Daca pina acum nu toti producatorii agricoli au constientizat avantajele utilizarii unei seminte de calitate si, nu e un secret, ani la rind au infiintat culturi cu saminta din propriul hambar, de multe ori chiar fara sa ii aplice un banal tratament cu fungicid, ei bine, de la 1 ianuarie 2007, lucrurile se vor schimba complet. Mai precis, avind in vedere mecanismele de sustinere financiara aplicate in Uniunea Europeana, fermierii romani vor primi subventii pe unitatea de suprafata, insa numai cu conditia utilizarii semintelor certificate oficial. "Pamintul, pregatit cu cheltuieli mari, trebuie sa primeasca o saminta capabila sa valorifice in cel mai inalt grad conditiile create. De aceea o conditie esentiala impusa de UE pentru acordarea de subventii este utilizarea semintelor certificate, iar Braila este un judet cu traditie in producerea lor. Producem seminte de griu, floarea-soarelui, porumb, soia si, din acest an si seminte de legume", a precizat Siica Daniilescu, director executiv al Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor (APPCSMS) "Danubiu" Braila.
Braila dispune de 13.000 tone saminta de griu
Anul acesta, in judetul nostru, au fost in cultura 3.000 ha destinate producerii de seminte de griu de toamna. Productia totala obtinuta a fost de 13.000 tone, ceea ce va permite infiintarea in toamna 2006 a circa 50.000 ha griu. Din aceasta cantitate, 2.500 tone sint asigurate din categoria biologica "Baza" (respectiv pentru obtinerea de seminte in 2007- n.r.) pentru trei soiuri zonate si aclimatizate pentru judetul Braila, respectiv soiurile "Alex", "Dropia" si "Boema" - nou introdus in cultura cu indici de calitate superiori, atractivi pentru industria de morarit si panificatie.
Mai multa saminta de porumb fata de anul trecut
La saminta de porumb, datorita seriozitatii in aplicarea tehnologiilor si profesionalismului producatorilor locali, judetul nostru a devenit din ce in ce mai tentant pentru firmele straine mari producatoare de seminte hibride. Astfel, daca pina anul trecut in judet se infiintau circa 2.000 ha loturi hibridare porumb, anul acesta suprafata a fost extinsa la 2.568 ha. Intre firmele straine a fost o adevarata competitie in a incheia contracte de multiplicare cu agentii economici braileni. De exemplu, "Monsanto" multiplica 1.260 ha, "Pioneer" - 590 ha, iar "KWS" - 440 ha. Diferenta de 184 ha este exploatata de alte firme nou intrate pe piata. Pentru hibrizii romanesti de porumb, suprafata alocata este de 94 ha.
Hibrizii romanesti de floarea-soarelui lipsesc anul acesta
Loturile de hibridare pentru obtinerea semintelor de floarea-soarelui ocupa anul acesta in judetul nostru 544 ha. 234 ha sint destinate multiplicarii hibrizilor "Pioneer", 170 ha hibrizilor "KWS" si 140 ha firmei "Quality Crops". Din pacate hibrizii romanesti de floarea-soarelui nu se multiplica anul acesta in judetul Braila.
Pentru cultura de soia, suprafata destinata multiplicarii este de 412 ha, productia totala obtinuta fiind de 1.173 tone. Toata saminta este pentru soiuri conventionale, ceea ce va asigura cultivarea in primavara 2007 a cel mult 14.000 ha. "In conditiile in care de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se va interzice cultivarea plantelor modificate genetic, in judetul Braila va fi o adevarata problema, suprafata cultivata cu soia va scadea dramatic, pentru ca anul acesta sint in cultura peste 40.500 ha, din care 35.900 ha soia modificata genetic si doar putin peste 4.000 ha soia conventionala. Vreau sa subliniez insa faptul ca pentru respectarea asolamentului, o conditie esentiala pentru o agricultura performanta, in judetul nostru ar trebui sa se cultive anual 40.000 - 45.000 ha de soia", a precizat Siica Daniilescu.
Lipsa semintelor de soia va avea repercusiuni grave
In strategia Ministerului Agriculturii pentru 2007 se prevede insamintarea unei suprafete de 300.000 ha soia conventionala, productia obtinuta pe aceasta suprafata fiind suficienta pentru acoperirea necesarului de consum. Conducerea APPCSMS "Danubiu" atrage atentia ca la acest moment, in tara, nu exsta saminta nici macar pentru a acoperi jumatate din suprafata propusa. "E sigur, cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi fermierii, prin pierderi financiare importante si imposibilitatea de a asigura asolamentul. Dar repercusiunile se vor extinde, veti vedea, nu vom putea produce suficient si atunci, sigur, vom fi obligati sa importam pentru a asigura consumul intern, cel mai probabil soia modificata genetic, pentru ca oferta de soia conventionala nu este suficienta nici la nivel mondial", avertizeaza Daniilescu.
Ca o noutate, directorul APPCSMS a tinut sa sublinieze ca de anul acesta producatorii de legume vor gasi pe piata saminta de ardei gogosar, ardei gras, tomate si vinete din soiuri autohtone, produsa in judetul nostru. Este vorba despre soiurile: "Aroma", "Cornel", "Opal", "Meteorit" - ardei; "Dacia" si "Vipon" - tomate; "Lucia" si "Rona" - vinete.