Suprafeţele propuse a fi însămânţate în primăvara acestui an cu porumb şi floarea-soarelui, la nivelul judeţului nostru, sunt în creştere faţă de campania din 2011. Asta nu pentru că, brusc, fermierii brăileni au intuit în cele două culturi o afacere mai profitabilă decât în urmă cu un an, ci deoarece au fost nevoiţi să întoarcă mare parte din culturile de toamnă, calamitate de ger şi secetă.
Cele mai recente date prezentate de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila arată că pentru campania din acest an sunt propuse spre înfiinţare suprafeţe totalizând aproape 70.000 ha la floare şi aproape 90.000 la porumb. "Faţă de campania de anul trecut, sunt în creştere suprafeţele comunicate de producătorii agricoli că vor fi însămânţate cu culturi de sezon. Estimativ, acest plus ar reieşi din suprafeţele calamitate de seceta din toamnă şi de gerul de peste iarnă, în total aproximativ 42.000 ha. Pentru a nu pierde toţi banii investiţi în toamnă, fermierii au întors culturile în câmp pe solele calamitate şi vor să pună în loc porumb şi floarea-soarelui. Aceasta ar fi principala explicaţie a faptului că suprafeţele ce vor fi înfiinţate cu aceste două culturi sunt în creştere la noi în judeţ", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul executiv al DADR Brăila.
În ce priveşte situaţia la nivel naţional, previziunile legate de acest subiect al înfiinţării culturilor de primăvară arată că suprafeţele însămânţate vor fi la aproximativ acelaşi nivel ca în 2011. "Suprafaţa propusă a se însămânţa cu porumb şi sorg în primăvara acestui an este de circa 2,67 milioane de hectare. Suprafaţa cultivată cu porumb în 2011 a fost de 2,61 milioane de hectare", potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De asemenea, conform aceloraşi date, suprafaţa propusă a se însămânţa cu floarea-soarelui în primăvara acestui an este de circa 984.000 de hectare, faţă de 988.000 de hectare în 2011.
Reamintim că în judeţul Brăila, din suprafaţa totală pe care în toamna anului trecut au fost înfiinţate culturi de grâu, orz şi rapiţă - circa 126.300 ha -, în urma evaluărilor în teren a reieşit că aproximativ 42.000 de hectare au fost calamitate. Cele mai mari suprafeţe afectate s-au înregistrat la rapiţă, unde din 25.317 ha cultivate, circa 19.000 ha au fost calamitate. La grâu, de asemenea, au fost înregistrate suprafeţe mari calamitate - 10.303 ha, în timp ce la orzoaica de toamnă, suprafaţa afectată a fost de 3.700 ha, iar în ce priveşte orzul - 9.000 ha.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.