Fermierii brăileni, deranjaţi de noile condiţii privind accesarea formelor de sprijin financiar şi subvenţii în agricultură, ameninţă cu proteste de stradă. Oamenii sunt supăraţi de birocraţia în plus, instituită din acest an, pentru solicitarea, de exemplu, a subvenţiei la hectar. Odată cu trecerea la noua procedură de comasare a cererilor de subvenţie într-o solicitare unică, în cazul subvenţiei pe suprafaţă, se plâng producătorii agricoli, sunt solicitate documente în plus faţă de campaniile precedente. "E o nebunie! Ni se cer copii ale contractelor de arendă, ale contractelor privind schimbul de parcele între producători. Păi nu realizează nimeni că asta însemnă topuri de hârtie irosite aiurea doar ca să se facă acele copii după zeci, chiar şi sute de contracte de arendă în cazul unor fermieri mai mari. Plus că, să fim serioşi: cine crede că o să aibă timp cineva, nu să verificie, doar să se uite peste fiecare contract în parte! Producătorii agricoli locali sunt revoltaţi de aceste cerinţe, precum şi de faptul că la, nivel central, oficialii Ministerului Agriculutrii şi cei ai APIA nu au înţeles problemele ridicate de noi în multele întâlniri pe această temă. Campania din acest an de depunere a cererilor de subvenţie deja a început, termenul limită de primire expiră la 15 mai, iar solicitările depuse sunt în număr mic, tocmai din cauza acestei birocraţii inutile, impuse total aiurea, iar beneficiarii riscă să piardă banii de subvenţie", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila. De asemenea, sursa citată a precizat că organizaţia a venit cu un set de măsuri menite să simplifice birocraţia, în sensul instituirii regulii depunerii unor tabele în care să fie trecute toate contractele, purtând viza primăriei pe raza căreia sunt terenurile pentru care se solicită subvenţie.
Laurenţiu Baciu, LAPAR: "Este o bătaie de joc şi o umilinţă!"
De precizat că structura asociativă profesională la nivel central - LAPAR, prin preşedintele Laurenţiu Baciu a trimis o avertizare Ministerului Agriculturii că tensiunile în teritoriu, generate de aceste nemulţumiri, se acutizează şi că fermierii sunt hotărâţi să iasă în stradă în ample acţiuni de protest. "După cum bine ştiţi, timp de 3 luni s-au purtat discuţii între APIA, MADR şi LAPAR pe această temă. În urma acestor discuţii, actul despre care facem referire nu a fost bine înţeles de către cei de la APIA, astfel ducând la îngreunarea înscrierii suprafeţei de teren la APIA şi, totodată, la umilirea fermierilor. (...) Considerăm că este o bătaie de joc şi o umilinţă adusă fermierului român, care trebuie să suporte ambiţiile nejustificate ale unor funcţionari publici. În acest sens, venim cu rugămintea ca, în cel mai scurt timp, să avem un răspuns oficial, care sperăm să fie în interesul fermierilor, în caz contrar, vom fi nevoiţi ca, până la sfârşitul lunii aprilie, fermierii să îşi caute drepturile în stradă", se arată în adresa LAPAR către Ministerul Agriculturii.
La APIA e linişte
Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila, a precizat că nu face altceva decât să aplice prevederile legale referitoare la actele doveditoare ce însoţesc cererea. "Campania de depunere a cererilor a început de puţină vreme. Noi avem programări pe zile privind depunerea cererilor, iar în această perioadă sunt aşteptaţi să depună fermierii cu suprafeţe de până în 10 hectare. Până acum, ritmul de depunere este similar cu cel de anul trecut. Aşteptăm comunicarea oficială privind prelungirea termenului de depunere de la 15 mai, la 15 iunie, fără penalizări", ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.
De precizat că, în 2014 la APIA Brăila au fost depuse 14.714 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 344.530,83 ha, iar cu un an în urmă au fost 15.098 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 349.446,82 ha.