Femeile liberale vor să facă ordine în mediul online | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Femeile liberale vor să facă ordine în mediul online

• președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a susținut recent o conferință de presă, având alături patru membre ale Organizației de Femei Liberale, care au prezentat câteva inițiative legislative și proiecte pe care le susțin • este vorba despre Cici Bolovan, inspector școlar general adjunct la Brăila, Camelia Ifrim, directorul Poștei Române, Filiala Brăila, avocatul Nicoleta Ivacu și Carmen Ion, jurist și cadru universitar • acestea au vorbit despre pericolul mediului online pentru copii și reglementarea prin lege a modului în care minorii să aibă acces la internet, sub supravegherea părinților, despre combaterea violenței domestice, dar și despre problemele din sistemul de adopții

 

Femeile din PNL Brăila par hotărâte să schimbe lucrurile în mediul online pentru a le oferi mai multă protecție copiilor și adolescenților pe viitor. Cel puțin asta au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc, recent, în prezența președintelui organizației PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa. Mai precis, parlamentarul a ieșit “la rampă” alături de patru colege din cadrul organizației de femei: Cici Bolovan, profesor și inspector școlar general adjunct, Camelia Ifrim, directorul Poștei Române, filiala Brăila, Nicoleta Ivacu, de profesie avocat și Carmen Ion, jurist și cadru universitar. Toate sunt viitoare candidate pe locuri eligibile la alegerile din 2024, după cum a ținut să puncteze Popa.

”În domeniul de activitate în care profesez (n.r. Poșta Română), obiectul principal îl reprezintă munca cu omul. În mare parte părinți și bunici. Aceștia sunt îngrijorați de amploarea pe care a luat-o internetul. Copii, la vârste fragede, sunt în rețele de socializare. Consideră că mediul online le-a răpit copilăria. Recunosc că o parte din vină o poartă și ei pentru că le-au cumpărat fel de fel de telefoane, tablete și au făcut posibil accesul în online. La acest moment recunosc că sunt depășiți de situație deoarece copiii lor au uitat să se joace, să vorbească între ei și cu ei, sunt captivi ai sistemului și au devenit mai interiorizați, irascibili și necomunicativi. În acest sens, noi, femeile liberale, susținem un proiect de lege care poate rezolva această problemă majoră a societății de azi. Trebuie să știm încă de la început că accesul la noile tehnologii presupune beneficii, dar și riscuri. Este foarte important să ne educăm copiii, să avem o atitudine preventivă astfel încât aceștia să fie în siguranță în mediul online”, a deschis Ifrim subiectul privind mediul online.

La rândul său, Cici Bolovan a venit cu date ceva mai tehnice privind proiectul de lege pe care îl propun liberalii și pentru care încearcă să adune cât mai mulți susținători, având în vedere că dincolo de aparențe, subiectul este oarecum unul dificil, deoarece vorbește parțial și despre cenzură pe internet, precum și despre privarea unor persoane de a avea acces la intimitate în mediul online.

”Înainte de toate sunt profesor, membru PNL și inspector școlar general adjunct. Așa cum v-ați dat seama din intervenția colegei mele, astăzi avem pe ordinea de zi subiecte importante, aș spune eu. Primul este protecția copiilor în mediul online. Cel de-al doilea se referă la campania împotriva violenței domestice. Despre campania «Protejăm viitorul, un mediu online mult mai sigur pentru copii» trebuie să vă spun că a apărut la inițiativa doamnei senator Nicoleta Pauliuc. Este vorba despre Legea pentru protecția minorilor în domeniul serviciilor societății informaționale. Este inițiativa doamnei senator, dar noi, toate femeile liberale, membrii PNL, în frunte cu președintele nostru, susținem această campanie. Este foarte importantă pentru părinți și pentru toată societatea noastră, a declarat Bolovan.

Pentru a-și susține ideea, PNL-ista a dat ca exemple jocul Balena albastră de pe dark web, dar a vorbit și despre statistici privind minori care au ajuns să consume droguri sau chiar victime ale proxeneților și pedofililor, fiind racolați online. Context în care sursa citată a precizat că, în prezent, se dorește instituirea unor măsuri, astfel încât minorii până la vârsta de 16 ani să nu își mai poată crea profiluri online, fără acordul explicit al părinților.

”Există în acest moment aplicații care contorizează timpul pe care îl petrec copiii pe internet, dar nu există aplicații care să ne arate ce conținut primesc copiii noștri în mediul online. Noi, la Inspectoratul Școlar Județean, am organizat o conferință care tratează importanța educației media în școală și modalitățile de a introduce în orele de limba și literatura română educația media”, a afirmat aceasta.

Potrivit lui Bolovan, PNL propune o lege aflată în prezent în dezbatere publică, dar care încearcă o abordare triplă.

„În primul rând, legea prevede implicarea părinților prin acord parental explicit. Ceea ce înseamnă că până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online pe rețele de socializare doar cu acordul explicit al părinților. Discutăm apoi despre responsabilizarea furnizorilor de servicii online, prin instituirea unui set de obligații pentru aceștia(...) Și mă bucur să vă anunț că META, compania care deține rețele de socializare, a fost de acord să accepte și să implementeze aceste filtre. De asemenea, despre privarea conținutului pentru siguranța minorului. Și despre eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor. La fel de important în această nouă lege este supravegherea de către autoritățile statului. Supraveghere care se va realiza de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe scurt ANCOM, care va verifica respectarea obligațiilor instituite”, a mai punctat aceasta.

În acest context, brăilenii au fost invitați să viziteze pagina de internet campanii.pnl.ro, unde să acceseze campania „Protejați viitorul” pentru a afla mai multe informații și să completeze un formular online privind acordul sau dezacordul pe această temă. Inspectorul școlar adjunct a mai adăugat că până în momentul de față la Brăila există deja 3.000 de susținători ai campaniei.

 

Organizația de femei PNL împotriva violenței domestice

În continuare, avocatul Nicoleta Ivașcu a dorit să ofere mai multe detalii despre alt proiect propus de femeile liberale, care vizează stoparea violenței domestice pe cât posibil.

În completarea colegei sale, Carmen Ion a ridicat problema complicațiilor sistemului de adopții din România, plecând de la un studiu pe care l-a realizat pentru documentarea unei cărți pe care a publicat-o.

”Pentru că noi, în carte, nu vorbim numai despre copii, ci despre adopție, despre imposibilitatea adopției, despre reaua-credință a părintelui biologic, care cu toate că nu este de acord cu adopția, nu își ia copilul acasă. Despre acei părinți care și-au amanetat viața și strâng până la epuizare procentul de 3,5% pentru ca să acopere costurile uriașe, cheltuieli cu îngrijirea copiilor, cu rețete medicale”, a afirmat Carmen Ion.

Aceasta a punctat și că speră să atragă cât mai mulți parteneri din rândul instituțiilor de învățământ superior pentru a le aduce la cunoștință, atât cadrelor didactice, dar și studenților, prin convocarea unor mese rotunde, importanța anumitor modificări legislative.

 

Popa, mai mult decât încântat de activitatea femeilor din PNL

La final, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a dorit să le mulțumească tuturor femeilor implicate din partidul pe care îl reprezintă.

”Organizația noastră de femei este una foarte sănătoasă, foarte bine structurată. O organizație de care eu, personal, sunt foarte mândru și mulțumit. Vreau să le mulțumesc colegelor mele pentru implicare. Iar în 2024, după alegeri, cu siguranță doamnele din spatele meu - și la propriu și la figurat -, vor fi reprezentantele noastre în Consiliul Județean și în Consiliul Local Municipal. Probabil vor fi mai mult de patru doamne, dar cu siguranță dumnealor vor fi pe locuri eligibile în lupta electorală din 2024. Sunt oameni pregătiți. Oameni care din punctul meu de vedere fac cinste PNL. Pe această cale le mulțumesc pentru că s-au implicat în activitățile de partid. Sunt venite în mandatul meu. Sunt dornice de muncă și de câte ori am avut o cerință vizavi de dumnealor au înmulțit-o cu 3 sau cu 4 vizavi de așteptările pe care le aveam”, a conchis Popa.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro