• ieri, Florin Florea, şeful forului de la Bucureşti, a venit la Brăila • acesta a ajuns la baza sportivă împreună cu un consilier pe probleme tehnice din Federaţie şi a dat verdictul: baza poate fi reabilitată pentru competiţii internaţionale • la acest eveniment au fost prezenţi reprezentanţi de la Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică, antrenori şi directorii celor două mari cluburi brăilene, CSM şi LPS
Iniţiativa voluntarilor brăileni de a reabilita Stadionul de Atletism, care ajunsese ca o junglă din cauza faptului că Ministerul Tineretului şi Sportului l-a lăsat în paragină, din lipsă de fonduri, a intrat în cea de a doua etapă. Cei care au trudit ca să cureţe pista de atletism, l-au invitat marţi, 4 septembrie, la baza sportivă din parcul Monument pe preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea. Iar din discuţiile care au avut loc cu acest prilej se poate considera că, de data aceasta, proiectul reabilitării acestei baze sportive, va avea succes. Toţi au vorbit cu entuziasm, dar la obiect, iar evenimentul nu a mai avut o tentă de campanie electorală.
După ce au igienizat Stadionul de Atletism, cei de la Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică au mers la Bucureşti şi l-au invitat personal la Brăila pe şeful Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea, iar acesta a sosit la baza sportivă din Parcul Monument, marţi la prânz.
“Ne-am apucat acum două luni de treabă şi în această perioadă am reuşit să curăţăm pista de atletism de vegetaţie. După aceea am luat legătura cu preşedintele forului de la Bucureşti şi l-am invitat la Brăila pentru a discuta detalii tehnice. Florin Florea a dat curs invitaţiei, a venit şi cu un consultant tehnic de la Federaţie şi lucrurile merg pe calea cea bună. Specialistul care a construit şi stadionul de atletism din Piteşti a spus că totul este în regulă, că pe acest teren se poate construi o bază sportivă pentru toţi brăilenii, nu numai pentru sportul de performanţă, dar o bază pe care să se poată desfăşura concursuri internaţionale de atletism”, a fost comunicatul emis de Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică.
La întâlnirea cu şeful forului de la Bucureşti au venit o parte dintre antrenorii brăileni care, de-a lungul timpului, au lansat în marea performanţă atleţi care au cucerit medalii la europene şi mondiale, Mihail Dumitru antrenorul care a scos primul campion modial din atletismul românesc, pe Ionuţ Pungă, dar şi pe Adelina Gavrilă, Irina Roată, Anilena Anton, Nicu Roată, Nicolae Iorga. A fost prezentă Anamaria Ioniţă şi, nu în ultimul rând, directorul CSM Brăila, Dumitru Blănaru şi directorul adjunct de la Liceul cu Progam Sportiv, Aurel Duret.
“Am venit la Brăila să văd această bază sportivă şi am rămas plăcut surprins că majoritatea antrenorilor din acest domeniu sportiv, şefii celor două mari cluburi, CSM şi LPS, au ţinut să participe la acest eveniment organizat de voluntarii care au scos la lumină pista de atletism. Eu consider că această iniţiativă poate fi încununată de succes. Eu am spus întotdeauna că înainte de a investi în sportul de performanţă trebuie să ne asigurăm infrastructura. Iar singura soluţie de reuşită o reprezintă trecerea Stadionului de Atletism la autorităţile locale, în cazul de faţă la Primăria Brăila. Am amintiri plăcute de la Brăila de pe acest stadion, unde acum 35 de ani, am concurat şi firesc, mă voi alătura acţiunilor pe care le vor derula voluntarii şi antrenorii de atletism. Voi pleca o săptămână din ţară, iar când voi reveni împreună cu iniţiatorii acestui proiect vom merge la MTS. Sunt convins că vom avea sorţi de îzbândă”, ne-a declarar Florin Florea, preşedintele Federaţiei Române de Atletism.
Şi cei prezenţi la acest eveniment au considerat că acesta poate fi un proiect realizabil.”Ideea este foarte bună, trebuie să devenim vocali, altfel nu facem nimic. A fost nevoie de cineva care să declanşeze acest acest proiect, acum noi trebuie să luăm atitudine ca să-l ducem la capăt. Eu voi participa la toate acţiunile viitoare, vom demara şi o campanie de strângere de semnături pentru construirea acestui Stadion de Atletism”, a punctat profesoara Irina Roată.
“Este o acţiune lăudabilă că preşedintele FR Atletism a fost invitat la Brăila, ca şi cea de voluntariat de a se face o igienizare generală a Stadionului de Atletism, acţiune care s-a derulat cu acordul conducerii CSM Brăila. Voluntarii au tras un semnal de alarmă, iar Federaţia Română de Atletism a venit lângă noi să ne susţină demersurile. Eu sunt convins că atunci când se va face descentralizarea, autorităţile locale ne vor ajuta ca aceast stadion să fie redat circuitului sportiv”, a precizat cu acest prilej Dumitru Blănaru, directorul CSM Brăila.
70 de voluntari au scos la lumină pista Stadionului de Atletism
Vă reamintim că Stadionul de Atletism din Parcul Monument, care era, până în urmă cu câteva săptămâni, invadat de vegetaţie, într-o asemenea măsură încât nu mai puteai pătrunde în incinta lui decât cu ajutorul unei macete, acum arată altfel. Nu mai este ca o junglă. Iar situaţia s-a schimbat abia după ce un grup de voluntari a trudit şase weekend-uri la rând pentru a îndepărta o parte dintre tufişurile, bălăriile şi copacii crescuţi care prinseseră rădăcini peste tot locul. Acţiunea de ecologizare a început pe 8 iulie, la iniţiativa fostei Asociaţii “Brăila 2021”, cea care s-a ocupat de promovarea oraşului nostru în competiţia pentru desemnarea viitoarei capitale europene a culturii. În prezent, asociaţia respectivă trece printr-un proces de transformare, urmând să se numească Asociaţia Brăileană pentru Educaţie Civică. Membrii săi încearcă în continuare să pună în practică diverse proiecte pentru ridicarea nivelului comunităţii brăilene, din punct de vedere cultural, sportiv, social şi economic. Scoaterea la lumină a Stadionului de Atletism, din jungla care îl acaparase complet, a reprezentat un astfel de proiect, în care s-au implicat în total circa 70 de voluntari, de toate vârstele, de la copii de şcoală generală până la pensionari.
Acţiunea de voluntariat a beneficiat şi de sprijinul autorităţilor locale. Serviciul Seroplant din cadrul Primăriei Brăila a răspuns cu promptitudine, atunci când voluntarii au solicitat ajutor pentru ridicarea tonelor de resturi vegetale scoase din incinta stadionului.
În acest moment pista de atletism este vizibilă, însă restul stadionului a rămas invadat de vegetaţie. O curăţare completă a acestuia este practic peste puterile voluntarilor, fără un sprijin logistic corespunzător, cu utilajele necesare unei astfel de operaţiuni.