De ieri, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat au intrat în focurile admiterii. La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Facultatea de Inginerie Brăila, admiterea se face şi pe baza unui test scris, cu o pondere de 40% în media finală de admitere, media de la bacalaureat având o pondere de 60%. Testul grilă conţine 30 de întrebări dintr-o anume disciplină, pentru care optează candidatul, în funcţie de specializarea aleasă. Candidaţii de la Facultatea de Inginerie au putut alege între: biologie, algebră, chimie, tehnologia informaţiei sau fizică.
La Facultatea de Inginerie Brăila sunt disponibile 130 de locuri fără taxă şi alte 62 de locuri cu taxă. Acestea sunt dispuse pe specializări astfel: Inginerie mecanică 32 de locuri fără taxă, 20 cu taxă, Ingineria mediului - 39 fără taxă şi 11 cu taxă, Inginerie şi management - 37 fără taxă şi 23 cu taxă, Agronomie - 22 fără taxă, 8 cu taxă. Taxa de şcolarizare este de 2.400 de lei. Înscrieri s-au făcut în perioada 16 - 20 iulie, iar de ieri au început testele scrise cu biologia. Astăzi, vor susţine aceste teste cei care au optat să dea examenul la: algebră, chimie, tehnologia informaţiei sau fizică. La biologie se pare că a fost o neconcordanţă între întrebări şi răspunsuri, şi aproximativ 100 de candidaţi, practic toţi cei care au optat să dea test la această disciplină din Universitate, au făcut contestaţii.
La Brăila s-au înscris 101 candidaţi pentru cele 192 de locuri, dar la specializările Agronomie sunt 1,5 candidaţi pe loc, iar la Ingineria mediului puţin peste 1. La celelalte specializări sunt mai puţini candidaţi decât locuri, dar situaţia este în parametri normali, spune decanul facultăţii, conf. univ. dr. ing. Cristian Simionescu. Testele grilă se dau la Galaţi, dar, cu sprijinul Primăriei Brăila, conducerea Facultăţii de Inginerie a pus la dispoziţia candidaţilor un autobuz care să-i ia din faţa facultăţii şi să-i ducă la Galaţi, acolo unde susţin testele.
Rezultatele se vor afişa până pe 25 iulie, iar în perioada 26 - 30 iulie cei admişi trebuie să depună diplomele de bacalaureat în original. Pe 30 iulie se vor afişa din nou listele cu admişi. Cei care nu au adus diplomele în original pierd locul şi sunt admişi următorii de pe liste. Aceştia trebuie să vină cu diplomele în original, în perioada 31 iulie - 2 august, ora 10.00. Pe 2 august, ora 16.00, se afişează listele finale. "Este prima dată după foarte mulţi ani când se dă admitere cu test scris. Am fost stimulaţi să introducem acest test pentru că facultăţile care dau test scris beneficiază de o finanţare mai generoasă. Practic dovedesc astfel că sunt şcoli serioase. Este bine pentru că aşa se face o triere mai serioasă, nu intră la facultate oricine de pe stradă. Este bine şi că toate facultăţile de inginerie din ţară dau examen aproape în acelaşi timp şi candidaţii nu mai pot depune dosare la zece facultăţi pentru ca apoi să renunţe. Trebuie să se gândească bine ce vor şi să opteze. Pentru noi, ca facultăţi, este mai bine, suntem siguri de candidaţii admişi. Candidaţilor li se restrânge aria de opţiuni", a explicat decanul Facultăţii de Inginerie Brăila, conf. univ. dr. ing. Cristian Simionescu. A doua sesiune de admitere la Facultatea de Inginerie, pentru locurile rămase, va avea loc în septembrie.
La "Danubius" primul an de şcolarizare gratuit dacă ai media la Bacalaureat peste 9.30
Candidaţii care vor să urmeze o facultate, şi din diverse motive optează să facă acest lucru cât mai aproape de casă, mai au la dispoziţie ofertele a două universităţi particulare, "Brâncoveanu", centrul Brăila, şi "Danubius", din Galaţi, care are la Brăila Centru de învăţământ la distanţă.
La aceste universităţi admiterea se face în baza mediei de la Bacalaureat, dar interesant este că absolvenţii de liceu care au obţinut la Bacalaureat o medie peste 9.30 beneficiază la "Danubius" de şcolarizare gratuită în primul an.
Universitatea "Danubius" are trei facultăţi: Drept - 300 de locuri la zi, 75 la frecvenţă redusă (fr) şi 100 pentru învăţământ la distanţă (id), Ştiinţe Economice şi Comunicare şi Relaţii Internaţionale. La Facultatea de Ştiinţe Economice se şcolarizează în specializările: Finanţe şi bănci - 150 zi, 75 fr şi 100 id, Economia comerţului - 125 zi, 100 id, Contabilitate şi informatică de gestiune - 100 zi şi 75 fr - program autorizat, Informatică economică - 100 zi, program autorizat. Toate celelalte programe sunt acreditate.
La Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale se şcolarizează în specializările: Comunicare şi relaţii publice - 50 zi, 50 id, Asistenţă managerială şi secretariat - 100 zi, Relaţii internaţionale şi studii europene - 50 zi. Înscrierile se fac în perioada 2 - 31 iulie. Dacă mai rămân locuri libere, înscrieri se vor mai face între 20 şi 28 septembrie. Taxa de şcolarizare este de 2.100 lei.
Universitatea "Brâncoveanu" are la Brăila două facultăţi, Management-marketing în afaceri economice şi Ştiinţe administrative şi ale comunicării. Aici sunt şcolarizaţi studenţii în specializările: Management, zi şi frecvenţă redusă, Contabilitate şi Informatică de gestiune, zi şi frecvenţă redusă, şi Finanţe şi bănci, numai la zi. La cea de-a doua facultate se pregătesc studenţii în specializările: Jurnalism, Administraţie publică şi Asistenţă socială. Înscrieri se fac practic toată vara, de la 1 iulie, până la 24 septembrie. Taxa de studii 2.400 de lei, iar admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat.