Mergi la conţinutul principal

Faleza Dunării, schimbată radical în bine

* investiția finalizată anul trecut a “luminat” spațiile verzi, bucurând privirea cu frumoase aranjamente florale * mai sunt însă zone, în special pe Esplanadă, care încă strică aspectul general al falezei

 

În Sfânta zi de Florii, faleza Dunării era pustie, din cauza frigului și a burnițatului mărunt. Aspect compensat, însă, din plin prin aerul curat, liniștea “palpabilăși imaginea cu totul deosebită a acestui spațiu de promenadă și recreere al Brăilei: bănci noi și comode, chiar dacă mai puține, iar ude fiind te obligă la mersul pe jos, total sănătos. Apoi, gazonul apropiindu-se ca aspect de cel englezesc și pus fericit în valoare prin petele de culoare formate inclusiv în jurul statuilor și al copacilor. Adică, o  varietate coloristică cu diverse flori de sezon. Ingenios plantate și potrivit cu dictonul italian “non multum” (adică renunțându-se la  tot ce e mult, stufos și strică dar și costă!). Asta pe partea dinspre taluzul și promontoriul falezei, unde statuile taberei de sculptură “ Donaris 81” sunt, acum, perfect puse în valoare. Alta este situația pe latura dinspre Dunăre, aici densitatea și varietatea fiind foarte mare (chiar în exces) cu arbuști și plante ornamentale etc – ducându-te  cu gândul la  o micro grădină botanică. Revenind, o impresie deosebită este dată și de pomii fructiferi (inclusiv japonezi), paleta lor multicoloră  fiind un adevărat caleidoscop, o încântare pentru vedere și suflet.

Felicitări Primăriei și Seroplant pentru aspectele mai sus prezentate, dar nu putem omite contrastele care umbresc aceste reușite: coșurile de gunoi care nu se golesc mai des; nedefinitivarea estetică a două terase din proximitatea ștrandului (ingenios protejat împotriva privirilor indiscrete); plăcile din marmură care se tot desprind din bazinele artezienelor de pe Esplanadă; toaleta publică veșnic închisă; lipsa unei perdele care să acopere “organizarea de șantier”, întinsă pe ani de zile, la o terasă de pe malul Dunării; înțepenirea, tot de ani de zile, pe trotuar, a unui  chioșc ce poate deveni oricând terasă

Și să luăm aminte la ceea ce poate fi numit “Ocoliți aceste zone!”. Mai întâi, spațiul de promenadă dinspre ANAF. Unde zecile de mese și scaune amplasate strategic incomodează pe cei ieșiți la plimbare printre meseni. În spatele terasei de aici, o sumedenie de ambalaje, dispuse “discret și în dezordine”, iar mai sus un arbust cu foarte mulți țepi care a depășit lățimea treptelor. Ca să nu mai vorbim de ceea ce se întâmplă la capătul străzii Pensionatului: un rondou destinat “belvederii” falezei și Dunării devenit periculos datorită parapeților distruși; trepte prăbușite și sufocate de bălării; vegetație curățată uscată și neridicată de mult timp (inclusiv de pe aleea de la jumătatea taluzului); un drum scurt de legătură cu faleza, plin de noroi etc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro