Suntem victime într-un razboi al intereselor economice privind organismele modificate genetic (OMG), se plâng agricultorii braileni, care se uita cu jind la profiturile colegilor din tarile unde se permite cultivarea unor astfel de plante. Asociatia Producatorilor Agricoli (APA) Braila a organizat ieri, în colaborare cu asociatia profesionala AgroBiotechRom, o dezbatere pe tema "cultivarea plantelor modificate genetic si impactul consumului de produse provenite din acestea, asupra populatiei". Argumentele lor pro cultivarii OMG sunt în primul rând profitabilitatea, dar si studii internationale care arata ca nu ar exista un impact asupra omului sau mediului ca urmare a consumului direct si indirect de OMG. "Astfel de discutii si dezbateri tot avem de câtiva ani încoace, fara sa fructificam nimic. Ar trebui ca mie, ca si producator agricol, sa mi se explice de ce mi se interzice cultivarea unor plante omologate si acceptate în alte tari si pe care, culmea ipocriziei, le gasim pe piata româneasca, dar noi nu avem voie sa le cultivam. Trebuie facute demersuri clare si sustinute pentru a reusi în actiunea noastra", a declarat Lucian Buzdugan, din partea "TCE 3 Brazi", arendasul terenurilor din Insula Mare a Brailei. De aceeasi parere au fost si Costica Macelaru si Marcel Cucu din partea APA Braila, ambii sustinând ca se impune un lobby masiv prin intermediul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) direct la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Mediului. "Urmeaza sedinta Comitetului Director al LAPAR si trebuie ridicata problema de a merge la Ministerul Agriculturii, sa aflam care este pozitia acestuia cu referire la OMG-uri si prin acest minister sa ajungem si la Ministerul Mediului. Daca va fi nevoie, mergem mai departe si la premier. Nu este normal sa nu ni se permita cultivarea de OMG în contextul în care produse realizate din OMG sunt importate si consumate, direct sau indirect, fara probleme", a sustinut Macelaru. La rândul sau, Cucu a explicat ca, anual, producatorii agricoli înregistreaza un prejudiciu, prin nerealizarea de profit, de circa 1 miliard de euro, întrucât nu este permisa cultivarea de soia modificata genetic.
Reamintim ca soia modificata genetic a fost interzisa spre cultivare începând cu 2007 si tot de atunci producatorii agricoli se zbat sa rastoarne aceasta decizie, pe care o considera ilogica.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.