarii de protest, Guvernul a emis un comunicat de presa prin care a subliniat ca institutiile abilitate vor formula un punct de vedere referitor la solicitarile agricultorilor, in urma unor consultari. "Agricultorii au transmis solicitarile lor institutiilor abilitate, urmind ca acestea sa elaboreze in urma consultarilor un punct de vedere. De altfel, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, si-a aratat de fiecare data disponibilitatea de a discuta cu ei si de a gasi solutii convenabile pentru solicitarile acestora", se precizeaza in comunicat.
De asemenea, ministrul Ciolos a precizat ca in urma discutiei cu Ministrul Finantelor in legatura cu reducerea totala a accizei la motorina, permisa de reglementarile europene, se vor prezenta solutiile Guvernului. El a adaugat ca spera ca fermierii sa beneficieze de o noua reducere la motorina anul viitor.
Fermierii ameninta cu boicotarea alegerilor din 30 noiembrie
In cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, sindicalistii vor relua miscarile de protest. Ei au amenintat ca vor recurge inclusiv la blocarea marilor orase, a drumurilor nationale si a punctelor vamale, pina cind taranii si fermierii vor beneficia de acelasi pret la motorina ca si fermierii europeni. In plus, liderul Agrostar, Nicolae Stefan, a precizat ca se va ajunge chiar pina la boicotarea alegerilor din 30 noiembrie, indemnind membrii de sindicat sa nu mearga la vot.