Fostul internaţional Alexandru Dedu a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, învingându-i la alegerile de luni pe directorul tehnic Remus Drăgănescu şi pe Cristian Gaţu, care se afla în fruntea forului din 1996.
Dedu a fost ales din primul tur, el obţinând 104 voturi, în timp ce Drăgănescu a primit 56 de voturi.
Cristian Gaţu, care a primit cele mai puţine voturi - 32, era cel mai longeviv preşedinte de federaţie "extra-fotbal", fiind depăşit în sportul românesc doar de Mircea Sandu (FR Fotbal).
La Adunarea Generală au fost prezenţi delegaţi de la 192 din cele 200 de structuri sportive cu drept de vot.
Alexandru Dedu, fostul component al naţionalei României, dar şi al titratei FC Barcelona, cu care a câştigat de trei ori Cupa Campionilor Europeni şi două Supercupe ale Europei, are 42 de ani. Ca jucător, a avut o carieră de excepţie, cu 232 de selecţii la reprezentativa de seniori, pentru care a marcat 399 de goluri, la CE, CM sau JO. La nivel de cluburi, a jucat în Franţa, Spania, Germania sau Portugalia, având în palmares nouă titluri de campion, din care trei în România, cu Poli Timişoara şi Steaua Bucureşti.
Dedu spunea, înainte de alegeri, că principalul motiv pentru care a decis să candideze la preşedinţia FRH este "dragostea pentru handbal, dorinţa de performanţă, dorinţa de mai bine".
Strategia noului preşedinte
Conform platformei sale, viitoarea organigramă a FRH ar include la nivelul conducerii Consiliul de Administraţie, Comitetul Director, preşedintele, directorul sportiv, directorul de business, secretarul general şi alte cinci comisii independente.
În strategia prezentată alegătorilor, Alexandru Dedu a menţionat, printre altele, aşezarea spectatorilor în centrul atenţiei, dialogul transparent FRH-cluburi, participarea FRH la orice proiecte ale EHF şi IHF, obligativitatea pentru antrenorii echipelor naţionale de a pregăti doar reprezentativele, crearea Campionatului şcolar pentru clasele V-VIII, implementarea unui program naţional de marketing pentru atragerea spectatorilor şi sponsorilor, accesarea de fonduri europene, formarea unui sistem informatic cu acces la baze de date ale meciurilor, jucătorilor, cluburilor etc.
Pe termen mediu, Dedu pune accent pe formarea de centre zonale pentru juniori, modernizarea sediului FRH şi a Sălii Lucian Grigorescu, construirea unei săli destinate doar handbalului pentru meciuri la nivel înalt, depunerea candidaturii României pentru organizarea unui turneu final de Campionat European, iar pe termen lung propune definirea handbalului ca sport naţional, obţinerea de medalii la CE, CM şi JO, dar şi un sediu propriu al FRH.
Dedu a fost ales în mai preşedinte al Ligii Profesioniste de Handbal (LPH), organism suspendat în prezent de Consiliul de administraţie al FRH.
Potrivit programului său de candidatură, Alexandru Dedu (42 ani) are o viziune ca handbalul românesc să redevină o forţă în lume. Dedu a fost motivat să candideze de dragostea pentru handbal, dorinţa de performanţă, dorinţa de mai bine. Dedu intenţionează să facă din handbal un sport naţional, după modelul Ungariei, Croaţiei, Sloveniei, Danemarcei, Norvegiei etc. Alte obiective propuse de Dedu sunt candidatura ţării noastre la organizarea, într-o formă sau alta, a unui Campionat European, crearea unor campionate de street handball şi beach handball etc.