Familii ajutate la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli”. Rugă pentru cei din închisori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Familii ajutate la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli”. Rugă pentru cei din închisori

* joi, ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, fostă catedrală a Brăilei * au fost rostite rugăciuni pentru cei din închisori, pentru elevii aflaţi în examene şi pentru cei în suferinţă * ierarhul le-a oferit daruri copiilor, precum și persoanelor deținute în Penitenciarul Brăila * de Sfinții Apostoli, zece familii de vârstnici nevoiași, uitați de lume, au primit daruri din partea parohiei

 

 

 

Milosenie și binefaceri la hramul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Brăila, fostă catedrală a orașului, binecuvântată, joi, de ierarhul Dunării de Jos.  

„Manifestările liturgice au debutat miercuri seară, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli, prin oficierea slujbei de priveghere, şi au continuat joi, în ziua hramului, cu săvârşirea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi din parohie şi nu numai, a copiilor din grupul catehetic parohial, precum şi a unor profesori şi oameni de cultură din Brăila”, precizează pr. consilier Rareș Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură rostit la hram, ierarhul le-a vorbit brăilenilor despre viața și activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, evidenţiind zelul cu care cei doi mari Sfinți Apostoli ai creștinățății au răspândit Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos în vechiul Israel și în toată lumea. De asemenea, Părintele Arhiepiscop a prezentat câteva repere istorice ale Bisericii „Sfinții Apostoli”, lăcaș de rugăciune emblematic pentru  Brăila, amintind de perioada în care viitorul Episcop Antim al Buzăului (1944-1979) a slujit aici ca preot (1921-1942).

În cadrul slujbei de la „Sfinții Apostoli”, au fost rostite rugăciuni pentru cei din închisori, pentru elevii aflaţi în examene, precum şi pentru cei în suferinţă. Totodată, elevii prezenţi la slujba de hram au interpretat pricesne şi alte cântări bisericeşti.

Potrivit pr. Rareș Bucur, după Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, donatorii şi binefăcătorii sfântului locaş, iar la final le-a oferit copiilor din Grupul catehetic al acestei parohii cărţi de rugăciune, precum şi alte daruri. Și pentru că joi, 29 iunie, sistemul penitenciar românesc şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, Înaltpreasfinţia Sa a mers la Penitenciarul Brăila, pentru a binecuvânta personalul angajat al acestei unităţi de detenţie, dar şi pe cei privaţi temporar de libertate şi pentru a le oferi daruri.

Demn de amintit este faptul că, prin grija membrilor comitetului parohial al Bisericii „Sfinții Apostoli”, în ajunul sărbătorii, parohia a dăruit pachete cu alimente neperisabile pentru 10 familii de vârstnici nevoiași.

 

Biserica „Sfinții Apostoli”, fostă catedrală a orașului

 

Biserica veche a Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Brăila a fost construită între anii 1835-1836, pe terenul dăruit brăilenilor de „cinstitul maghistrat al oraşului” (primarul de atunci), ctitori fiind Petcuța și Petre Buiangiu. Slujba de sfinţire a sfântului lăcaș a fost oficiată de Prea Sfințitul Episcop Chesarie al Buzăului, în anul 1836.

Biserica, ajunsă o ruină, a fost demolată în anul 1869, iar trei ani mai târziu a fost desfiinţat şi vechiul cimitir fondat aici, în prima jumătate a sec. al XIX-lea, odată cu săparea fundaţiei pentru noul locaş de cult. În anul 1872, a fost pusă piatra de temelie la noua biserică, prin strădania văduvei Petcuţa Buiangiu. Datorită proiectului mult prea costisitor, dar şi lipsurilor materiale, contrucţia noii biserici s-a executat eşalonat, între anii 1872 și 1936, cu fonduri provenite, în mare parte, din donaţii particulare şi colecte publice, dar şi cu sprijinul Primăriei Brăila. După finalizarea lucrărilor, Biserica „Sfinții Apostoli” a fost înfrumusețată cu superbe vitralii realizate la Viena, pe cheltuiala lui Petre Bancotescu, personalitate marcantă a Brăilei interbelice.

Greu încercată în anii Primului Război Mondial, când Brăila s-a aflat sub ocupație, biserica de pe Strada Polonă colț cu Petru Maior a avut de suferit și în urma cutremurului din anul 1940. Între 1956 și 1959, au fost executate ample lucrări de consolidare a temeliei şi a celor două turle. Mai trebuie precizat faptul că, între anii 1950 și 1990, Biserica „Sfinții Apostoli” a avut statutul de catedrală a orașului Brăila. În curtea vechii biserici se află sediul Protoieriei Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro