Mergi la conţinutul principal

Fermierii cu suprafete mici renunta la subventia UE

Fermierii cu suprafete reduse de teren, de pina in doua hectare, nu vor sa depuna cereri pentru subventia din fonduri UE, intrucit cheltuielile pentru respectarea conditiilor obligatorii la obtinerea sumelor sint prea mari, au declarat agentiei MEDIAFAX reprezentantii agricultorilor.
Pentru a primi subventia europeana, de circa 50 de euro pe hectar, fermierii trebuie sa respecte conditiile de bune practici agricole si de mediu (Good Agricultural and Environment Conditions - GAEC), respectiv un set de 11 reguli minimale de intretinere a solului. Una dintre reguli urmareste evitarea eroziunii, prin acoperirea terenurilor cu culturi de toamna, in timpul iernii si/sau lasarea pamintului nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.
O parte dintre fermierii programati pentru depunerea cererilor - cei care detin suprafete reduse de teren - renunta sa solicite plata, intrucit cheltuielile pentru respectarea conditiilor impuse depasesc valoarea subventiilor.
"Pentru o suprafata atit de mica, (fermierii, n.r.) nu se mai duc sa depuna cererea. Costurile de respectare a conditiilor sint prea ridicate. De la doua hectare in sus fermierii vin si depun cereri, sint mai interesati, dar pentru cei care fac agricultura de subzistenta este mai greu sa intre in acest sistem", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

"Situtia politica afecteaza agricultorii"

Respectarea conditiilor de ingrijire a solului nu este insa singurul motiv pentru care fermierii renunta la subventia UE, apreciaza presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Stefan Nicolae.
"Nici nu pot fi numiti fermieri cei care au unul-doua hectare. sint tarani care fac agricultura pentru consum propriu, de subzistenta. Conditiile sint dure pentru ei, intrucit impactul este mare, este brusc, nefiind pregatit din anii anteriori. Deschiderea contului bancar este iarasi o problema, in conditiile in care ei locuiesc la tara si nu au nici o banca prin apropiere", a spus Nicolae.
El a aratat ca circa patru milioane de fermieri detin suprafete de pina la doua hectare, insumind circa 60% din suprafata agricola totala a Romaniei, si a intocmit deja o lista cu probleme, pe care o va prezenta ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.
"Principala noastra problema este legata de aceste plati directe, pentru ca este posibil sa pierdem bani. Sintem de acord cu prelungirea termenului pentru depunerea cererilor. Sint multe nereguli la nivel local care intirzie procesul. Speram sa avem un dialog cit mai repede pentru ca toata situtia politica afecteaza agricultorii. Deja nu mai stim cu cine sa vorbim in minister, cu ce directori. Situatia este cauzata si de faptul ca pe vremea domului Flutur (fost ministru al Agriculturii, n.r.) au fost promovati in functie oameni pe criteriu politic, oameni care nu sint specialisti", a adaugat Nicolae.

Termenul limita, 15 mai

In general, procentul de depunere a cererilor pentru plata unica pe suprafata din fonduri UE se situeaza, in prezent, la 70-80% din nivelul programat, potrivit reprezentanilor sucursalelor locale ale Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA).
Pentru a obtine platile unice pe suprafata, fermierii trebuie sa detina cel putin un hectar de teren, impartit in parcele de minim 0,3 hectare fiecare. Cererile pot fi depuse in perioada 1 martie-15 mai, dupa care urmeaza un interval "de toleranta", pina la 11 iunie. Fermierii care depun solicitari in acesta perioada sint penalizati cu 1% din suma cuvenita, pentru fiecare zi de intirziere.
Remes a anuntat ca intentioneaza sa solicite autoritatilor de la Bruxelles prelungirea termenului limita pentru cereri.
Sumele aferente anului 2007, in suma totala de 440 de milioane euro, vor fi acordate in perioada 1 decembrie 2007-30 iunie 2008, in contul bancar al fermierilor. Suprafata estimata pentru care vor fi acordate subventii este de 8,6 milioane de hectare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro