* prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatei C.M.G. de 24 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de omor în condiții de violență în familie * femeia este acuzată că și-a lovit copilul în zona capului și a corpului, l-a zgâlțâit cu putere și l-a aruncat în pat * urmare acțiunilor agresive exercitate asupra sa, în noiembrie, copilul a fost internat la spital în București, cu diagnosticul “Comă Glascow 3”, iar la scurt timp a decedat * s-a stabilit că moartea minorului, survenită la data de 18 noiembrie, a fost violentă și s-a datorat traumatismului cranio cerebral cu fracturi craniene, el prezentând leziuni traumatice externe dar și interne
Judecata unei mame care i-a adus sfârșitul propriului copilaș, de numai 1 an și două luni. Anchetatorii au stabilit că femeia de 24 de ani era deranjată de plânsetele celui mic și pentru a-l “liniști”, ea îl lovea și îl zgâlțâia, iar copilul chiar s-a lovit cu capul de tăblia patului. Potrivit martorilor audiați în cauză, mama își petrecea foarte mult timp pe rețelele de socializare, unde își căuta diferiți parteneri, astfel că plânsetele micuțului îi cam stricau planurile. Femeia născută în județul Buzău, potrivit unor surse judiciare, dar care se stabilise între timp într-o localitate din județul Brăila, avea în total șapte copii, însă majoritatea erau în sistemul de protecție.
Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Marinela Coșniță, a dispus trimiterea în judecată a inculpatei C.M.G. de 24 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de omor în condiții de violență în familie. Urmare acțiunilor agresive exercitate asupra sa, în noiembrie, copilul a fost internat la Spitalul de Urgență pentru Copii București, cu diagnosticul “Comă Glascow 3”, iar la scurt timp a decedat. S-a stabilit că moartea minorului, survenită la data de 18 noiembrie, a fost violentă și s-a datorat traumatismului cranio cerebral cu fracturi craniene, el prezentând multiple leziuni traumatice. Inculpata C.M.G. a fost cercetată în stare de arest preventiv, iar dosarul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Brăila.
După cum arată anchetatorii, în urma unei expertize psihiatrice, s-a stabilit că mama victimei a avut discernământ la data săvârșirii faptei, chiar dacă a fost internată cu ani în urmă, când era minoră, în cadrul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, cu diagnosticul “tulburări de conduită, de comportament”. Conform concluziilor Raportului de Expertiză Medico Legală Psihiatrică, arată anchetatorii, femeia prezintă tulburare de personalitate instabil impulsivă, dar și o mare capacitate de manipulare, adaptându-și răspunsurile funcție de argumentele aduse de organele judiciare, tocmai pentru a atribui vinovăția asupra altei
persoane. Potrivit anchetatorilor, inculpata a dat dovadă de o răceală emoțională față de moartea copilului său, prin comportamentul manipulativ ea simulând nevinovăția.
Fapta care formează obiectul cauzei poate fi caracterizată ca fiind una
„atipică”, arată surse judiciare, raportat la particularitățile acesteia. Astfel, în urma anchetei, s-a stabilit că fapta, adică agresiunea asupra celui mic, s-a produs la domiciliul concubinului femeii, unde locuiau și alți membri ai familiei, dar totuși nu erau martori oculari la acțiunea agresivă exercitată asupra minorului. Potrivit anchetatorilor, inculpata a avut o atitudine nesinceră,
duplicitară, fiind inconstantă în declarațiile date.”Prin Raportul Medico Legal de Necropsie emis s-au constatat și concluzionat următoarele: Moartea minorului în vârsta de 1 an și 2 luni, survenită la data de 18.11.2021, a fost violentă; moartea s-a datorat traumatismului cranio cerebral cu fracturi craniene parieto-occipitale bilaterale, hemoragie meningeală și suferință difuză cerebrală; s-au constatat leziuni traumatice externe dar și interne. Între aceste leziuni și deces există legătură de cauzalitate directă necondiționată și nu puteau fi mai vechi de o lună anterior datei de 02.11.2021”, au stabilit organele de anchetă.
Supraviețuirea copilului, până la data la care a survenit decesul, a fost posibilă doar prin conectarea la aparatura medicală de specialitate.
Rețelele de socializare, mult mai importante decât copiii!
Inculpata C.M.G. este mama a șapte copii, dintre care patru rezultați în urma relației cu primul concubin, un copil cu tată necunoscut, iar alți doi rezultați în urma relației cu al doilea concubin, P. D., după cum ne-au comunicat surse din rândul anchetatorilor. Organele de anchetă au efectuat verificări cu privire la atitudinea femeii față de copii, și a rezultat lipsa de afectivitate manifestată de aceasta în calitate de mamă, precum și lipsa de responsabilitate în ceea ce privește nevoile acestora. Oricum, situația primilor cinci copii ai inculpatei a intrat în atenția Direcției de Protecție a Copilului Buzău, în luna august 2018, asta după ce reprezentanții Primăriei comunei din județul Buzău, unde locuia femeia, au adus la cunoștința autorităților situația critică a minorilor, în sensul că aceștia fuseseră părăsiți de mamă care plecase de acasă la noul concubin, din județul Brăila. “Atât din documentele menționate cât și din Sentința civilă a Tribunalului Buzău, rezultă că cei cinci copii nu erau îngrijiți, locuința nu era curată, ci plină de purici, de șobolani, iar în august 2018, C.M.G. a părăsit locuința și cu copilul nou-născut în vârstă de până în două luni, rudele acestuia solicitând ajutorul organelor de poliție”, arată anchetatorii.
