* marți, de Ziua Independenței Naționale, Familia Regală a sosit la Brăila, fiind întâmpinată de sute de simpatizanți * au fost prezente, de asemenea, oficialitățile locale, reprezentanți ai ISU și Crucii Roșii, copii și tineri îmbrăcați în costume naționale
Val de simpatie și recunoștință revărsat pe peronul Gării Brăila, în momentul sosirii Trenului Regal al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, al Alteței Sale Regale Principele Radu și al Alteței Sale Regale Principesa Sofia, în ziua de 10 Mai 2022 - deopotrivă Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale a României.
Sute de simpatizanți ai Casei Regale a României au fost prezenți în Gara Brăila, dar și voluntari ai Crucii Roșii Române și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Toți aceștia i-au urat "Bun venit" Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, fiica Regelui Mihai I, iar primarul Brăilei, Marian Dragomir, și cei doi viceprimari, împreună cu reprezentanții Consiliului Județean Brăila, i-au primit pe distinșii oaspeți cu pâine și sare, după obiceiul strămoșesc.
Steaguri tricolore au împânzit peronul Gării Brăila cu o oră înainte de sosirea Trenului Regal, iar brăilenii veniți să-i întâmpine pe membrii Familiei Regale au avut la dispoziție doar 10 minute ca să le spună oaspeților "cu sânge albastru", din inimă, "Bun venit!". Cu o precizie de ceasornic, Trenul Regal a sosit în Gara Brăila la 15.24 fix, pentru ca, mai apoi, după ce le-au mulțumit brăilenilor din toate domeniile de activitate pentru efortul pe care l-au făcut în acești ultimi doi ani și jumătate plini de dificultăți și de îngrijorări, să-și continue drumul la Galați.
Anul acesta, Trenul Regal a făcut o călătorie simbolică la sărbătoarea națională de 10 Mai, oprindu-se la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați.
"Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, vor sărbători 10 Mai 2022, deopotrivă Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale, alături de locuitorii celor patru județe pe care le vizitează", preciza, deunăzi, Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.
Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală a fost alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, precum și alături de elevi olimpici, de veterani Invictus și de persoanele vârstnice și copiii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaționale și culturale patronate de Majestatea Sa.
Trenul Regal a plecat din Gara Regală Băneasa marți, 10 Mai, la ora 11.00, după un ceremonial militar desfășurat pe peronul gării. Prima oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Ploiești Sud, la ora 12.10. A doua oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Buzău, la ora 13.31, iar a treia oprire a Trenului Regal a fost în Gara Brăila, la ora 15.24. Pretutindeni, accesul publicului și al presei a fost liber. Ultima oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Galați, la ora 16.14.
10 Mai este celebrată în România ca zi de sărbătoare națională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015. Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I și Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 și până în anii 1920.