Mergi la conţinutul principal

Fara copii cobai

Peste 90% dintre cele 1.550 de eleve de clasa a IV-a nu vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, spun statisticile realizate ieri la Inspectoratul Scolar. Acestea au fost realizate cu datele din 40 de unitati scolare, din 78 existente la nivelul judetului. Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a precizat ca unii directori abia ieri au convocat sedintele cu parintii si nu au putut stringe semnaturile necesare intr-un timp atit de scurt. "Sint scoli unde procentul de refuz a fost de 100%, dar sint si scoli, in special in mediul rural, unde din 10 fetite cite sint intr-o clasa, sase nu vor sa fie vaccinate, iar restul de patru vor. In zilele urmatoare vom avea o situatie exacta", a precizat inspectorul scolar general.
La inceputul acestei saptamini, in majoritatea scolilor brailene au fost convocati parintii elevelor de clasa a IV-a, pentru ca medicii scolari sa le prezinte avantajele si dezavantajele vaccinarii impotriva virusului papiloma human (HPV) si sa raspunda la intrebarile parintilor.
La Scoala "Ion Creanga", la sedinta cu parintii celor 52 de eleve de clasa a IV-a au participat si invatatoarele claselor implicate in campanie, alaturi de directorul institutiei. "Medicul scolii noastre a discutat cu parintii si a incercat sa le explice de ce este necesara vaccinarea. Parintii au pus la rindul lor intrebari legate de virsta la care se face vaccinul, in opinia lor fiind prea devreme si au reprosat medicului ca nu are suficiente informatii asupra efectelor adverse, pentru a putea decide in cunostinta de cauza. Ei au spus ca aceasta mediatizare ar fi trebuit inceputa cu multe luni inainte de declansarea campaniei de vaccinare. Parintii au mai vrut sa stie pentru ce perioada sint imunizati copiii si de ce trebuie sa semneze o declaratie ca nu sint de acord cu vaccinarea. Cert este ca de la aceasta intilnire parintii au plecat dezorientati, se intrebau de ce sa fie copiii lor cobai si in final au spus ca nu vor accepta vaccinul", a explicat prof. Victor Buzea, directorul Scolii "Ion Creanga". Aceeasi atitudine au avut-o si mamicile celor 27 de fetite de clasa a IV-a de la Scoala "Ion Bancila". Ele au primit in urma cu citeva zile pliantele cu informatii referitoare la vaccinare, iar la intilnirea cu medicul scolar au pus cam aceleasi intrebari ca si parintii de la "Ion Creanga". "Au vrut sa stie de ce atita graba cu aceasta vaccinare, de ce nu s-a facut o campanie de informare serioasa cu citeva luni inainte si care sint efectele secundare pe termen lung. Unii au spus ca ar fi trebuit ca fiecare elev sa aiba si o recomandare a medicului de familie, pentru ca au alte boli si pentru unii chiar nu e recomandata vaccinarea, iar medicul scolar nu are acces la istoricul medical al copilului", a spus directorul adjunct Eleonora Gheorghiu. Situatie asemanatoare si la Scoala nr. 10, unde din cele opt fetite nu va fi niciuna vaccinata. De asemenea, la Scoala "Anton Pann", din cele 12 eleve nu va fi vaccinata nici una. "Noi am oferit informatii parintilor, dar nu am vrut sa-i influentam in nici un fel. De altfel, unii au venit direct cu declaratiile ca nu vor vaccin, nici nu ne-au mai intrebat ceva, nu ne-au cerut sfatul", a spus directorul Cici Bolovan.
Informatiile care circula in diferite medii de comunicare referitor la vaccinul care ar putea fi facut fetitelor de clasa a IV-a sint contradictorii.

Ministerul Sanatatii sustine eficacitatea vaccinului si il recomanda

Ministerul Sanatatii a dat publicitatii statistici conform carora sase femei mor in fiecare zi de cancer de col uterin si peste 3.000 sint nou diagnosticate in fiecare an. Cancerul de col uterin reprezinta in tara noastra prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu virsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. In lume, cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecventa dintre toate cancerele la femeile cu virsta sub 45 de ani. Infectia genitala cu HPV (virus papilloma uman) este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer uterin. Potrivit statisticilor, cele mai agresive tipuri de HPV, 16 si 18, sint responsabile pentru aparitia cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10. HPV se transmite direct, prin simplu contact cutanat, in timpul tuturor tipurilor de activitate sexuala si este foarte frecvent, estimindu-se ca 4 din 5 femei sint infectate cu HPV in timpul vietii.
Vaccinarea fetitelor reduce considerabil riscul de cancer de col uterin prin prevenirea infectarii cu HPV. In Uniunea Europeana 17 tari, printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, etc, au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare. In urma administrarii a peste 30 de milioane de doze de vaccin in intreaga lume s-a constatat ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranta foarte bun, dar ca si in cazul celorlalte vaccinuri, exista reactii adverse, cum ar fi inrosire, durere, inflamatie, vinatai, prurit la locul intepaturii, febra, etc., dar acestea sint minore, comparativ cu beneficiile. De retinut este faptul ca vaccinarea nu inlocuieste testele citologice Babes-Papanicolau. Acestea detecteaza celulele anormale ale colului uterin inainte ca acestea sa se transforme in leziuni precanceroase sau cancer de col uterin.