Cu ocazia anchetei efectuate de către reprezentanții Direcției de Protecția Copilului Buzău, rudele minorilor din partea tatălui au arătat «preocuparea mamei» față de îngrijirea copiilor. Potrivit surselor din anchetă, oamenii au spus că timpul femeii se consuma între vorbit la telefon și accesarea internetului, astfel că cei patru copii cu vârste atunci cuprinse între două luni și trei ani erau neglijați.
S-a stabilit că inculpata C.M.G., în calitate de mamă față de minorul P. R. (n.r. - copilul care a murit la un an și două luni), după ce l-a părăsit pe tatăl acestuia, era unul delăsător, mare parte a timpului alocând-o navigării pe rețelele de socializare. “Din probele administrate, s-a concluzionat că minorul îi genera acesteia o stare de disconfort, urmare faptului că era obligată să întrerupă acțiunile sale pe rețelele de socializare (Tik Tok, Facebook). Din cele expuse de rudele noului concubin, fără ca acestea să cunoască situația anterioară a inculpatei raportat la ceilalți cinci copii și rudele acestora, se confirmă același comportament delăsător, neglijent al inculpatei, în calitate de mamă față de minorul P.R.”, au precizat surse din rândul anchetatorilor.
După cum s-a stabilit în urma cercetărilor, urmare a faptului că acțiunile minorului, care plângea și deranja lucrurile din casă, căutând joaca și afecțiunea mamei, inculpata avea momente de impulsivitate, de nervozitate, care o determinau să intre în casă la acesta și să țipe la el, să îl împingă/îmbrâncească
și să îl lovească cu palmele, când acesta se apropia de ea căutând joacă ori afecțiune maternă.
Copilul ajuns la spital, în stare gravă
După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, în data de 2 noiembrie, ora 23:00, reprezentanții Spitalului Județean Brăila - Unitatea de Primiri Urgențe, au sesizat Poliția Rurală Ianca cu privire la faptul
că un minor aflat în stare comatoasă gravă a fost adus de la Spitalul
Orășenesc Făurei de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Brăila.
Potrivit anchetatorilor, mama copilului a declarat că în ziua de 31 octombrie, în jurul orelor 16:00, în timp ce făcea mâncare afară, l-a auzit pe cel mic plângând. “Îl lăsasem dormind în pat într-una din cele două camere folosite de noi.
Am intrat de urgență în casă, și am văzut că acesta căzuse din pat. În urma
căzăturii avea o vânătaie în partea dreaptă a capului și pe partea dreaptă a spatelui. Văzând că nu are mai nimic, am considerat că nu este necesar să îl duc la spital pentru îngrijiri medicale. Când a venit și concubinul meu acasă, i-am explicat ce s-a întâmplat. Văzând că cel mic nu mai avea nicio problemă am decis să nu fie dus la spital. Până în ziua de 02.11.2021, în jurul orelor 18:30, copilul meu nu a avut nicio problemă de sănătate. La ora respectivă, am văzut că copilul este moleșit, nu mai răspunde la anumite comenzi, dormind continuu. A fost apelată telefonic doamna doctor, medicul de familie, care a recomandat să merg cu el la spital. Nici eu și nici concubinul meu, nu l-am agresionat sau lovit pe copil, leziunile de pe corpul său fiind cauzate în urma căzăturii din pat”, a declarat mama copilului, după cum arată surse judiciare.
După cum au arătat anchetatorii, concubinul femeii a fost cel care a sunat la medicul de familie după ce a văzut că cel mic are probleme, apoi a căutat o mașină pentru a se deplasa la spital. La spital, femeia a rămas în mașină, ea spunând că era speriată, în timp ce concubinul a intrat cu copilul.
În fața anchetatorilor, femeia a arătat că are în total șapte copii minori, patru dintr-o altă relație, care au fost luați în plasament de D.G.A.S.P.C. Buzău, în timp ce fiica cea mare se află în plasament familial la bunica paternă.
Până în august 2021, inculpata C.M.G. și P. D., tatăl minorului, au trăit în concubinaj la domiciliul acestuia din urmă, situat într-un sat din județul Brăila. Din relația celor doi au rezultat doi minori, printre care și cel care avea să își găsească sfârșitul la o vârstă mult prea fragedă.
Pe parcursul relației de conviețuire, arată anchetatorii, inculpata a părăsit de mai multe ori domiciliul, inițiind relații cu diverși parteneri la domiciliile acestora.
În acest context, copiii erau lăsați de inculpată la vecini sau în casă știind că
tatăl acestora va avea grijă de ei. Totuși, plecările acesteia aveau loc când bărbatul nu se afla la domiciliu, fiind plecat la muncă.
Surse din anchetă au mai stabilit că inițierea noilor relații cu diferiți parteneri a avut loc prin intermediul rețelelor de socializare, și tot în acest mod, în vara anului 2021, inculpata l-a cunoscut și pe viitorul concubin S. V. dintr-o comună din județul Brăila.