Începând de săptămâna viitoare, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Brăila aşteaptă cererile din partea fermierilor locali, potenţiali beneficiari ai schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente anului în curs. Cu alte cuvinte, APIA declanşează Campania 2010 pentru subvenţiile europene. Cererile de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pot fi depuse începând cu 1 martie.
În anul 2010, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fondurile europene şi de la bugetul naţional în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), Plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul vegetal, Schemei de plată separată pentru zahăr, Schemei de plăţi tranzitorii pentru tomate, Plăţilor compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală şi Plăţilor de Agro-mediu. Cea mai importantă formă de sprijin este SAPS, iar pentru a beneficia de această subvenţie solicitanţii trebuie să fie înscrişi în Registrul fermierilor administrat de APIA. De asemenea, solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii generale pentru a fi eligibili la plata subvenţiei pe suprafaţă: să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha (în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha); să declare toate parcelele agricole; să înscrie, sub sancţiunea legii penale, date reale, complete şi perfect valabile în formularul de cerere de plată directă pe suprafaţă şi în documentele anexate, inclusiv lista suprafeţelor. Solicitanţii au obligaţia de a respecta bunele condiţii agricole şi de mediu, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei; să prezinte documentele care dovedesc dreptul de folosinţă şi să poată face dovada că utilizează terenul pentru care s-a depus cererea; să furnizeze toate informaţiile solicitate de APIA, în termenele stabilite; să permită efectuarea controalelor de către APIA sau de către alte organisme abilitate; să marcheze limitele parcelei utilizate, atunci când este cultivată cu aceeaşi cultură cu a parcelelor învecinate; să comunice, în termen de 10 zile, în scris, APIA orice modificare a datelor declarate în cererea de plată. "Aceste modificări se referă la suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiei, transferarea proprietăţii fermei către un alt utilizator agricol, aprobarea unei rente agricole viagere, alte schimbări ale informaţiilor din formularul de cerere", se menţionează în comunicatul de presă al APIA Brăila.
Potrivit reglementărilor în vigoare, beneficiarii plăţilor directe în cadrul SAPS sunt persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea forme recunoscute de legislativ. Foarte important, termenul limită de depunere a cererilor de plată este 17 mai 2010, dată după care orice zi lucrătoare de întârziere este penalizată cu 1%. După data de 11 iunie 2010 APIA nu mai primeşte cereri în cadrul plăţilor prin schemele de sprijin pe suprafaţă.
Reamintim că în campania de anul trecut, potrivit datelor prezentate de APIA Brăila, au fost depuse 15.818 cereri, pentru o suprafaţă de 331.370,57 hectare.