Unii specialisti indeamna la rabdare, pina se finalizeaza studiile asupra vaccinului

Pe de alta parte, diferite asociatii din Romania, precum Asociatia "Christiana", Asociatia "Pro Vita", Asociatia "Sfintii Martiri Brancoveni" si Asociatia "Rost", sustin ca ar fi trebuit aminata campania nationala de vaccinare macar pina se incheia studiul realizat de firma producatoare, la finalul anului 2009. Medicul primar Pavel Chirila, doctor in stiinte medicale, specializat in medicina interna, apifitoterapie si homeopatie, medic primar la Centrul Medical Naturalia, sustine ca parintii ar trebui sa fie rezervati si sa nu accepte imediat efectuarea vaccinului la fetite. "Exista mai multe aspecte care ne determina sa fim rezervati in privinta vaccinului impotriva cancerului de col. In primul rind, firma producatoare isi incheie studiul definitiv asupra vaccinului abia peste un an. Apoi, virful incidentei cancerului de col se inregistreaza intre 35 si 55 de ani. Este imposibil de presupus ca vaccinarea fetitelor de 10 ani le va proteja de cancerul de col uterin pentru o perioada atit de lunga", a spus dr. Pavel Chirila in cadrul unei conferinte de presa sustinute, miercuri, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti. Un alt argument adus de specialist impotriva vaccinarii este ca HPV (human papiloma virus) nu este considerat cauza a cancerului de col uterin. "National Cancer Institute, din SUA precizeaza clar ca nu a fost descoperita cauza cancerului de col. Specialistii americani au aratat ca numai 0,16% dintre femeile infectate cu HPV au si cancer de col. In schimb, 70% dintre femeile cu cancer sint infectate cu HPV, ceea ce demonstreaza ca nu HPV cauzeaza aceasta forma de cancer, ci ca celulele canceroase se infecteaza foarte des cu HPV", a explicat medicul Pavel Chirila, care a mai spus si ca la nivel mondial nu exista documente care sa arate clar cauzele imbolnavirii de cancer de col uterin. Pina in prezent s-au inregistrat aproape 11.000 de reclamatii cu privire la reactiile adverse si citeva decese, desi ele au fost contestate de producatori.

Cauzele imbolnavirii

Cancerul de col uterin apare in urma infectiei cu HPV, un virus transmis pe cale sexuala, a sustinut prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului "Matei Bals" din Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa realizate la lansarea vaccinului "Silgard". "Factorii de risc cresc daca partenerii sexuali sint schimbati des. Barbatii sint purtatori ai acestui virus pe care il transmit partenerelor lor sexuale. Factorii care favorizeaza contractarea infectiei cu HPV sint si fumatul, dieta necorespunzatoare, dar si administrarea anticonceptionalelor dupa ureche. De asemenea, igiena precara din multe localitati romanesti, care nu dispun nici macar de apa curenta, contribuie la sporirea cazurilor de cancer de col uterin".
Cancerul de col uterin este un cancer care, in stadii incipiente, se poate trata. Poate fi depistat usor de medic pentru ca este un "cancer la vedere". De aceea se recomanda consult ginecologic cel putin o data pe an.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a cancerului uterin indus de agenti biologici precum HPV este a nu intra in contact cu respectivii agenti biologici. Iar asta inseamna contact sexual redus la un singur partener, inseamna abstinenta premaritala si fidelitate conjugala.

ASP nu stie daca a inceput sau nu vaccinarea

Abia de saptamina viitoare se poate sti exact daca in Braila a inceput sau nu vaccinarea efectiva a fetelor de 11 ani impotriva cancerului de col uterin. Aceasta este concluzia dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Braila, care ne-a spus ca, deocamdata, nu s-a facut nici o raportare daca in judetul nostru a fost sau nu vaccinata vreo fetita. "Inca nu se stie daca s-a facut sau nu vaccinul, noi am dat dozele respective, dar abia de saptamina viitoare vom sti exact daca s-au facut sau nu vaccinari, in momentul cind se va face prima raportare", a precizat, ieri, dr. Delia Rasnoveanu. (T.T.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro