Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fermierii cer pret preferential pentru energia electrica utilizata la irigarea culturilor

Un grup de fermieri, membri ai Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila au transmis, saptamina trecuta, redactiei noastre o scrisoare prin care vor sa atraga atentia asupra pericolului pe care il reprezinta pentru agricultura aplicarea in forma actuala a Legii nr. 138/2004, a imbunatatirilor funciare. Scrisoarea a fost transmisa in contextul in care la nivel national asociatii profesionale similare solicita Guvernului si Ministerului Agriculturii modificarea actului normativ. Ei sustin ca, in forma actuala legea limiteaza accesul producatorilor agricoli la sistemul de irigatii si genereaza degringolada pe piata, si asa extrem de fragila, a produselor agricole. Mai precis, avertizeaza fermierii, pentru irigarea unui hectar de cultura, asa cum prevede in acest moment legea, fermierii trebuie sa plateasca pret diferentiat, de la citeva sute de mii de lei la peste 8 milioane, in functie de distanta la care se afla situat terenul de sursa de apa sau, in termeni de specialitate, in functie de treapta de pompare. Cu alte cuvinte, in timp ce fermierii aflati pe treapta I de pompare (foarte aproape de sursa de apa) isi acopera integral cheltuielile de irigatii numai din subventia acordata de stat, cei aflati pe treptele IV sau V, pe linga subventie trebuie sa mai scoata din buzunar in jur de 8 milioane de lei/ha. In aceste conditii, fermierii care exploateaza teren situat la mare distanta de sursa de apa, Dunarea in cazul judetului nostru, se considera defavorizati si cer insistent Ministerului Agriculturii sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei diferente enorme, mai ales ca, spun ei, pe piata "toti obtinem acelasi pret pentru produsele noastre". In scrisoare, fermierii precizeaza si ca diferenta mare de pret se explica prin cantitatea de energie electrica utilizata pentru transportul apei, energie cumparata de Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) de la "Electrica" la un pret exagerat de mare.

"Vrem doar un pret corect"

"Problema irigatiilor este una majora. Necazul vine din pretul energiei electrice, pentru ca "Electrica" factureaza catre ANIF un pret foarte mare. De exemplu, in Franta, 1 MW utilizat pentru pomparea apei de irigatii este 4 sau 5 ori mai ieftin decit 1 MW utilizat in orice alt domeniu al economiei sau pentru furnizarea de energie catre populatie. Iar explicatia este simpla, sistemul de irigatii este unul din cei mai mari cumparatori de energie si orice agent economic stie regula de aur a pietii: cu cit cumperi mai mult, cu atit platesti mai ieftin. Dar ANIF nu gindeste asa si, mai mult, la rindu-i, dupa ce nu a stiut sa negocieze cu "Electrica", cind factureaza catre fermieri, mai adauga ceva, asa ca noi cumparam acel MW si mai scump. Consideram ca ANIF ar trebui sa cumpere energia la pret preferential si daca ar fi asa, atunci nu am mai avea nevoie de subventie, vrem doar un pret corect. In plus, este o aberatie si aceasta subventie calculata la hectar, aceeasi pentru toti agricultorii pentru ca unii, aflati in apropierea statiei de pompare isi acopera toate cheltuielile cu irigatii din subventii, iar cei din treptele superioare de pompare scot din buzunar, pentru fiecare hectar, milioane bune. Nu este normal, pe piata toti vindem cu acelasi pret produsele agricole. In Franta statul a gasit solutii astfel incit, pentru acelasi serviciu toti fermierii sa plateasca acelasi pret, de fapt este mai mult decit atit, subventiile se acorda si in functie de calitatea terenului, de istoricul potentialului agricol al zonei astfel incit sa nu existe defavorizati", a precizat, in numele membrilor APA, Thierry Bourgoing, directorul "Rominsem", un francez sadea, care, de 5 ani, incearca sa faca agricultura performanta in Romania. "Rominsem" exploateaza 2.000 ha pe raza comunei Mircea Voda, terenul fiind incadrat pe treapta a IV-a de pompare.

"Problema irigatiilor este una nationala"

In opinia fermierilor braileni, in Romania, problema irigatiilor este una nationala, pentru ca, spun ei, daca producatorii agricoli falimenteaza, se declanseaza un intreg sir de probleme financiare, ceea ce ar avea repercusiuni grave asupra intregii economii. Pentru ca, in lipsa unei activitati agricole sustinute, ar ramine fara piata de desfacere, de la producatorii de seminte, ingrasaminte, pesticide si pina la producatorii de utilaje agricole, deci ar avea de suferit toti producatorii si distribuitorii de input-uri. "Si asa preturile pe care le primim pentru produsele noastre sint cum sint, adica extrem de mici in comparatie cu ce cheltuim. Le putem acoperi doar prin productii mari, productii care, insa, nu pot fi obtinute daca nu irigi. De cealalta parte, la pretul la care au ajuns irigatiile, productia pe care o obtii in plus nu stiu daca acopera cheltuielile suplimentare si atunci iata am intrat intr-un cerc vicios in care pe ultimul loc la obiective este performanta, adica exact ce se cere in UE. Din alt punct de vedere se vorbeste foarte mult in ultimul timp de balanta economica care este deficitara datorita importurilor mari si exporturilor reduse, iar principalele produse care determina asemenea rezultate sint produsele agricole si agroalimentare", a mai spus Bourgoing. In acest context, sustin fermierii, principalii agenti economici care ar putea modifica raportul import - export, cel putin pentru perioada imediat urmatoare, ar putea proveni din sectorul agricol, pentru ca Romania dispune de suficient teren si specialisti pentru a produce recolte suficiente ce ar putea lua calea exportului. Numai ca, aceste recolte ar trebui sa fie de calitate. Or, in agricultura fara irigatii, calitatea nu se poate obtine. Franta, a exemplificat Bourgoing, a inteles acest lucru si de aceea este pe primele locuri in toate topurile realizate pe segmentul agricultura europeana.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii