Tâlhăriile pot fi prevenite, asta dacă fiecare cetăţean ţine cont de recomandările poliţiştilor. În primul rând, oamenii legii avertizează că etalarea ostentativă a bijuteriilor din metale preţioase, cum sunt cerceii, lănţisoarele, brăţările din aur ori telefoanele mobile de mare valoare, nu fac decât să atragă atenţia persoanelor rău intenţionate. Victime sigure ale infractorilor sunt în special femeile, întrucât acestea poartă bijuterii şi, în plus, ele dispun de o capacitate fizică redusă de apărare. Hoţii sunt atraşi şi de poşete şi bani, în acest caz tot femeile fiind cele vulnerabile dacă nu dau dovadă de atenţie atunci când se află la cumpărături. Dacă pentru unii afişarea bijuteriilor masive sau a telefoanelor mobile scumpe se asociază cu bunăstarea materială, pentru alţii, vederea acestor bunuri de valoare nu reprezintă altceva decât o sursă de obţinere frauduloasă de venituri. "Observatori fini ai comportamentului uman, hoţii specializaţi în tâlhării ştiu imediat care este următoarea victimă. Şi, pentru că bijuteriile sunt purtate, în special, de femei, ele sunt cele mai sigure victime. Profitând de faptul că se deplasează pe jos, în locuri mai puţin aglomerate, dar şi de faptul că dispun de o capacitate fizică redusă de apărare, hoţii au strategii care nu dau greş. De multe ori, pe lângă bijuterii şi telefoane mobile, tâlharii sunt atraşi de poşete şi bani. Fără să ştie că portofelele lor, din care se văd ceva bancnote, sunt atent observate în timp ce fac plăţi pentru cumpărături la piaţă sau alte magazine aglomerate, din nou femeile sunt vulnerabile, dacă nu dau dovadă de atenţie", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Poliţiştii brăileni realizează permanent activităţi de prevenire a fenomenului infracţional, încercând să educe populaţia astfel încât să se poată feri de infractori. Educaţia antiinfracţională se adresează tuturor categoriilor de populaţie, dar mai ales celor cu risc de vulnerabilitate crescut: copii, femei, bătrâni. "Copiii sunt vulnerabili atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Ei sunt învăţaţi de poliţişti unde şi cum să se deplaseze pe stradă, ce să facă dacă o persoană încearcă să le ia banii, bijuteriile sau telefonul mobil, cui să se adreseze, cum să reacţioneze. În egală măsură femeile sau persoanele mai în vârstă sunt sfătuite să se poarte responsabil şi atent. Niciodată un hoţ nu va smulge un lănţisor care nu se află la vedere şi care este purtat pe sub o haină, fie chiar un tricou uşor, de vară. Hoţul nu va fi tentat nici de un telefon mobil, chiar foarte scump, atâta timp cât nu este ţinut în mână, în buzunare la vedere sau nu este utilizat ostentativ în locuri publice aglomerate", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ.
Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să sesizeze imediat o astfel de infracţiune, deoarece cu cât acţionează mai repede, cu atât creşte probabilitatea ca infractorul să fie prins. Chiar dacă hoţul a fugit după ce a comis fapta, poliţiştii care se ocupă de caz vor realiza toate demersurile necesare ca acesta să fie prins: de la identificarea "la cald" a semnalmentelor acestuia şi a modului de operare, până la obţinerea declaraţiilor de la martori. "Spiritul civic ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să ne oferim sprijinul atunci când o altă persoană este victima unei tâlhării. Nu toţi avem forţa necesară să oprim infractorul sau poate chiar nici nu este indicat dacă acesta este violent sau foloseşte arme de orice fel, dar interpelarea acestuia, alarmarea celorlalţi şi apelul urgent la 112 sunt atitudini absolut normale şi civilizate, pe care fiecare cetăţean trebuie să le adopte", a mai spus sursa citată.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.