* în luna martie, oficiile poștale informatizate din Brăila au efectuat peste 21.341 de plăți, prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile * cele mai multe facturi aduse la decontare de brăileni au fost cele pentru electricitate, reprezentând 70% din totalul plăților efectuate la Brăila, conform informațiilor puse la dispoziție de către OJP Brăila * mai nou, aici au ajuns și 100 de PDA-uri care și-au dovedit deja eficiența în teren
Cardurile de energie oferite de către Guvern persoanelor vulnerabile i-au scutit pe brăileni, în luna martie, de facturi în valoare de 5,5 milioane de lei. Mai exact, 5.544.419 de lei, bani care au asigurat decontarea a 21.341 de facturi la furnizorii de energie electrică și gaze naturale, conform informațiilor puse la dispoziție de către Oficial Județean de Poștă (OJP) Brăila. Astfel, potrivit sursei citate, numai la oficiile poștale din municipiul Brăila, luna trecută s-au încasat peste 14.500 de facturi, în valoare de 3.824.866 de lei, și nu vorbim doar de plăți efectuate la ghișee, ci și cu ajutorul factorilor poștali, care, mai nou, au primit și acele dispozitive mobile, numite PDA-uri, necesare înregistrării facturilor online direct de la domiciliu. ”La oficiul de distribuire din municipiul Brăila, prin factorii poștali, la domiciliul clienților, s-au încasat 840 de bucăți, în valoare de 274.809 de lei. La nivelul subunităților din rural, din partea Brăilei, adică OJP Brăila, avem un număr de 2.327 de bucăți, în valoare de 508.153 de lei. La nivelul subunităților din rural, din partea Făurei avem 1.657 de bucăți, cu o valoare de 357.114 de lei. Și mai avem și la celelalte oficii din rural și anume Chiscani - 150 de bucăți, valoare 50.626 de lei, oficiul din Făurei urban - 365 de bucăți, valoare 100.036 de lei, Ianca 377 bucăți, valoare 111.897 de lei, Însurăței - 424 de bucăți, în valoare de 112.871 de lei, Tichilești - 270 de bucăți cu 88.012 de lei, Tufești - 339 de bucăți, în valoare de 79.769 de lei, Viziru - 133 de bucăți, cu 36.266 de lei ”, a precizat pentru cotidianul ”Obiectiv”, directorul Oficiului Județean de Poștă Brăila, Camelia Ifrim. Întrebată care au fost cele mai multe servicii sau produse înregistrate la plată, la oficiile din Brăila, sursa citată ne-a precizat că în majoritatea cazurilor, brăilenii au venit cu facturi de la Electrica, în procente fiind vorba de 70% din facturile depuse, restul optând pentru plata facturilor la alți furnizori. ”Furnizorii pentru care s-au decontat facturi, luna trecută, au fost Electrica, în proporție de 70%, Engie- 10%, E.On -10% și Cez Vânzare”, a mai adăugat, pentru ”Obiectiv” directorul OJP Brăila. În acest sens, potrivit datelor publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), beneficiarii de sprijin pot folosi ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități: direct la poștaș, la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural, precum și online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție la adresa https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.
În ceea ce privește numărul total al beneficiarilor, la Brăila, peste 40.000 de persoane au intrat în posesia cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. După cum știți deja, ajutorul de căldură are o valoare totală de 1.400 de lei, sumă care se împarte în două tranșe pe an, a câte 700 lei fiecare, sub forma unor carduri pe suport de hârtie. Odată ajunse la persoanele eligibile, acestea vor putea fi folosite pentru plata facturilor de energie (total sau parțial) după cum urmează: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Astfel, conform informațiilor oficiale, se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Important de reținut este că, dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. În ceea ce privește modalitatea de achitare a facturilor, rețineți că plățile se fac doar prin mandat poștal, iar sumele alocate nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie. Plățile pentru prima tranșă de 700 de lei se vor putea efectua în perioada 20 februarie - 30 iunie 2023, iar pentru a doua tranșă tot de 700 de lei, intervalul va fi septembrie - decembrie 2023. După această dată va expira și valabilitatea acestor carduri.
Acest sprijin de căldură este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman și prin Programul Operațional Regional și vine în sprijinul următoarelor categorii de beneficiari: pensionarii care au peste 60 de ani (inclusiv) cu venituri sub 2.000 de lei/ lună, inclusiv; pensionarii de invaliditate, fără o limită de vârstă aici, dar cu aceeași limită de venit, respectiv sub 2.000 de lei inclusiv/lună; persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, fără limită de vârstă, cu condiția să aibă venituri lunare care nu depășesc suma de 2.000 de lei inclusiv; familiile cu alocație de susținere unde, din nou, nu există limită de vârstă, dar nici de venituri; familiile/persoanele beneficiare de ajutor social, fără limită de vârstă și fără limită de venituri.