Mergi la conţinutul principal
Sentinţă definitivă

Femeia care şi-a ucis pruncul, 15 ani de închisoare

Maria Iacob, zisă “Anuţa”, a fost condamnată definitiv la 15 ani de închisoare, pentru că şi-a ucis copilul nou-născut şi l-a aruncat în closet • asta după ce, în martie, primise 20 de ani de închisoare • cu doi ani în urmă, femeia de 23 de ani a născut acasă, apoi a luat bebeluşul, l-a înfăşurat în sacoşe şi l-a aruncat în veceu • mama criminală a ucis cu sânge rece pentru că rămăsese gravidă şi făcuse un copil când soţul era la puşcărie • crima a fost descoperită după aproape un an

 

Sentinţă definitivă în cazul crimei de la Pitulaţi. Maria Iacob, zisă “Anuţa”, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnată la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel Galaţi după ce, în primă instanţă, primise o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Femeia şi-a ucis copilul nou-născut în iulie 2015 şi a fost arestată în aprilie anul trecut, după ce anchetatorii au găsit cadavrul bebeluşului ascuns în closetul din fundul curţii. Mamă a doi copii, Maria a ucis cu sânge rece după ce s-a culcat cu mai mulţi bărbaţi din sat şi a rămas gravidă, în timp ce soţul era închis pentru loviri cauzatoare de moarte.   

 

Criminala de la Pitulaţi: “Gata, am scăpat!”

Inculpata a devenit concubina lui Marian Iacob, din satul Pitulaţi, comuna Scorţaru Nou, în anul 2009. Cei doi au locuit în casa bunicii paterne, Luxiţa Iacob, şi au avut doi copii: Maria şi Gabriel. Pe 29 iunie 2014, Marian a fost arestat pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (LCM) şi a fost ulterior condamnat, urmând să-şi execute pedeapsa în Penitenciarul Galaţi. Ulterior, Maria s-a căsătorit cu Marian când acesta era încarcerat (pe data de 28 octombrie 2015) adoptând cu acest prilej numele soţului, “Iacob”. Exista, însă, o problemă: femeia îşi înşela bărbatul şi tot satul ştia acest lucru. Ba, mai mult, a rămas şi însărcinată.

“După încarcerarea lui Iacob Marian, inculpata Iacob Maria a continuat să locuiască împreună cu copiii la domiciliul martorei Iacob Luxiţa (bunica lui Marian - n.r.). De-a lungul timpului, inculpata a început să întreţină relaţii sexuale cu mai mulţi bărbaţi , conduita sa fiind de notorietate în cadrul comunităţii. La sfârşitul primăverii şi în prima parte a verii anului 2015, a devenit evident că inculpata era însărcinată şi că încerca să ascundă sarcina, în sensul că purta haine largi, îşi înfăşura un brâu peste abdomen şi se îmbrăca nefiresc de gros pentru acea perioadă caldă. Atât sarcina avansată, cât şi eforturile inculpatei de a o ascunde au fost însă remarcate de întreaga comunitate”, preciza procurorul criminalist Mircea Ciutac la finele anchetei penale.

În seara zilei de 20 iulie 2015, Maria i-a spus bunicii Luxiţa că urmează să nască. Bătrâna n-a chemat ambulanţa, dar a chemat-o pe vecina Săndiţa, zisă “Cuţa”, ca să le dea o mână de ajutor. Săndiţa i-a spus Mariei să cheme o ambulanţă, ca să nască în condiţii normale. I-a spus, de asemenea, că vorbise cu o familie din Pitulaţi, dispusă să preia copilul nedorit şi să-l crească. Măcar aşa ar fi trăit.

În noaptea de 21/22 iulie 2015, Maria Iacob a născut o fetiţă perfect sănătoasă, fapt confirmat de raportul medico-legal, pe care, însă, n-a lăsat-o să trăiască decât câteva minute. 

În acea noapte de coşmar, Maria i-a spus Luxiţei că naşte, iar aceasta a trimis-o într-o bucătărie amenajată în curte, ca să n-o audă ceilalţi doi copii, care, în acel moment, dormeau. Bătrâna n-a chemat nici acum ambulanţa, însă a ajutat şi ea cum a putut. Procurorul de caz precizează:

“Inculpata Iacob Maria a născut o fetiţă vie care plângea şi care, potrivit declaraţiilor martorei Iacob Luxiţa, căuta să sugă. Martora s-a întors în încăperea în care dormea împreună cu ceilalţi doi copii, iar inculpata a înfăşurat nou-născuta într-un scutec alb, apoi a introdus-o într-o sacoşă de plastic, într-o sacoşă din rafie şi în final într-un sac din plastic în care a mai pus şi o cărămidă, după care a aruncat copilul în closetul amenajat în curte. În continuare, inculpata s-a pregătit să-şi viziteze concubinul (!) la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, apoi s-a dus la Iacob Luxiţa, căreia i-a spus: «Gata, am scăpat!» şi i-a povestit despre uciderea copilului”, preciza procurorul de caz.

