Mergi la conţinutul principal

Fenomen infracţional în creştere. Aproape 10.000 de infracţiuni sesizate la Poliţia Brăila

în 2019, poliţiştii au înregistrat o creştere cu 3,93% a numărului de infracţiuni sesizate, ponderea fiind dată de numărul faptelor de natură judiciară • anul trecut, au fost sesizate 3.961 de infracţiuni contra persoanei, cu 398 mai multe decât în perioada similară a anului anterior • au fost creşteri la infracţiuni de «lovire sau alte violenţe», cu 247 mai multe astfel de fapte, şi «ameninţarea», creştere cu 136 astfel de fapte • totuşi, au fost înregistrate scăderi la infracţiunile de tentativă la omor, viol, vătămare corporală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală

 

Situaţia criminalităţii la Brăila, în cursul anului trecut. Mai multe infracţiuni sesizate decât în anul precedent, aproape 10.000, creşterile fiind înregistrate la infracţiunile pe linie judiciară şi contra persoanei. Potrivit bilanţului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, în 2019, s-a înregistrat o creştere la infracţiunile de «lovire sau alte violenţe» şi «ameninţare». Totuşi, au fost înregistrate scăderi la infracţiunile de tentativă la omor, viol, vătămare corporală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală.

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii IPJ Brăila, în 2019, la nivelul Iinstituţiei au fost sesizate 9.672 de infracţiuni, cu 366 mai multe decât în perioada similară a anului anterior (9.306), ceea ce reprezintă o creştere cu 3,93%.  Ponderea a fost dată de numărul de infracţiuni de natură judiciară. În anul 2019, au fost sesizate 3.961 de infracţiuni contra persoanei, cu 398 mai multe decât în perioada similară a anului precedent (3.563), ceea ce reprezintă o creştere cu 11,17%. “Cele 3.961 de infracţiuni contra persoanei sesizate reprezintă 40,95% din totalul infracţiunilor sesizate numai la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila (9.672 de infracţiuni). Creşterea numărului de infracţiuni contra persoanei a fost generată în principal de creşterea numărului de infracţiuni de «lovire sau alte violenţe», cu 247 de astfel de fapte (10,51%) şi «ameninţarea», cu 136 astfel de fapte (36,07%) faţă de perioada similară a anului 2018. Din categoria infracţiunilor contra persoanei, au fost înregistrate scăderi la infracţiunile de tentativă la omor, viol, vătămare corporală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală. Infracţiunile contra patrimoniului au prezentat, de asemenea, un trend descendent, fiind înregistrate 3.956 astfel de fapte, cu 84 mai puţine faţă de perioada similară a anului anterior(4.040), ceea ce reprezintă o scădere cu 2,08%”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

 

Aproape 650 de infracţiuni stradale, în creştere faţă de anul 2018

 

După cum au arătat poliţiştii, pe genuri de infracţiuni, anul trecut s-a constatat un trend descendent la infracţiunile de furt, cu 106 unităţi (-4,43%), şi la infracţiunile contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, cu 40 de unităţi (-7,10%). Aceste scăderi au fost înregistrate atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, iar ponderea faptelor săvârşite este deţinută de mediul urban.

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale a constituit şi în anul 2019 una dintre priorităţile activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Pe această linie s-au înregistrat creşteri. “În anul 2019, au fost sesizate 642 de infracţiuni stradale, cu 7% mai multe decât în perioada similară a anului 2018. Numărul faptelor stradale descoperite în flagrant la nivelul judeţului Brăila a crescut cu 46,15%”, a precizat sursa citată.

Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activităţii desfăşurate de Poliţia brăileană. În anul 2019, la nivelul inspectoratului au fost derulate mai multe proiecte şi campanii de prevenire. În cadrul acestora, au fost realizate peste 65 de activităţi de prevenire (întâlniri cu grupuri ţintă, distribuire de materiale, concursuri), au fost informaţi în mod direct aproximativ 37.000 de beneficiari (elevi, cadre didactice, femei, vârstnici, participanţi la trafic, etc.), fiind distribuite peste 40.000 de materiale tematice în acest scop.

Potrivit poliţiştilor, principalele obiective ale anului 2019, stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila au urmărit: documentarea activităţii membrilor grupărilor infracţionale, în vederea destructurării acestora şi prevenirii faptelor care generează conflicte stradale; intensificarea activităţilor pentru diminuarea faptelor cu violenţă, cu accent pe infracţiunile de loviri sau alte violenţe, tâlhării şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase; intensificarea activităţilor pentru diminuarea infracţiunilor contra patrimoniului, în special a infracţiunilor de furt prin efracţie din locuinţe, furt din auto.

De asemenea, poliţiştii au acţionat în scopul prevenirii şi combaterii faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse din tutun, dar şi pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, a violenţei în mediul rural, a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro