Dependenţi de ajutoarele sociale, aşa pare că au devenit mii de cetăţeni ai Brăilei, care fac orice pentru a primi bani de la stat, fără să fie nevoiţi să meargă la muncă. Majoritatea abonaţilor la "pomenile" din banii publici nu se dau în lături să mintă în acte, dacă astfel îşi pot atinge scopul, fără să le pese de consecinţe.
Peste 60% dintre brăilenii care au primit în iarna trecută ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi au fost verificaţi au dat declaraţii false în ceea ce priveşte veniturile şi proprietăţile pe care le deţin. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei, după ce anul trecut au efectuat controale la 3% din numărul total de beneficiari, respectiv la 460 de familii. Anul acesta, municipalitatea are obligaţia să efectueze anchetele sociale la 60% dintre beneficiari, iar în condiţiile în care se aşteaptă o "avalanşă" de cereri, al căror număr este estimat la peste 20.000, este lesne de imaginat ce proporţii ar putea lua încercările de înşelăciune.
Ajutoare de peste 20 de miliarde de lei vechi, iarna trecută
Peste 2 milioane de lei (20 miliarde de lei vechi), atât s-au cheltuit iarna trecută, din bugetul de stat dar şi din cel local, pentru acordarea ajutoarelor de încălzire săracilor Brăilei, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. Surpriză sau nu, majoritatea celor care au beneficiat de aceşti bani nu au spus adevărul în declaraţiile de venit, lucru constatat de angajaţii Direcţiei, după efectuarea câtorva verificări. Concret, au fost realizate anchete sociale numai pentru 460 de familii, reprezentând 3% dintre beneficiari, însă chiar şi aşa au fost depistate nereguli la circa 60% dintre cei controlaţi. Câţi brăileni, din cei 97% care au scăpat de verificări, au încasat necuvenit bani de la buget şi cât însumează aceste ajutoare rămâne, însă, o necunoscută. "Am descoperit că majoritatea beneficiarilor de ajutoare de încălzire nu spun adevărul în declaraţia de venit. Fie că nu au declarat pensia ori salariul, însă au fost uşor depistaţi când am verificat datele de la Finanţe sau de la Casa Judeţeană de Pensii", ne-a declarat Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială. Oamenii care s-au înghesuit anul trecut să obţină ajutoarele de căldură au "uitat" să declare nu doar anumite venituri, dar chiar şi faptul că deţin şi un al doilea imobil în afara celui de locuit, fapt care nu-i îndreptăţea să intre în categoria beneficiarilor, potrivit legii. Pentru cei depistaţi în neregulă, municipalitatea a iniţiat popriri pe sursele lor de venit, pentru a recupera prejudiciul creat, însă nu s-au făcut demersuri pentru a fi acuzaţi de fals în înscrisuri sau uz de fals, după cum a mai precizat Nicoleta Oancea. Directorul atrage atenţia că anul acesta legea s-a înăsprit, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi de declaraţii mincinoase riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Amenzi pentru fals în declaraţii
Se pare, însă, că proastele obiceiuri sunt bine înrădăcinate în mintea unora, deoarece şi în actualul sezon rece au început să apară cereri în care titularii declară cu nonşalanţă că nu au absolut niciun venit. Până la acest moment au fost depuse 3.500 de cereri, dintre care 2.200 pentru gaze, 835 pentru lemne şi restul pentru energie termică. "Sunt unii care declară că nu au niciun fel de venit, însă este clar că nimeni nu poate trăi în aceste condiţii, de aceea le atragem atenţia. Noi am purtat discuţii cu toate instituţiile de unde putem obţine date despre partea financiară, colaborăm prin adrese şi astfel vom putea verifica foarte simplu declaraţiile. De asemenea, vom face anchete sociale pe teren. Însă marea majoritate consideră că vor fi ocoliţi de anchetă", a afirmat Nicoleta Oancea. În timp ce unii încearcă să fenteze legea, alţii au fost lăsaţi în afara ei chiar de către legiuitori, astfel că nu au fost prevăzute reglementări în cazul debranşaţilor de la sistemul centralizat ce folosesc pentru încălzire calorifere electrice, oameni care nu primesc ajutoare, chiar dacă se încadrează în baremuri. Cu alte cuvinte, autorităţile au găsit de cuviinţă să ofere ajutoare - multe dintre ele nemeritate, după cum se vede - doar clienţilor sistemului centralizat de încălzire.
La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute. Autorităţile avertizează oamenii să fie foarte atenţi pentru că incorectitudinea în declaraţii se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.
Reamintim faptul că ajutoarele pentru căldură nu vor fi acordate persoanelor care deţin clădiri sau alte spaţii locative, cu excepţia locuinţei de domiciliu, autoturisme care depăşesc 1.600 cmc, autoutilitare ş.a. De asemenea, nu vor beneficia nici familiile care au depozite bancare de peste 3.000 de lei sau un tractor, o combină autopropulsantă, gater, drujbă sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric, cei care deţin un teren mai mare de 1.000 de mp la oraş sau 2.000 de metri pătraţi la sat, etc.
Controale la 60% dintre beneficiari
Numărul beneficiarilor de ajutoare de căldură va creşte anul acesta deoarece s-a mărit plafonul venitului până la care se acordă aceste ajutoare la 1.000 de lei pe membru de familie şi la 1.300 de lei pentru persoanele singure. Municipalitatea estimează la circa 20.000 numărul cererilor pentru ajutorul de încălzire termoficat, gaze sau lemne, faţă de 16.000 anul trecut şi a permis simplificarea procedurii, astfel că brăilenii pot să depună la dosar doar documentele care atestă sursele de venit şi copii de pe actul de identitate, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere. Pe de altă parte, va creşte şi numărul controalelor efectuate, la 60% dintre beneficiari, până la începutul sezonului rece următor, ocazie cu care se vor solicita de la Administraţiile Financiare şi Direcţia Generală a Finanţelor publice acte doveditoare de venit şi ale bunurilor mobile şi imobile deţinute. Recent, în cadrul şedinţei de Dialog Social de la Prefectură, primarul Aurel Simionescu a făcut apel la brăileni să îşi depună documentele până pe 20 noiembrie, pentru a primi contravaloarea ajutorului pe parcursul celor cinci luni ale sezonului rece. Întârzierea, chiar şi cu o zi, după termenul menţionat, duce la acordarea ajutorului de căldură doar pentru patru luni.
Programul depunerii solicitărilor în vederea obţinerii ajutorului pentru încălzirea locuinţei a fost prelungit, astfel că de luni până vineri este între orele 8-16, iar sâmbăta între orele 8 şi 14. Chiar şi în aceste condiţii, brăilenii se înghesuie la cozi la ghişeele Direcţiei de Asistenţă Socială şi stau ore întregi, fiind pe liste de aşteptare ce au înscrise, zilnic, chiar şi 400 de persoane.