 

Maria la audieri: “Nu mi-am dat seama ce fac!”

La patru ore de la crimă, lehuza şi-a pus haine curate şi s-a dus să-şi viziteze soţul la puşcărie, împreună cu trei rude. La întoarcere, însă, a văzut moartea cu ochii.

“La întoarcere, pe raza localităţii Mărtăceşti (comuna Siliştea), autoturismul cu care se deplasau persoanele susmenţionate (inclusiv Maria Iacob - n.r.) a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia a suferit leziuni grave în zona feţei, fiind transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, apoi la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială «Prof. Dr. Dan Theodorescu» Bucureşti. Din actele medicale întocmite de unităţile sanitare care i-au acordat îngrijiri medicale inculpatei rezultă că aceasta nu a relatat despre naştere şi nu a solicitat tratament adecvat unei lehuze”, precizează procurorul criminalist.

După câteva zile, Luxiţa i-a povestit despre crimă vecinei Săndiţa. În ianuarie 2016, i-a relatat mamei inculpatei Maria Iacob care, ajutată de concubinul ei, a acoperit patul în care născuse mama criminală şi care rămăsese murdar. În aceeaşi perioadă, au aflat despre pruncul ucis şi unchii inculpatei. 

Femeie credincioasă, Luxiţa Iacob n-a mai suportat şi, în Postul Mare, s-a dus şi a reclamat-o pe Maria. Bătrâna fusese internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila în perioada 7 - 20 martie 2016, iar după externare le-a povestit tuturor rudelor, fii şi nurori, despre crimă. În luna aprilie, s-a prezentat la poliţie şi a povestit ce a făct Maria Iacob. Aşa a început ancheta în dosarul crimei de la Pitulaţi.

Astfel, la jumătatea lunii aprilie 2016, a fost vidanjat closetul din curtea familiei Iacob, unde se bănuia că fusese aruncat bebeluşul. Aşa a fost descoperit cadavrul micuţei, aflat în stare avansată de putrefacţie, înfăşurat în scutecul alb, punga de plastic, sacoşa de rafie şi sacul de plastic în care se afla şi cărămida pusă de mama criminală. În acea perioadă, Maria Iacob nu mai locuia în satul Pitulaţi, ci în judeţul Galaţi, la domiciliul noului ei concubin, Mihăiţă.

În zilele care au urmat, poliţiştii, coordonaţi de procurorul criminalist, au audiat rudele Mariei Iacob, care, în primă fază, i-au luat apărarea. La sfârşitul lunii august 2016, martorii din dosarul crimei de la Pitulaţi au fost audiaţi din nou şi au revenit asupra declaraţiilor, povestind, fiecare, ce ştia în legătură cu uciderea micuţei. Poliţiştii intenţionau să-i ancheteze pentru comiterea infracţiunii de nedenunţare, prevăzută şi pedepsită de art. 266 Cod penal.

Pentru probarea acuzaţiilor, anchetatorii i-au interceptat Mariei Iacob convorbirile telefonice. Procurorul de caz precizează:

“Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate cu rudele apropiate rezultă că, la indicaţiile mamei, inculpata Iacob Maria urma să declare că pe nou-născută a înfăşurat-o Iacob Luxiţa, eventual împreună cu vecina «Cuţa» (aşa cum, de altfel, a şi declarat) şi că inculpata este persoana care a aruncat copilul în closet. (...) Iacob Maria intenţiona să proiecteze responsabilitatea asupra cât mai multor persoane («Îi trag pe toţi după mine!») iar după arestare mai rezultă încercarea inculpatei ca, prin intermediul concubinului actual şi al mamei, să o determine pe Iacob Luxiţa să-şi asume săvârşirea faptelor”. “Să se ducă mama să vorbească cu baba, să-i spună ieie asupra ei tot!”, i-a pus mama criminală concubinului.

Maria Iacob a fost reţinută în ziua de 21 aprilie 2016, iar a doua zi a fost arestată preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi profanare de cadavre (pentru cea de a doua infracţiune avea să fie achitată). În timpul urmăririi penale, mama criminală de la Pitulaţi a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că are discernământul păstrat în raport cu fapta comisă. Întrebată de ce şi-a ucis copilaşul, Maria a declarat: “Nu mi-am dat seama ce fac!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro