Femeile din România primesc salarii mai mici decât bărbaţii. Sau, alfel spus, pentru aceiaşi bani, muncesc mai mult. Diferenţa apare ca urmare a faptului că munca femeilor este considerată mai puţin valoroasă, dar şi din cauza stereotipurilor de gen.
Prejudecăţile determinate de gen limitează alegerea profesiilor atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Iar de aici pleacă inegalitatea. Ocupaţiile dominate de femei sunt mult mai slab plătite decât cele în care majoritari sunt bărbaţii. Potrivit Guvernului, femeile din România câştigă în medie cu 9 la sută mai puţin decât bărbaţii şi sunt hărţuite la locul de muncă.
Diferenţa salarială este aproape dublă la nivel european, unde o femeie câştigă, în medie, cu 16,4% mai puţin decât un bărbat. Altfel spus, la fiecare 100 de euro câştigaţi de bărbaţi, femeile câştigă doar 86 de euro.
În cazul diferenţelor salariale din România, autorităţile sugerează că acestea sunt mai frecvente în mediul privat. Şi asta, pentru că în domeniul public discriminările se manifestă mai ales în cazul accesului la formare şi promovare profesională.
Vulnerabilitatea femeilor este cauzată de perioadele de întrerupere a carierei ca urmare a naşterii unui copil, de concediul de maternitate sau de concediul pentru creşterea şi îngrijirea copiilor. Alte cauze: slaba dezvoltare a serviciilor de creştere şi îngrijire a copiilor, dar şi lipsa măsurilor de lucru flexibile.
Guvernul şi-a propus să finanţeze din fonduri europene două programe naţionale în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţei în familie. Acestea se vor derula în perioada 2016-2018, cu un buget total de peste 3,5 milioane de lei.