Farmacia "Faltis" transformă plantele medicinale în medicamente | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Farmacia "Faltis" transformă plantele medicinale în medicamente

Farmacia "Faltis" din Brăila, singura din oraş care prepară formulele magistrale (medicamente obţinute în farmacie după formule medicale sau după formule proprii), vine şi în sprijinul bolnavilor care doresc să îmbrăţişeze tratamentele naturiste. Farmacia din Calea Galaţi nr. 29, cea mai veche din Brăila, înfiinţată în 1894, prepară frecvent tincturi, unguente, siropuri, capsule gelatinoase din plante medicinale cultivate şi recoltate în grădina proprie.

Aceste preparate sunt apreciate de pacienţi şi recomandate de unii medici din Brăila. La Clubul Pacienţilor farmaciei "Faltis", înfiinţat de curând, se pot sfătui gratuit bolnavii cu privire la corecta folosire a plantelor medicinale, pentru a obţine efectul maxim de la un tratament fitoterapeutic.

Plantele, primele medicamente folosite de om

În istoria farmacoterapiei, după explozia medicamentelor obţinute prin sinteză, de la mijlocul secolului trecut, se observă pe plan mondial tendinţa ca mulţi bolnavi să îmbrăţişeze terapia naturistă (fitoterapia). Plantele au fost primele medicamente pe care omul le-a folosit ca atare, iar mai târziu le-a prelucrat după obiceiurile timpului. După descoperirea focului, omul a folosit căldura la prelucrarea plantelor. Obţinerea clasicului ceai de tei, de mentă, de muşetel a fost menţionată pentru prima dată în scrierile celebrului erudit Paracelsus (1493-1541) care le numea "fierturi".

Pentru obţinerea de preparate farmaceutice din plante medicinale, Ion Bobaru, farmacist şef la farmacia "Faltis", cultivă, culege şi prelucrează în sistem propriu plante medicinale, pe care le foloseşte la prepararea de medicamente în laboratorul propriu. A luat această iniţiativă pentru a fi sigur de calitatea plantelor medicinale pe care le transformă în medicamente. Plantele medicinale şi le procură din flora spontană - câmpia Brăilei, munţii Măcinului şi munţii Vrancei sau din grădina proprie. Din flora spontană culege: păpădie, cicoare, muşeţel, flori de tei, lumânărică, fructe de cătină, fructe de castan, păducel. Din grădina proprie recoltează: măceş, păducel, flori şi frunze de lăcrămioare, flori de nalbă, rădăcină de omag, fructe de merişor, flori şi frunze de busuioc, frunze de mentă, fructe de ardei iute, flori de gălbenele. Este interesant faptul că multe plante decorative şi ornamentale au şi proprietăţi terapeutice demonstrate ştiinţific, ne-a atras atenţia Ion Bobaru, pe care l-am găsit în grădina farmaciei pregătind substratul pentru însămânţarea gălbenelelor. Pasiunea şi apropierea sa pentru plantele medicinale derivă din faptul că e născut la ţară, în judeţul Teleorman, unde şi astăzi se practică frecvent terapia cu ajutorul plantelor medicinale. A terminat un liceu agricol în 1970 şi a făcut Facultatea de farmacie, unde a învăţat despre virtuţile terapeutice ale unor plante pe care în liceu le-a studiat ca buruieni în culturile agricole: (ex: volbura, troscotul, pirul)

14faltis2Momentul optim al recoltării, secretul terapeutic

Un rol esenţial în obţinerea unui preparat farmaceutic de bună calitate îl reprezintă momentul optim al recoltării şi condiţiile de uscare şi păstrare a acestor plante medicinale. Iată un fragment dintr-un jurământ farmaceutic de la 1622: "Subsemnatul, Gaspar Cramer, jur în faţa lui Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Spiritul Sfânt că după ce accept să fiu farmacist îmi voi executa meseria mea cu devotament. Toate plantele medicinale le voi recolta la timp, le voi usca şi le voi menţine în bune condiţiuni. Eu voi distruge şi voi arunca tot ceea ce este perimat, alterat sau expirat şi mă voi păzi în a le vinde".

Farmacistul Ion Bobaru, care are 35 de ani de activitate farmaceutică, ne dă un exemplu concret de cum trebuie recoltate şi uscate plantele: fructele de măceş se recoltează toamna, începând cu a 2-a jumătate a lunii septembrie până înspre sfârşitul lui octombrie, când fructele au ajuns la maturitatea deplină, dar înainte de îngheţ. Se îndepărtează seminţele, iar pulpa se usucă rapid în cuptorul aragazului, la foc mic, cu uşa deschisă pentru a se distruge o enzimă numită ascorbinază, care inactivează vitamina C. "În farmacie acest lucru se realizează în etuvă, cu reglarea temperaturii la 60 de grade. Dacă nu se respectă această procedură, jumătate din conţinutul de vitamina C se distruge şi e păcat, având în vedere că măceşele sunt unele dintre cele mai bogate în acesta vitamină, având aproape de 10 ori mai multă vitamina C decât portocalele", ne-a explicat farmacistul Ion Bobaru.

Cultivarea, culegerea, prelucrarea şi procesarea acestor materii prime de către Farmacia "Faltis" respectă Legea 239/2010 privind plantele medicinale şi aromatice şi Normele tehnice prevăzute în Ghidurile de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice, adaugându-se Regulile de bună practică în prepararea medicamentelor pentru care Ion Bobaru a obţinut Certificatul de acreditare acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro