Mergi la conţinutul principal

Fermierii brăileni, despre legea «51% produse româneşti în supermarketuri»: «Este victoria producătorilor locali»

Producătorii agricoli brăileni aşteaptă cu mari speranţe implementarea legii prin care supermarket-urile sunt obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare româneşti, inclusiv pe lanţul scurt de aprovizionare cu produse locale. Toţi au convingerea că odată aplicată noua regulă, vor avea un atuu în plus în cadrul negocierilor pe care le au cu marile magazine din oraş privind aprovizionarea acestora din urmă. "Această lege vine practic să închidă un cerc de principii ale comunităţii europene în ce priveşte economia statelor membre. S-a pus accent în ultimii ani pe sprijinirea fermierilor pentru a se dezvolta. Iată că unii dintre ei au reuşit, doar că se loveau de lipsa unei finalităţi, în sensul că nu prea aveau unde să valorifice prin vânzare produsele agricole pe care le obţineau. Tocmai acest aspect îl acoperă acum legea despre care vorbim şi de aceea considerăm că este în beneficiul nostru, al producătorilor agricoli. Sunt convins că va fi un pic mai greu la început cu implementarea noilor reguli de aprovizionare, dar cred că într-o săptămână, două, maxim o lună, lucrurile se vor aşeza în normalitate, în litera şi spiritul legii", ne-a declarat Vasile Datcu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.
Şi Costică Mocanu, fermier local, deţinătorul unor suprafeţe cu livezi în judeţul nostru, se arată încrezător în efectele benefice ale legii. "Ştiu de promulgarea acestei legi şi consider că este o lege binevenită. Deţin aproape 7 hectare de livezi şi până acum când mergeam noi, producătorii, la supermarketuri ne dădeau pe uşă afară. Acum, sper să ne caute ei pe noi să ne întrebe dacă şi ce avem de vânzare. Nu discutăm aici de preţ. Mult, puţin, cum o fi! Cert este că sunt acum şi marile magazine forţat interesate de soarta noastră, a producătorilor".
Reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea principalilor actori locali de retail însă răspunsul primit a fost acela că doar companiile-mamă au competenţa să formuleze comentarii pe acest subiect, cu precizarea că deocamdată toţi aşteaptă şi normele de aplicare ale acestei legi.

Reguli stricte pentru comercianţi

Potrivit legii supermarketurilor, retailerul are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare. Prin excepţie, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanţului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităţilor din cadrul organizării comune de piaţă, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Prevederile legii citate nu se aplică în ceea ce priveşte comercializarea fructelor exotice importate din alte ţări.
Legea cuprinde şi modificări privind etichetarea cărnii, printre care aceea că obligă comerciantul să afişeze vizibil sintagma «carne românească», pentru carnea comercializată direct către consumatorul final, dacă aceasta îndeplineşte condiţiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.
Actul normativ mai prevede că ''relaţiile comerciale dintre furnizori şi comercianţi sunt stabilite prin încheierea unui contract comercial negociat în prealabil de către părţi, care respectă legislaţia în vigoare şi dispoziţiile prevăzute de prezenta lege. Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective''.
Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro