Mergi la conţinutul principal

Farmaciştii cer autorităţilor locale ca o stradă din Brăila să poarte numele Ion Faltis

Farmacia "Faltis", afacerea de suflet a familiei Bobaru, a devenit un fel de "icon" în industria farmaceutică brăileană şi nu numai. Cel puţin la această concluzie au ajuns zeci de specialişti din sănătate veniţi la Brăila la cel de-al IV-lea Colocviu Internaţional de Istoria Farmaciei. Sesiunile ştiinţifice s-au desfăşurat pe parcursul a trei zile, timp în care zeci de farmacişti şi profesori doctori au ţinut prelegeri, au depănat amintiri şi au cinstit memoria maeştrilor din lumea farmaceutică. Ion Faltis, un nume de marcă din Brăila începutului de secol XX, a făcut obiectul unei impresionante lucrări prezentate de Liviu Bobaru, fiul alchimistului Ion Bobaru, patronul Farmaciei "Faltis". Acesta a prezentat fragmente inedite din corespondenţa purtată cu ocazia serbării jubiliare a 50 de ani de activitate continuă, scrisori care se află acum la loc de cinste în biblioteca farmaciei Faltis, care funcţionează în aceeaşi locaţie în care a profesat şi Ion Faltis. "Înainte, în timpul şi după aniversare s-a purtat o vastă corespondenţă cu farmacistul Faltis constând în 20 de scrisori şi peste 45 de telegrame sosite din toată ţara. Personalităţi din lumea farmaceutică de la acea vreme l-au felicitat cu ocazia aniversării a 50 de ani de muncă în farmacie, precum: prof. Ştefan Minovici, prof. Ion Vintilescu şi prof. Pamfil P.Gheorghe, foşti decani ai facultăţii de farmacie din capitală, sau renumiţi farmacişti recepturişti ca Ioan Huzum din Focşani, Emil Belcot din Bucureşti, Constantin Vorel din Piatra Neamţ, Aurel Scurtu din Galaţi, ori farmacistul Ciupercescu din Constanţa. Parafrazându-l pe Marin Preda, putem spune fără nicio teamă de a greşi că Ion Faltis a fost unul dintre «cei mai iubiţi farmacişti» de la începutul secolului trecut, fiind aniversat de două ori cât a fost în viaţă, în anul 1914, la Bucureşti, pentru 40 de ani de activitate farmaceutică şi în anul 1924, la Brăila, pentru 50 de ani de muncă în farmacie", a subliniat în discursul său, farmacistul Liviu Bobaru.

Farmaciştii vor un semn de omagiu pentru Ion Faltis

După 90 de ani, în 2014, Ion Faltis şi farmacia lui au fost din nou în centrul atenţiei. Pentru trei zile, Farmacia "Faltis" a fost un adevărat loc de "pelerinaj" pentru participanţii la Colocviu. De asemenea, ei au vizitat şi grădina cu plantele medicinale ale spiţerului Ion Bobaru şi au degustat din vinuri alese. La final, farmaciştii prezenţi la eveniment au propus autorităţilor locale, ca în semn de omagiu adus «celui mai iubit dintre farmacişti», numele străzii Mărăşeşti să fie preschimbat în "Ion Faltis".
Cel de-al IV-lea Colocviu Internaţional de Istoria Farmaciei a marcat totodată şi cea de 23-a Reuniune naţională anuală, dar şi aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Secţiei Brăila a Societăţii Române de Istoria Farmaciei (SRIF).
Farmacia "Faltis"din Brăila a obţinut în anul 2012 premiul de onoare la prima ediţie a Galei Farmaciştilor, iar în februarie 2014, la Gala Premiilor Culturale Brăilene, Ministerul Culturii din România prin Direcţia pentru Cultură Brăila - Secţiunea "Protejarea Monumentelor Istorice" i-a decernat farmacistului Bobaru diploma de onoare pentru succesul eforturilor de salvgardare a valorilor arhitecturale, bibliofile, tehnice şi de mobilier traditional. Astăzi, clădirea care adăposteşte farmacia este înregistrată ca monument istoric de patrimoniu şi a fost total renovată în anul 2013 cu efortul financiar exclusiv al familiei Bobaru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro