Fermierii brăileni au "umflat" efectivele cu mii de oi, vaci şi capre | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fermierii brăileni au "umflat" efectivele cu mii de oi, vaci şi capre

Deţinătorii de animale din judeţul Brăila au declarat în cererile pentru acordarea subvenţiilor depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) cu mii de de animale mai mult decât aveau în realitate. În urma verificărilor efectuate pe teren de reprezentanţii APIA, pe un eşantion de 172 de ferme de creştere a oilor şi caprelor cu un efectiv declarat de 46.466 capete, s-a stabilit că 4.736 de animale au fost declarate fictiv. "Diferenţa nu este mare şi este explicabilă prin reducerea naturală a efectivului de animale, neimputabilă deţinătorului de efective care a solicitat sprijinul financiar", a explicat conducerea APIA Brăila, în contextul în care la nivel naţional există situaţii în care în urma verificărilor procentul privind declaraţiile fictive de animale a depăşit şi 40%.

Dacă la specia ovine/caprine verificările s-au făcut doar pe eşantioane, în ceea ce priveşte specia bovine, verificările s-au efectuat prin raportarea la situaţia înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor, context în care, la nivel de judeţ, s-a constatat că 102 animale nu există, de fapt, în realitate. "Pentru cazurile în care au fost descoperite astfel de neconcordanţe solicitanţii sprijinului financiar în zootehnie vor primi sume diminuate în funcţie de numărul de animale consemnate în urma verificării în teren", a mai explicat conducerea APIA Brăila, punctând că la nivel central se urmăreşte, totuşi, stabilirea unor sancţiuni mult mai aspre în cazul declarării fisctive, aşa cum se întâmplă cu subvenţia la hectar.

De precizat că, potrivit datelor centralizate la nivel judeţean, pentru speciile ovine/caprine au fost înregistrate 1.331 de cereri (1.044 pentru ovine şi 287 caprine) vizând un efectiv de 180.962 animale, din care 159.220 oi şi 21.742 capre. Pentru specia bovine au fost înregistrate 3.589 de cereri pentru un efectiv de 28.884 animale, în urma verificărilor fiind declarate eligibile 3.578 de cereri vizând un efectiv de 28.782 capete.

În ceea ce priveşte cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în zootehnie, beneficiarii aşteaptă actul normativ ce trebuie emis în acest sens de Executiv. În anul 2008, de exemplu, sprijinul financiar a fost de 495 lei pentru fiecare animal la specia bovine şi 43,9 lei pentru fiecare animal la specia ovine/caprine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro