Mergi la conţinutul principal

Feriti-va de gripa aviara

Gripa aviara sau "gripa puiului" ori "ciuma pasarilor" este o gripa care afecteaza in primul rind pasarile, dar poate afecta si specii de mamifere. A fost identificata prima data in Italia in anul 1900 si mai tirziu in toata lumea.
Virusul responsabil de producerea gripei aviare a fost identificat in Asia de Sud-Est, iar in octombrie 2005 a fost semnalat in Romania, in localitatea Ceamurlia de Sus, judetul Tulcea.
Gripa aviara se transmite inca greu de la pasarile infectate la om, dar exista pericolul izbucnirii de epidemii greu de controlat cu mijloacele obisnuite de protectie.
Gripa aviara este produsa de mai multi virusi gripali de origine aviara, responsabili de aparitia epidemiilor. Virusul epidemiei actuale, H5N1, este un subtip viral depistat prima data cu mai multe decenii in urma la pasarile salbatice. O epidemie de gripa aviara s-a declansat la sfirsitul anului 2003 in mai multe tari din Asia de Sud-Est, ducind la moartea sau distrugerea a peste 100.000.000 de pasari. Gripa aviara se raspindeste prin intermediul pasarilor migratoare sau acvatice (rata, rindunica de mare etc.) acestea din urma fiind considerate rezervorul principal de virus. Pasarile bolnave nu infecteaza direct omul, boala afecteaza curcile, ratele, gainile, pasarile acvatice si migratoare.
Porcul ar putea fi o gazda intermediara, care sa-i permita virusului sa sufere mutatii genetice si sa se adapteze la mamifere. Porcul contracteaza boala, infectia nu prezinta manifestari specifice, dar o poate retransmite pasarilor, iar dupa mutatia genetica omului sau altor specii. Sursele de infectie sint reprezentate de pasarile migratoare, pasarile bolnave, cadavrele pasarilor infectate, secretiile si excremenetele acestora, apa, furajele, adaposturile care au fost in contact cu virusul. Riscul de transmitere exista in caz de contacte frecvente cu pasarile infectate si creste cu cit este mai strins. Transmiterea bolii se face pe cale respiratorie, prin inhalarea de particule de excremente, prin secretii respiratorii, pe cale oculara prin contactul cu secretiile patologice sau cu praf. Pasarile infectate, bolnave, nu mai maninca, stau ghemuite cu aripile retrase, au barbitele de culoare rosie inchisa, prezinta scurgeri de secretii din cioc si nas, diaree de culoare verzuie.
La om, simptomele unei gripe obisnuite se accentueaza, bolnavii prezinta tuse si respiratie zgomotoasa. Mai rar pot aparea manifestari nervoase, tremuraturi ale capului si gitului, contractii musculare, paralizii. Diagnosticul de gripa aviara se stabileste numai pe baza unor teste serologice de laborator. Organismul uman nu are un sistem imunitar "specializat" de lupta impotriva virusului gripei aviare, ceea ce explica numarul mare de decese.
De aceea, un rol foarte important il au masurile de protectie, aplicarea si mai ales respectarea acestora.
Aceste masuri de protectie contau in:
- Spalarea cu atentie a miinilor, deoarece ele pot transmite boala, prin afectarea cailor respiratorii sau a ochilor.
- Folosirea de: masti de protectie respiratorie; ochelari de protectie; costume de protectie; manusi de unica utilizare.
- Cumparati carne de pasare, oua, produse de carne de pasare numai din magazine autorizate.
- Consumati carne de pasare bine preparata termic, deoarece virusul nu rezista la temperaturi mai mari de 70 grade C.
- Anuntati medicul veterinar de orice caz de imbolnavire sau moarte la pasari.
- Nu veniti in contact direct cu cadavrele pasarilor moarte
- Tineti pasarile inchise in curte pentru a evita contactul cu pasarile din alte gospodarii sau cu cele salbatice.
SUPRAVEGHEATI COPIII! Nu ii lasati sa se joace cu cadavrele pasarilor moarte.
Sprijinul acordat personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile ajuta la protectia dumneavoastra.
NU UITATI! Nerespectarea masurilor de protectie constituie un real pericol pentru cei din jurul dumneavoastra, dar mai ales pentru dumneavoastra.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro