Facultatea de Inginerie şi «Agricost» au încheiat un protocol privind practica studenţilor în IMB | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Facultatea de Inginerie şi «Agricost» au încheiat un protocol privind practica studenţilor în IMB

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a venit, ieri, la Brăila, însoţit de Daniel Butănoiu, secretar de stat MADR, pentru a consemna începutul unei colaborări între Facultatea de Inginerie, Liceul Agricol şi societatea "Agricost", arendaşul din Insula Mare a Brăilei. Concret, cei doi au luat parte la o întâlnire în cadrul Facultăţii de Inginerie, alături de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, primarul Aurel Simionescu, prefectul Vasilica Vîlcu, senatorul PC Dănuţ Mihai, deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea şi factorii de conducere ai proiectului. Potrivit decanului Facultăţii de Inginerie, Cristian Simionescu, ideea unei asemenea colaborări a venit chiar de la nivelul ministerului. Concret, scopul înţelegerii este acela ca studenţii şi elevii brăileni specializaţi pe agricultură să poată face practică în domeniul cercetării într-o anumită zonă din Insula Mare a Brăilei. "Am găsit o deschidere totală şi aş vrea să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, în special societăţii «Agricost» pentru promptitudinea cu care a răspuns la solicitările noastre. Am ajuns la momentul acesta, însemnând înfiinţarea unui centru de cercetare pe domeniul agricol, care are în momentul de faţă 7 teme agreate de conducerea «Agricost», dintre care 5 sunt deja în derulare", a declarat prof. Cristian Simionescu. Totodată, decanul a precizat că într-un viitor apropiat Facultea de Inginerie Brăila se pregăteşte să îşi schimbe denumirea. "Aşteptăm o hotărâre de Guvern să aducem Agricultura şi în titlul Facultăţii, acolo unde trebuie. S-a propus acest lucru de două luni în consiliul de administraţie al Universităţii, iar Senatul Universităţii deja a aprobat ca Facultatea de Inginerie din Brăila să se numească Facultate de Inginerie şi Agronomie", a mai completat sursa citată.

"Regret că nu am reuşit să dăm competenţe judeţului să intervină în agricultură"

Prezent la întâlnire, preşedintele CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu a ţinut să salute colaborarea între "Agricost" şi Facultatea de Inginerie Brăila. Cu toate acestea, Stancu a insistat pe un alt subiect, rugându-l pe ministrul Agriculturii să se revină asupra problemei modificării Legii Administraţiei Publice Locale, astfel încât CJ Brăila să aibă "mână liberă" pe zona agriculturii. "Îmi exprim regretul că nu am reuşit nici eu, nici dumneavoastră, nici noi, cei care guvernăm astăzi România, să dăm competenţe judeţului să intervină în agricultură. De aceea vă cer aici, în acest cadru, să facem un efort comun, eventual să vorbim încă o dată cu premierul pentru a reuşi să dăm aceste competenţe celor care vor să se apropie de agricultură", a declarat Stancu. Totodată, liderul PSD Brăila a propus conducerii Facultăţii să ia în considerare un parteneriat cu Universitatea de Agronomie din Bucureşti, astfel încât domeniul să fie cât mai bine acoperit.

Daniel Constantin a prezentat avantajele unei astfel de colaborări

Ultimul care a luat cuvântul a fost ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Eu cred că principala ştire de astăzi este aceea că Universitatea a luat decizia ca Facultatea de aici din Brăila să îmbrace şi o altă direcţie, aceea de agronomie. Mă bucur foarte tare şi acesta este principalul motiv pentru care am vrut să vin astăzi în judeţul şi la facultatea dumneavoastră. (...) Ca ministru al Agriculturii cred că dezvoltarea acestui domeniu, pentru România, dar pentru Brăila în special, reprezintă principala sursă de creştere economică, implicit de a crea locuri de muncă", a declarat acesta. Mergând pe aceeaşi linie, ministrul a ţinut să prezinte şi câteva dintre avantajele pe care le presupune o astfel de colaborare. "În ultimele luni de zile, am vorbit despre posibilitatea pe care o creăm prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 ca facultăţile, liceele agricole, care au staţiuni didactice sau ferme proprii, pe care le folosesc ca bază de pregătire pentru studenţi, să poată obţine finanţare. Aşadar, dacă începeţi această colaborare fie ea şi în parteneriat sau dacă dezvoltaţi o fermă la liceele agricole, o staţiune didactică, toate aceste lucruri vor putea fi finanţate ca şi achiziţii de utilaje, de bază materială în viitorul PNDR. Este o prevedere pe care o vom introduce şi o vom negocia cu Bruxelles-ul", a completat sursa citată.
Întâlnirea s-a încheiat cu o vizită în Insula Mare a Brăilei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro