Farmecul dansului şi muzicii indiene, oferit brăilenilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Farmecul dansului şi muzicii indiene, oferit brăilenilor

Concertul de artă indiană a început joi seara la Teatrul "Maria Filotti" cu un dans dedicat zeului Shiva, distrugătorul universal în mitologia hindusă, figurile executate de dansatoarea Reena Singh fiind explicate de Victor Beliciu. A urmat apoi o melodie intitulată Raga Desh, în care s-a remarcat un excelent dialog între instrumentele aflate pe scenă, sitar - Victor Beliciu, oboi - Mihai Lupoae şi pian - Miron Vasilescu. Au urmat apoi dansuri clasice, din ce în ce mai ritmate, alternate cu intervenţii muzicale. Alături de Reena Singh, cei trei sunt membri ai Centrului Cultural Tansen şi ai formaţiei Turya Classical. Concertul s-a încheiat cu melodia Raga Patiram, o piesă folclorică, preferata lui Mahatma Gandhi.

Reena Singh este exponentă a dansului clasic indian Bharatanatyam aparţinând stilului Kalakshetra. A început studiul dansului clasic indian bharatanatyam în 2001 la Institutul Gandharva Mahavidyalaya din New Delhi, unde a continuat pregătirea până în anul 2008, sub îndrumarea directă a maestrului Kapil Sharma. Predă arta dansului sacru din 2006 în Institutul Kalakritih din Delhi.

Brăileanul Victor Beliciu a început studiul muzicii clasice indiene la Budapesta, între 1999-2002, când a studiat instrumentul numit sitar împreună cu renumitul profesor Ondras Kozma şi a continuat studiul până în 2007 în India. Este un exponent al şcolii Senia Gharana, discipol al maestrului Padmabushan Pandit Debu Chaudhuri. Mihai Lupoaie este licenţiat al Facultăţii de Interpretare Muzicală - specialitatea oboi din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1996) şi colaborator permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" până în 1997, după care a cântat în orchestre de cameră din România şi Grecia. Miron Vasilescu, pianistul grupului, a fost profesor al Liceului de muzică "Dinu Lipatti" şi maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian". A urmat Academia de Muzică Bucureşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro