Fermieri brăileni care au prins gustul inovațiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fermieri brăileni care au prins gustul inovațiilor

* fie că e vorba despre rotirea intensivă a culturilor sau despre tehnologii noi de irigații, în agricultura brăileană încep să se întâmple lucruri demne de toată lauda

 

 

 

Pentru fermierii brăileni  se prefigurează un an agricol foarte bun, cu recolte impresionate, datorate în primul rând precipitațiilor generoase de astă primăvară și de la începutul verii. Unii agricultori nu se bazează, însă, doar pe condițiile climaterice, încercând să vină cu ceva nou în procesul tehnologic, astfel încât să-și îmbunătățească producția. Dintr-o discuţie cu Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole  Brăila, am aflat câteva lucruri foarte interesante. Astfel, fermierul Bogdan Furfurică a semănat, la Traian, floarea soarelui (cultura a doua) imediat după recoltatul grâului. Deja, plantele au ajuns la circa un metru înălţime, capitulele sunt în formare, iar de pe cele 20 de hectare se estimează obţinerea unei producţii de circa 2 tone/hectar.Așa ceva a făcut și fermierul Dogăreascu, cu doi ani în urmă, în zona Silistraru”, ne-a declarat interlocutorul.

 O altă veste bună, am obţinut-o de la Sorin Moise, şeful Oficiului de Finanţare a Investiţiilor Rurale (OFIR) Brăila: “Şi la Tufeşti avem ceva demn de luat în seamă şi extins în judeţ: experimental, pe o solă de 30 de hectare, s-a trecut la irigarea prin picurare a hibrizilor de porumb timpurii H0937 şi P1049. Plantele sunt de doi metri înălţime, iar producţia se estimează la circa 17 tone/hectar, în cultură normală. De subliniat că irigatul prin picurare este nu doar un mod important de gestionare/gospodărire a apei, dar şi  unul simplu de utilizare, mai puţin costisitor. Contrazicându-se astfel şi ideea că nu ar asigura destulă apă  plantelor, mai ales pe timp de secetă. Câteva calcule, convingătoare: pe un metru  liniar, exact la rădăcina plantei, se asigură (fără evapotranspiraţie), 4 picături de apă. Adunate, ele însumează 4 litri/mp/oră, iar cumulat, în decurs de 10 ore, se ajunge la o cantitate suficientă de apă: 40 litri/mp, prin 6 udări”.

La cele spuse mai sus, conducerea Direcției Agricole a adăugat că “în mod asemănător s-a procedat şi de către fermierul Mihai Mitrache. Pe cele 16 hectare cu porumb, pe o solă aflată chiar lângă  DN 23 Brăila – Focşani, pe partea dreaptă, şi la mică distanţă de linia de centură.  Asta pentru a fi uşor reperată  şi, de asemenea, un  exemplu pentru alţi fermieri”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro