• după afişarea notelor de la bacalaureat, absolvenţii de liceu trebuie să se hotărască dacă vor să dea admitere la o universitate de stat sau privată • părerile sunt împărţite, aşa că mi-am propus să vă prezint avantajele şi dezavantajele celor două opţiuni
Examenul de bacalaureat tocmai s-a încheiat, iar acum vine momentul cel mai greu pentru viitorii studenţi. Unde vor merge la facultate? Universităţi de stat sau private?
Se zice că la stat este mai dificil, dar că diploma este mai valoroasă. La privat, condiţiile sunt mai bune, profesorii mai îngăduitori, iar sesiunile mai puţin stresante. Este un subiect controversat, există păreri pro şi contra, adevărul, însă, este undeva pe la mijloc. De fapt depinde cu cine discuţi şi ce aşteptări ai după finalizarea studiilor.
Facultatea de stat
Avantaje:
1. Recunoaştere din partea angajatorului. Încă facultăţile de stat sunt mai “bine” văzute în CV de un posibil angajator. Încă se mai pleacă de la premisa că o facultate de stat asigură o educaţie mai sigură.
2. Acreditare. Aproape toate facultăţile de la universităţile de stat sunt acreditate şi scapi astfel de frica retragerii acreditării şi de a rămâne în pom cu anii de facultate plătiţi degeaba la o instituţie privată.
3. Cadre didactice cu experienţă şi competiţie din partea studenţilor.Tot la stat găseşti cei mai buni profesori din domeniu. La stat poţi profita de experienţa lor şi, dacă eşti interesat, poţi căpăta multe beneficii din această experienţă. În cazul studenţilor se aplică aceeaşi chestie: la stat vin de cele mai multe ori cei mai buni elevi/olimpici. Să ai în grupă cel puţin 2-3 studenţi foarte buni şi interesaţi crează o competiţie între ceilalţi studenţi şi ridică standardele grupei.
Dezavantaje:
1. Mulţi bani la taxă. Dacă nu prinzi loc bugetat, taxele într-o astfel de universitate au ajuns la sume foarte mari, care nu justifică serviciile oferite. De exemplu, la medicină pot depăşi suma de 8.100 lei/an.
2. Informaţie neactualizată. Manuale neactualizate de cel puţin 10 ani, într-un domeniu permanent aflat în schimbare, unii profesori (de regulă mai în vârstă) care sunt certaţi cu informaţia de ultimă oră şi care predau lucruri care deja nu se mai aplică în piaţă. Depinde de fiecare student cât doreşte să înveţe/citească pe cont propriu.
3. Multe locuri cu taxă: este un dezavantaj pentru că de multe ori se suplimentează acest număr de locuri cu plată fară să se ţină cont de capacitatea facultăţii de a oferi un învăţământ de calitate. Asta înseamnă grupe mari, profesori puţini, seminarii în care nu există timp să se predea sau să se discute lucrurile practice, studenţi care au intrat cu medii foarte mici şi care generează o calitate scăzută, de unde şi aşteptările tot mai scăzute ale profesorilor.
Facultate privată
Avantaje:
1. Cele mai bune dotari. Pornind cu clădiri, săli de curs, manuale, laboratoare, cămine, de cele mai multe ori sunt noi şi moderne. Dai un ban, dar stai în faţă. Aici banii se justifică şi se regăsesc în standardele de lucru mult mai ridicate oferite studenţilor. Unele facultăţi oferă manuale gratuit sau incluse în taxa anuală, ceea ce la stat nu se întâmplă.
2.Taxe mai mici. Chiar dacă învăţământul privat este doar cu taxă, aceasta este mai mică aici faţă de locurile cu taxă de la stat.
3. Admitere mai uşoară. Să recunoaştem că la facultăţile private se intră mai uşor decât la stat. Concurenţa este mai mică, de cele mai multe ori se intră cu dosar. Scapi de stresul examenului şi de stresul competiţiei. Pentru cei care îşi doresc o anumită specializare, dar au şanse mici să intre la o facultate de stat sau doresc un program flexibil, facultatea privată este opţiunea cea mai bună.
Dezavantaje:
1. Incertitudinea acreditării. Azi o ai, mâine, posibil nu. Astfel, rişti să dai banii degeaba şi să pierzi câţiva ani din viaţă frecventând o facultate care îşi pierde licenţa.
2. Suspiciunea din partea angajatorului. Încă mai sunt angajatori care mustăcesc atunci când văd în CV “absolvent universitate privată”. Însă, interviul sau un test sunt cele mai bun metode pentru a afla adevărata valoare a unui candidat la un job.
3. Standarde scazute. Din nefericire, cele mai multe facultăţi private au aşteptări minime din partea studenţilor şi, deci, standarde scăzute. Încă mai există ideea că studenţii de la privat sunt slabi, prin urmare notele se acordă mai uşor, profesorii nu sunt foarte exigenţi şi, una peste alta, se trece mai lejer prin anii de şcoală.
În concluzie, este decizia fiecăruia unde să dea admitere, în funcţie de aşteptări şi obiective. Însă trebuie cântărit bine înainte avantajele şi dezavatanjele fiecărei opţiuni.