Mergi la conţinutul principal

Fantomele CET încă bântuie oraşul Brăila

• deşi au trecut ani buni de la colapsul CET, când toate punctele termice din cartierele brăilene au devenit inutile, imobilele fostei fabrici de căldură n-au putut fi preluate nici acum de municipalitate  • vechi de mai bine de 50 de ani, fostele puncte termice au devenit un pericol pentru locatarii blocurilor învecinate • în loc să deservească utilităţii publice, acestea au devenit adăposturi pentru oamenii străzii, dar şi surse de infecţie pentru locatarii blocurilor învecinate

 

De la sursă de căldură, la sursă de infecţie în cartierele din Brăila. Este soarta de care au parte fostele puncte termice ale CET, rămase fără o utilitate publică de ani întregi. Lăsate în paragină de mai bine de 5 ani, de când s-a pus lacătul pe centrala de termoficare a oraşului, fostele puncte termice care asigurau căldură şi apă caldă în Brăila au devenit un real pericol pentru locuitorii din zonă. În loc să fie puse la pământ ori reabilitate din temelii, cum au procedat mai multe administraţii din ţară, ruinele fostei centrale termice a oraşului încă bântuie cartierele municipiului Brăila şi pot deveni, oricând, capcane pentru trecători. Acestea nu doar că se află într-un stadiu avansat de degradare, cu fisuri mari în structura de beton, dar ocupă şi spaţii generoase, care ar putea deservi locuitorilor din aceste zone fie ca locuri de parcare, fie de joacă. „Reprezintă, într-adevăr, un pericol public. Au devenit o sursă de infecţie. Plus de asta, o parte din ele sunt destul de degradate şi s-ar putea dărâma. Probabil că o să pice ceva, în capul cuiva, până la urmă, nu mai spun că deşi nu mai sunt atâtea gunoaie ca înainte, sunt încă destule... În afară de gunoaie şi de faptul că multe sunt pline de şobolani, ele sunt adăposturi şi pentru oamenii străzii. Vă daţi seama ce infecţie, ce microbi. Sesizări verbale au fost, de-a lungul timpului,  Primăria ştie situaţia, dar nu ştiu ce intenţie are cu ele. De exemplu, astea din Hipodrom, au avut o coerenţă arhitecturală şi urbanistică, chiar artistică. Poate se vor păstra şi reabilita, că de dărâmat nu văd cum ar putea să se întâmple asta, pentru că ele, după cum se vede, sunt foarte aproape de blocuri”, a declarat Codruţa Nedelcu, preşedintele Asociaţiei Române a Iubitorilor Naturii (ARIN) Brăila.

În timp ce unele s-au transformat în adăposturi pentru oamenii străzii, altele, au devenit surse de venit pentru hoţii de fier vechi şi, în ciuda acestor ameninţări, nimeni nu se deranjează nici măcar să delimiteze punctele termice cu benzi de avertizare, după cum se plâng şi unii brăileni, care se tem să mai păşească pe lângă aceste ruine. „Aveam 18 ani când s-a construit acest turn ( n.r. unul dintre turnurile din cartierul Hipodrom) Deci are 50 de ani, că eu am 68 de ani. E un loc ocupat degeaba pentru că, Doamne fereşte!, ăstea nu mai au garanţie, uitaţi cum e mâncat betonul, cum a căzută tencuială de pe ele. Pot oricând să cadă peste maşini sau oameni. Ar trebui demolate, părerea mea”, a atras atenţia Jan Balcan, un locuitor din cartierul Hipodrom.

Alt cartier, aceleaşi probleme ridicate de localnici. „Ar trebui demolate, făcute parcări, maşinile stau pe trotuar, iar pietonii circulă pe şosea, că n-au loc. Pe lângă faptul că arată urât şi cade tencuiala mereu de pe ele, într-o zi au venit şi pompierii, că au dat foc boschetarii acolo, nu mai zic de câini, mizerie” , s-a plâns un alt brăilean.

Şi cum toate punctele termice din municipiu încă aparţin lichidatorului CET, şefii din primăria Brăila pasează vina mai departe. „Foarte multe dintre punctele termice aparţin CET, care refuză predarea către municipiul Brăila, deşi noi am câştigat procesul, în primă instanţă, dar iar s-a contestat. Deci Primăria Brăila, nu poate face nimic, deocamdată”, a explicat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.

De la colapsul CET, Primăria Brăila a revendicat în instanţă preluarea acestor puncte termice în administrare, numai că procesele se ţin lanţ odată cu contestaţiile lichidatorului. Am încercat să îl contactăm telefonic, pentru a oferi un punct de vedere, pe reprezentantul firmei de insolvenţă, însă acesta nu a putut fi găsit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro