Federaţia AP-urilor îndeamnă asociaţiile să utilizeze facilitatea prin care pot scăpa de penalităţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Federaţia AP-urilor îndeamnă asociaţiile să utilizeze facilitatea prin care pot scăpa de penalităţi

Federaţia Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (FUAP) Brăila este nemulţumită de modul în care operatorul local de termoficare înţelege să stingă datoriile asociaţiilor pe măsură ce acestea achită din facturi. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, liderul organizaţiei, Marian Covache, a punctat faptul că există o lege care permite ştergerea dobânzilor şi penalităţilor dacă se achită integral datoria de bază. Este vorba despre Legea 175/2010 de modificare a Legii 230/2007 privind organizarea şi funcţionarea AP-urilor, prin care se asigură o "fereastră" de 12 luni, mai precis în perioada iulie 2010 - iunie 2011, în care datornicii pot scăpa de penalităţi. "Articolul 2 al acestei legi, publicată în iulie 2010 în Monitorul Oficial, stabileşte că proprietarii care îşi achită integral datoria de bază către Asociaţia de Proprietari din care face parte, vor fi scutiţi de la plata penalităţilor. Mai departe, sumele cu titlu de penalităţi datorate de către AP furnizorilor de servicii de utilitate publică vor fi anulate din obligaţiile contractuale existente între AP şi furnizori. În mod eronat s-a insinuat ideea că această lege nu poate fi aplicată din lipsa unor norme de aplicare. Total greşit, pentru că legea pe care noul act normativ o modifică are deja norme de aplicare", a spus Covache. De asemenea, el a subliniat că pe fondul neînţelegerilor privind aplicarea noii legi, chiar şi instanţele locale ajung să greşească în luarea unor decizii în speţe privind datoriile AP-urilor, cu efecte negative asupra proprietarilor de apartamente. "CET Brăila a încasat de la asociaţii o lungă perioadă de timp sume care au fost evidenţiate în contul penalităţilor, iar datoriile curente erau lăsate să curgă. Normal că penalităţile s-au mărit lună de lună, ajungându-se în situaţia cel puţin ciudată în care acestea să depăşească datoria de bază. Era mult mai normal ca, de comun acord cu asociaţiile, compania să fi acceptat să stingă cu o treime din sumele achitate penalităţile, iar două treimi să stingă datoria curentă. Chiar dacă asociaţia Habitat la care suntem afiliaţi nu a îmbrăţişat din prima această nouă lege 175/2010, acest act trebuie aplicat şi respectat cu atât mai mult de municipalitate, în calitate de acţionar majoritar al SC CET", a încheiat Covache. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că operatorul de termoficare ar trebui să fie mult mai transparent în ceea ce priveşte modul efectiv de calcul al penalităţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro