Producătorii agricoli locali sunt foarte supăraţi pe ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, care în weekend-ul abia încheiat a declarat cu nonşalanţă că nu este de acord cu suplimentarea bugetului ministerului pe care îl conduce. Aceasta, în contextul în care parlamentarii din comisiile reunite de buget finanţe au aprobat majorarea bugetului Ministerului Agiculturii cu 2,1 miliarde lei, din fondurile aflate la dispoziţia Guvernului. Mihail Dumitru, prezent la discuţiile din cele două comisii reunite, a susţinut că nu este de acord cu suplimentarea, în condiţiile în care o astfel de măsură "ar duce la dezechilibrarea bugetului" şi, de asemenea, nu a fost identificată sursa de finanţare. Declaraţia oficialului i-a lăsat mască pe agricultorii brăileni, care doar ce avuseseră la finele săptmânii trecute o întâlnire cu noul ministru: "Cum poţi să spui că nu eşti de acord cu suplimentarea când bugetul îţi este grevat de subvenţiile restante din 2009 şi-ţi mai rămân disponibile doar 2,2 miliarde de lei? Cum poţi să împarţi banii ăştia la o suprafaţă agricolă de peste 9 milioane de hectare sau la un efectiv de 3 milioane capete porcine, 5 milioane ovine şi 2 milioane bovine? Săptămâna aceasta este programată o întâlnire în cadrul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi voi propune să facem «galerie» în Parlament în momentul în care se va discuta bugetul pentru agricultură. Ne vom interesa când va fi discutat, ne vom mobiliza rapid şi vom merge în Parlament. Mai departe vom stabili dacă vom demara propriile acţiuni de protest ori ne vom unifica eforturile în acest sens cu sindicaliştii din Agrostar", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.
De precizat, discuţiile în plenul Parlamentului legat de bugetul pe 2010 au început încă de ieri şi vor dura câteva zile până la pacurgerea tuturor capitolelor.
Reamintim că vinerea trecută, ministrul Agriculturii a avut, pe rând, întâlnire cu reprezentanţii asociaţilor profesionale dar şi sindicate ale agricultorilor români, ocazie cu care a fost înştiinţat despre problemele cu care se confruntă producătorii şi procesatorii în domeniu. La ieşirea de la discuţii, conducerea Federaţiei sindicale Agrostar a punctat că este hotărâtă să declanşeze mişcări de protest pentru a se asigura că Agricultura va avea un buget de 4 procente din PIB, minimul necesar pentru susţinerea financiară a acestui sector.