Mergi la conţinutul principal
Sentință cu suspendare pentru exploatatorii unor fete tinere

Familie de proxeneți

după ce au făcut bani frumoși din munca unor tinere trimise să practice prostituția peste hotare, membrii unei familii de proxeneți, respectiv două femei și doi bărbați care lucrau cot la cot pentru a merge afacerea ilegală, au primit condamnările • numai că trei inculpați nu vor merge la închisoare, întrucât au primit pedepse cu suspendare, dar trebuie să muncească în folosul comunității • un singur inculpat proxenet dintre cei patru are închisoare cu executare, pentru că mai avea o pedeapsă rămasă din urmă • inculpații au de plătit importante sume de bani, care provin din activitatea de proxenetism

 

Familie cu afaceri de proxenetism! Importante sume de bani au fost obținute de patru brăileni, două femei și doi bărbați, de pe urma unor tinere trimise să practice prostituția peste hotare. Inculpații lucrau cot la cot, liderul grupării dirijând afacerea împreună cu familia sa. Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru infracțiunile de constitituire în grup infracțional și proxenetism în formă continuă. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila în primăvara anului 2021.

Inculpații au încercat să scape de judecată și au formulat contestații, după ce procurorii DIICOT au dispus trimiterea în fața instanței. În luna iunie 2021, la Tribunalul Brăila s-a constatat legalitatea rechizitoriului din aprilie 2021 a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila, a administrării probelor, precum și a efectuării actelor de urmărire penală. În soluția instanței se preciza faptul că: “Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații: - A.T., zisă “TUDORA”, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată ; - A.V., zisă “Vivi”, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată; - G. A., zis “Auraș“, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată; - S. C. G. zis “Moxu”, pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată.

După doi ani de procese, membrii familiei de proxeneți au primit pedepse cu închisoarea, însă acestea sunt cu suspendare, doar un inculpat fiind trimis în spatele gratiilor, întrucât mai avea o pedeapsă mai veche.

După cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, la ședința din 21 decembrie 2023, s-a dispus achitarea inculpaților A. T., A. V. și G. A. pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 367 (constituirea unui grup infracțional organizat).

Instanța o condamnă pe inculpata A. T. la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată și aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor. O altă inculpată,  A. V., a primit tot o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată.

Instanța îl condamnă și pe inculpatul G. A. la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată.

Dispune suspendarea executării pedepselor aplicate inculpaților A. T., A. V. și G. A. sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani și 4 ani pentru inculpați. Obligă pe fiecare dintre inculpați ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Braila, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Impune fiecăruia dintre inculpați să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Consiliului Local Brăila – Serviciul de utilitate publică, administrare și gospodărire locală Brăila sau în cadrul SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA Brăila pe o perioadă de 80 zile”, au stabilit magistrații.

 

Inculpatul ghinionist

Prima instanță îl condamnă pe inculpatul S. G. Cristian la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată. În cazul acestuia se dispune anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere 4 luni și 20 zile aplicată prin sentința penală nr. 33/11.03.2020 a Judecătoriei Făurei definitivă prin decizia Curții de Apel Galați. “Constată că inculpatul a săvârșit infracțiunea dedusă judecății în termenul de supraveghere a amânării executării pedepsei de 2 luni închisoare aplicată prin sentința penală nr. 49/10.01.2019 a Judecătoriei Brăila (…). Contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea 2 ani închisoare, la care se aplică un spor de 2 luni închisoare, în total urmând ca inculpatul S. Cristian să execute o pedeapsă de 2 ani și 2 luni închisoare. Constată că persoana vătămată nu mai are pretenții civile în cauză, au stabilit magistrații.

 

Sume de bani confiscate de la proxeneți

Instanța a dispus confiscarea unor sume de bani de la inculpați. Astfel, de la inculpata A. V. se confiscă suma de 17.196 euro și 1.742 lei; de la inculpata A. T. - suma de 3.354 euro și 1.155 lei; de la inculpatul G. A. suma de 71.166,5 euro și 65.235 lei; de la inculpatul S. Cristian suma de 73.335 euro, 50 lire și 22.423 lei.  Instanța menține măsurile asiguratorii dispuse în cursul urmăririi penale, asupra unor bunuri mobile și imobile până la concurența sumelor ce fac obiectul confiscării speciale și cheltuielilor judiciare la care sunt obligați inculpații prin prezenta hotărâre.

În privința inculpatelor A. V. și A.V.  este vorba despre imobilul situat în municipiul Brăila, măsurile asiguratorii fiind dispuse și pentru un autoturism Fiat, un autoturism Mercedes Benz, iar măsură asiguratorie este menținută și în privința inculpatului G. A. - pentru imobilul situat în municipiul Brăila.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se mai arată în soluția Tribunalului Brăila.

Oricum, în cauză inculpații au formulat apel, iar dosarul se află acum înregistrat pe rolul Curții de Apel Galați.

 

În loc să ajungă la cules de roșii în Italia, o minoră a ajuns să practice prostituția

Cum s-a derulat întreaga afacere de proxenetism. Potrivit procurorilor DIICOT, în cursul anului 2007, inculpații au cunoscut o minoră și au convins-o să plece cu ei în Italia, au transportat-o în această țară și au determinat-o să practice prostituția în folosul lor. Fata avea o situație materială precară, iar inculpații au propus familiei acesteia să o ajute să își găsească un loc de muncă în Italia, la Torino, la cules de roșii, acordând sprijin financiar în acest sens.

Urmare acestei înțelegeri, arată procurorii, minora s-a deplasat împreună cu cele două femei, inculpate în dosar, cea din urmă achitând cheltuielile de transport în Italia, unde minora a fost cazată la o persoană și apoi a fost dusă “la stradăși pusă să se prostitueze. Potrivit anchetatorilor, banii încasați ajungeau la liderul proxenet, minora câștigând în medie 500-600 de euro pe zi.

După aproximativ o săptămână, în Italia au venit ceilalți doi inculpați, iar fata le-a comunicat că dorea să se întoarcă în România. Cei doi i-au cerut să lucreze în continuare pentru ei, ca să-și achite cheltuielile de transport. De frică, minora a fugit cu un client, care a condus-o la o autogară din Torino și a ajutat-o să-și procure bilet pentru România.

În Italia, au mai stabilit procurorii, unul dintre inculpați i-a recomandat fetei ca, în situația în care va fi oprită de către organele de poliție, să declare faptul că provenea din Republica Moldova, fapt pe care aceasta l-a și făcut. După cum arată anchetatorii, în perioada cât a lucrat pentru inculpați, fata a câștigat, conform susținerilor ei, aproximativ 5.000 - 6.000 de euro, bani pe care i-a dat celor trei inculpați care se ocupau de afacere. Se pare că mai erau și alte fete care se prostituau în favoarea inculpaților. Potrivit anchetatorilor, o altă tânără a spus că a practicat prostituția în favoarea inculpaților până la data de 3 septembrie 2019, inculpații ocupându-se de postarea anunțurilor și de cazarea sa în Italia. Fata câștiga, conform susținerilor sale, între 250 euro - 400 euro pe zi.

În toamna anului 2020, cei patru brăileni care au racolat tinere minore și majore, pe care le exploatau sexual în state europene, au fost prinși de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila. Procurorii au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată. Potrivit procurorilor, în cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, pe raza județului Brăila, s-a constituit un grup infracțional organizat, format din mai multe persoane, specializat în racolarea de tinere minore și majore, pe care le exploatau sexual pe teritoriile unor state europene.

Liderul grupului se ocupa de identificarea unor persoane de sex masculin, aflate într-o situație materială modestă, dispuse să-l ajute la desfășurarea unor activități (conducători auto, mecanici etc.), contra unor sume modice de bani, persoane cărora le oferea posibilitatea de a-și stabili domiciliul cu forme legale într-unul dintre imobilele sale. Cele două surori ale liderului aveau rolul de a recruta concubinele acestor persoane, precum și alte persoane de sex feminin pe care le cunoșteau prin intermediul acestora, prezentându-le ca atractivă, din punct de vedere financiar, activitatea de prostituție practicată pe teritoriul Italiei.

 

Fete inițiate în activitatea de practicare a prostituției

După cum arătau anchetatorii, membrii grupării le inițiau pe fete în activitatea de practicare a prostituției, prin promovarea acestora pe site-uri de specialitate sau prin familiarizarea cu zonele situate “la stradă”. Inculpații se ocupau de achiziționarea biletelor de călătorie ale persoanelor vătămate, pe care le însoțeau în Italia, unde le găzduiau într-un imobil.

Potrivit procurorilor, de pe teritoriul României, liderul conducea întreaga activitate, fiind informat telefonic de către concubina sa cu privire la program și la sumele obținute de fete din activitatea de prostituție. Sumele de bani obținute îi erau expediate inculpatului de către una dintre surorile sale, care se ocupa de partea financiară a activității, utilizând diferite sisteme de transfer monetar.

Inculpații lăsau impresia că înlesnesc tinerelor practicarea prostituției, în baza unei înțelegeri de împărțire în mod egal a banilor obținuți în acest mod, mai arătau procurorii, după ce acestea ajungeau în străinătate. Numai că proxeneții le rețineau documentele de identitate, le luau aproape toți banii sub pretextul diferitelor cheltuieli și le cereau să respecte condițiile oferite de ei, altele decât cele stabilite în România. “În cazul în care tinerele refuzau să mai practice prostituția în baza înțelegerilor inițiale, membrii grupării recurgeau la amenințări și jigniri, precum și la pretinderea unor datorii deja achitate”, au mai stabilit anchetatorii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro