O familie cu doi copii, care locuia cu chirie într-o locuinţă din blocul G13 din Hipodrom, a fost evacuată în stradă, ieri, pe o ploaie abundentă. Proprietarul locuinţei de 2/3 metri i-a informat că trebuie să-şi strângă lucrurile şi să elibereze camera în două ore, fără să le dea nicio altă explicaţie. Vecinii au sunat la redacţia ziarului "Obiectiv" şi au informat despre acest caz social.
Marcel Văsii, capul familiei, le-a povestit reporterilor noştri că proprietarul, din motive personale, le-a cerut ca în termen de două ore să evacueze locuinţa. Neavând nicio altă rudă la care să poată rămâne peste noapte, bărbatul s-a văzut aruncat în stradă alături de soţie şi de cele două fetiţe de 2, respectiv, 9 ani. Singura sursă de venit a familiei o reprezintă alocaţiile copiilor şi banii pe care bărbatul îi câştigă din construcţii, domeniu în care munceşte ca zilier, fără forme legale. O altă problemă de care familia se loveşte permanent este cea a actelor de identitate. Marcel are încă de la 18 ani buletin provizoriu, a cărui valabilitate expiră de la an la an, deoarece nu are o locuinţă proprie şi nici măcar o rudă care să-l ia în spaţiu. Într-o situaţie mai gravă se află soţia sa, Mihaela, care nu mai are niciun act de identitate de doi ani, mai exact de când s-au căsătorit. Asta pentru că, din momentul căsătoriei, vechiul buletin nu a mai fost valabil întrucât femeia şi-a schimbat numele de familie. Problema este că pe vechea carte de identitate, Mihaela are adresa de domiciliu în judeţul Vrancea, iar legea nu îi permite să primească nici măcar un act de identitate provizoriu de la Serviciul Local de Evidenţă a Persoanelor din Brăila, aşa cum a explicat şeful Serviciului Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Brăila, Livia Damian. Din motive financiare, femeia nu a putut nici până în ziua de astăzi să ajungă la Focşani, pentru a se pune în legalitate din punct de vedere al identităţii.
"Eu stau cu chirie aici împreună cu familia mea de un an. Am plătit lunar, nu se pune problema că am rămas în urmă cu chiria. Proprietarul, din motive personale, ne-a spus să ne luăm bagajele şi să plecăm de aici. E locuinţa omului, trebuie să o eliberăm, aşa e normal, numai că nu avem unde să ne ducem în altă parte. Am băgat dosar la D.S.P. (n.r. - Direcţia Serviciilor Publice) din 2006. În timpul ăsta am stat cu chirie pe unde am putut. De la D.S.P. mi-au zis că trebuie să reînnoiesc dosarul din trei în trei luni. Am fost un an de zile. Ei tot îmi spuneau să mai aştept şi aştept şi în ziua de astăzi. Nu mai pot! Pe fetiţa cea mică trebuie să o dau la grădiniţă. Aici în bloc există locuinţe în care nu stă nimeni. Sunt oameni care au contracte, dar nu locuiesc aici. Unii sunt plecaţi prin străinătate. Chiar nu stă nimeni în ele. La anul trebuie să o înscriem pe cea mică la grădiniţă, ni se cer actele de identitate. Eu am foaie provizorie, dar pe ea nu o ia nimeni în spaţiu. Eu nu am locuinţă, nu am unde să stau. Foaia asta provizorie o înnoiesc din an în an", ne-a spus Marcel Văsii.
O altă problemă ivită tot din cauza actului de identitate al soţiei apasă greu pe sufletele lor. Mihaela a fost însărcinată cu al treilea copil, pe care l-a născut, din păcate, mort, în urmă cu aproape trei săptămâni. În scrisoarea medicală pe care femeia a arătat-o reporterilor, scrie că fătul a murit în pântecele mamei, înainte de a se naşte. Trupul copilului se află şi în acest moment la morgă, deoarece mama nu are act de identitate valabil ca să-l poată ridica şi înmormânta creştineşte. "Acum proprietarul vrea să ne mutăm, unde ne ducem noi cu copiii? Eu nici acum nu pot să scot copilul mort din spital pentru că nu am acte. Nu ştiu ce să mai fac...în două ore trebuie să evacuez, unde să mă duc?", încerca femeia să vorbească, printre lacrimi şi suspine.
Problema actelor de identitate ţine pe loc dosarul pentru obţinerea unei locuinţe provizorii
Reporterii noştri au mers la Direcţia Serviciilor Publice Brăila pentru a afla ce s-a întâmplat cu dosarul pe care bărbatul susţine că l-a depus încă din 2006 pentru a primi o locuinţă socială. "Dosarul există la noi. Într-adevăr, în 2006 a fost depus, dar situaţia s-a schimbat de atunci. La vremea respectivă i-am dat actele să le reînnoiască. Locuia cu chirie fără forme legale la cineva şi nu figura ca fiind căsătorit. Era angajat. Acum, după 8 ani, este căsătorit şi are doi copii. Nu este vorba de aprobarea sau respingerea cererilor, acestea sunt trimise spre soluţionare, dar ei acum trebuie să-şi completeze dosarul cu restul actelor. Dosarul a fost complet în 2006, dar nu s-a mai prezentat dumnealui la noi. Trebuie să-şi completeze dosarul că e căsătorit, dacă lucrează sau nu, certificatele de naştere ale copiilor, actul de identitate al soţiei. Ea trebuie să-şi facă buletin provizoriu şi este în regulă. Noi trebuie să verificăm tot ce a declarat, durează. Comisia socială de la Primărie se întruneşte aproximativ o dată pe trimestru, dar se ia în considerare şi numărul locuinţelor disponibile. De exemplu, ultima întrunire a fost în noiembrie 2013, din lipsa locuinţelor sociale libere. Acestea se eliberează în urma evacuărilor sau a deceselor chiriaşilor. Dânsul să se mute cu chirie şi să găsească o soluţie să-şi rezolve soţia problema cu actul de identitate", a explicat Emilena Huiu, directoarea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire.
Până la urmă, soluţia a venit, pe la orele prânzului, din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila. În urma sesizării făcute de reporterii "Obiectiv", Nicoleta Oancea, directorul D.A.S. Brăila, a trimis în teren o echipă a Primăriei, pentru a verifica informaţiile şi pentru a găsi o rezolvare acestui caz social. "În seara aceasta, familia va rămâne tot în acea locuinţă, urmând ca mâine să-i internăm pe membrii familiei la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, situat pe Şoseaua Râmnicu Sărat. Pur şi simplu este o doleanţă a proprietarului de a elibera locuinţa, nu există ipoteza întârzierii plăţii chiriei lunare. Internarea este provizorie. Imediat cum Comisia Socială a Primăriei Brăila se va întruni, va fi discutată problema familiei Văsii şi se va căuta o soluţie. Mihaela Văsii urmează să obţină cât mai curând posibil cartea de identitate provizorie. O vom ajuta să ridice de la morgă trupul neînsufleţit al copilului şi să-l înmormânteze aşa cum este omeneşte, îi vom sprijini cu tot ce au nevoie", ne-a declarat Nicoleta Oancea.