* 22 cazuri confirmate, din care 15 vindecate, și niciun deces, potrivit raportării de ieri, 30 aprilie * Brăila se numără printre județele cu cele mai puține cazuri de COVID-19, iar această statistică s-a menținut încă de la debutul pandemiei * prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, susține că cifrele se datorează măsurilor ferme luate de autorități, dar și populației, care în mare majoritate a respectat regulile impuse * la rândul său, directorul DSP Brăila spune că această criză a putut fi ținută sub control datorită anchetelor epidemiologice care s-au făcut cu rigurozitate
Conform raportării din data de joi, 30 aprilie, Brăila număra 22 de cazuri confirmate de COVID-19, din care 15 cazuri au fost declarate vindecate. Și niciun deces până la acest moment. Această statistică plasează Brăila în clasamentul județelor cu cele mai puține cazuri de infecții cu coronavirus, alături de Harghita și Buzău. De altfel, încă de la începutul pandemiei, Brăila s-a aflat mereu printre județele cu cele mai puține cazuri. Cum s-a întâmplat acest lucru? Am încercat să obținem explicații de la reprezentanții autorităților locale, Prefectură, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Județean, principalii responsabili de gestionarea pandemiei de coronavirus.
Explicațiile prefectului
Primul cu care am luat legătura a fost prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, care ne-a declarat că măsurile administrative luate se numără printre motivele pentru care județul nostru are puține cazuri de COVID-19, alături de colaborarea permanentă între instituții.
”A fost o discuție la începutul pandemiei, când împreună cu reprezentanții instituțiilor de forță cum se numesc ele, Poliție, Jandarmerie, ISU, DSP în situația asta, am convenit un lucru. Și anume, că trebuie să încercăm, prin măsuri administrative, pe care nu le-am inventat noi doar le-am respectat la sânge, măsurile fiind date de Guvern, să nu ducem presiunea pe spitale, dintr-un motiv arhicunoscut. Sistemul nostru sanitar nu este printre cele mai performante din lume. Dacă am fi transferat presiunea pe spitale, cu siguranță le-ar fi fost mult mai greu, fiind destule deficiențe. De la materiale, știți foarte bine, uneori dotări, uneori lipsa de personal pentru că sunt secții care nu au medici suficienți. Și atunci am convenit că măsurile administrative sunt extraordinar de importante, urmând ca în etapa a doua, noi ne gândeam și la o etapă a doua, în momentul în care nu vom mai putea ține situația sub control cu măsurile administrative, sistemul sanitar să fie mai bine pus la punct, mai pregătit. N-a fost cazul”, ne-a explicat Cătălin Boboc.
De asemenea, acesta susține că o altă măsură bună s-a dovedit a fi reorganizarea spitalelor pentru gestionarea cazurilor de COVID-19. Foarte importante au fost și carantina și izolarea la domiciliu, aspecte la care autoritățile au fost foarte atente.
”O altă măsură importantă au fost izolare la domiciliu. Au fost mii. S-au strâns toate forțele atunci astfel încât cetățenii să stea și să respecte această măsură. Sigur că vorbim și de excepții, că așa e omul. Chiar unii spuneam că uneori forțele de ordine au fost poate prea intransigente sau că s-au aplicat prea multe sancțiuni. Eu nu neg că e posibil ca uneori să fi fost pe ici pe colo mici excese, dar nu știu dacă e termenul cel mai corect. Dar ne-am propus de la început să nu fim indulgenți. Avem un obicei în țara asta ca regulile să nu fie la fel pentru toată lumea. Nu! Am convenit că regulile vor fi reguli pentru toată lumea, văzând noi în abordarea asta o metodă prin care lucrurile să nu degenereze”, a mai afirmat acesta.
La capitolul măsuri eficiente Boboc a mai punctat și comunicarea permanentă între instituții. Nu în ultimul rând, numărul puțin al cazurilor de infecții cu COVID-19 se datorează brăilenilor care au înțeles că trebuie să stea în case pentru a se proteja.
”Brăilenii au fost foarte importanți în perioada aceasta că degeaba luam noi măsuri și aplicam sancțiuni și respectam proceduri dacă nu găseam și înțelegere. Cu excepțiile de rigoare, în mare măsură oamenii chiar au înțeles și au respectat regulile”, a spus acesta.
Întrebat despre vocile care susțin că de fapt la Brăila ar fi mult mai multe cazuri de COVID-19 iar autoritățile ascund informații, Boboc a dorit să pună capăt speculațiilor.
”De ascuns nu am ascuns niciodată nimic. Gurile rele spun că sunt mai multe cazuri. Bun, unde sunt cazurile acelea? Bolnavii de pe străzi unde sunt? Nu sunt! Bolnavii de COVID-19 sunt în spital. Da, este posibil să fie pacienți asimptomatici, dar nu este brăilean care să fi sunat cu simptome de COVID-19 la 112 și să nu fie dus la spital și tratat ca suspect, să nu îi fie prelevate probe și ținut în zona suspecților până când îi venea rezultatul ca să știm ce facem cu el. Nu există! De testat, că toată lumea spune încontinuu «Testează, testează, testează!», așa cum am văzut de fiecare dată, am testat tot ce trebuia testat. Dacă mâine am face 5.000 de teste, ele sunt valabile pentru mâine. Rezultatele pot fi negative. Peste două sau trei zile acei oameni pot fi pozitivi. Se pot infecta! Să nu confundăm testarea cu vaccinarea. Vaccinarea ne apară de virus dar testarea nu. Doar ne face o poză în momentul testării. Și dacă am aplicat această procedură până acum și rezultatele sunt bune, de ce am schimba ceva?”, ne-a mai declarat Boboc.
Rolul DSP Brăila
Un rol important în gestionarea pandemiei de COVID-19 l-a avut și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila, angajații instituției fiind foarte riguroși în realizarea anchetelor epidemiologice și realizarea testărilor.
”S-a testat orice suspiciune care s-a ridicat. Nu am lăsat aspecte care să treacă pe lângă noi. Avem în rândul nostru un medic epidemiolog de excepție, doamna doctor Gavrilescu Andreea. Anchetele dumneaei sunt minuțioase, se respectă metodologia în vigoare și se impun măsurile specifice. Am testat tot ceea ce a fost cu suspiciune medicală. Nu au fost pacienți care aveau doar simptomatologie digestică și tuse și să spunem că nu-i testăm. Nu! Noi, la toate cazurile prezentate în spital, la toate suspiciunile, s-au luat probe și s-au trimis la laborator. Rezultatele sunt cele care se văd”, ne-a declarat Gabriel Ciochină.
Șeful DSP Brăila ne-a spus că până miercuri dimineața la Brăila s-au făcut aproape 760 de teste.
Delia Râșnoveanu: ”Avem medici infecționiști foarte buni”
Managerul Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila, dr. Delia Râșnoveanu, care este și medic epidemiolog, susține că situația cazurile de COVID-19 a putut fi ținută sub control prin măsurile timpurii luate pentru spitale. Cum 15 din cei 22 pacienți infectați cu COVID-19 s-au vindecat deja, managerul unității spitalicești spune că acest lucru se datorează echipei de medici infecționiști.
”Se respectă protocolul național privind tratamentul pacienților cu COVID-19 și medicii de la Infecțioasă au în fiecare săptămână videoconferință cu colegii din țară și atunci se discută particularități ale cazurilor. Și avem medici foarte buni și asta contează. Tratementul pentru COVID este clar în general, dar în funcție de ce afecțiuni mai are pacientul, atunci acesta mai are nevoie și de alte medicamente și toate trebuie discutate ca să nu interfereze între ele. Putem spune că avem puține cazuri și cele mai multe deja vindecate pentru că există o colaborare permanentă între infecționiștii din toată țara. Și faptul că s-au respectat regulile și că la Brăila am impus carantina în spital cam cu două săptămâni înainte de a începe practic epidemia. Și organizarea spitalelor a contat. Avem circute clare, bine delimitate, respectate”, ne-a spus dr. Delia Râșnoveanu.
”Nu este cazul să ne relaxăm!”
Asta susține prefectul Brăilei, argumentând prin faptul că deși situația este bună în acest moment, lucrurile se pot schimba radical dacă nu vom fi precauți în continuare.
”M-am ferit și mă feresc în continuare să vorbesc despre asta dintr-un motiv foarte simplu. Situația bună în care ne aflăm, faptul că avem cazuri puține și niciun deces până la ora aceasta, poate crea un sentiment de relaxare și pentru populație și pentru autorități. Semnalul relaxării promit că îl vom da de îndată ce simțim că e într-adevăr cazul să ne relaxăm. Momentan nu este cazul! Știu că e greu, fiecare face anumite eforturi, anumite sacrificii, dar până când nu am scăpat vreau să fim în continuare precauți, să ne luăm toate măsurile de protecție și să respectăm regulile care ne-au adus până aici”, a mai spus acesta.
Boboc a adus în discuție și măsurile de relaxare anunțate de președintele Klaus Iohannis după 15 mai, însă a ținut să precizeze că va fi o trecere treptată la viața cotidiană cu care suntem obișnuiți. De asemenea, acesta ne-a mai spus că Guvernul lucrează la un plan de relansare economică.
Până atunci, reamintim că prefectul județului a făcut un apel la brăileni să stea acasă în weekendul de 1 Mai pentru a evita posibile infecții cu noul coronavirus.