• din luna mai, până la jumătatea acestei luni, oficiile poștale informatizate din Brăila au efectuat peste 17.000 de plăți prin cardurile de energie, acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile • cele mai multe facturi aduse la decontare de brăileni au fost cele pentru electricitate, reprezentând 70-80% din totalul plăților efectuate la Brăila, conform informațiilor puse la dispoziție de către Oficiul Județean de Poștă
Cardurile de energie oferite de către Guvern, persoanelor vulnerabile se dovedesc a fi de mare ajutor pentru brăileni. În ultimele șase săptămâni, respectiv de la începutul lunii mai până la jumătatea lunii iunie, acestea au fost folosite pentru decontarea a 17.000 de facturi, în valoare de aproape 3 milioane de lei. Cele mai multe, la furnizorii de energie electrică, conform informațiilor puse la dispoziție de către Oficial Județean de Poștă (OJP) Brăila. Astfel, potrivit sursei citate, numai la oficiile poștale din mediul urban, s-au încasat peste 8.600 de facturi, în valoare de aproape 1.211.000 de lei. ” De la 1 mai până la 15 iunie, la oficiul poștal de distribuire, cel care încasează la domiciliul clienților, tot în municipiul Brăila, s-au încasat 494 de bucăți cu o valoare de 89.681 de lei. La oficiile din subordinea Brăilei, adică oficiul poștal zonal Brăila au fost primite 3.719 bucăți, cu o valoare de 760.289 de lei. La subunitățile din raza Făurei - 2.374 de bucăți, cu o valoare 528.669 de lei. Și acum, restul subunităților: Chiscani - 225 de bucăți cu 56.249 de lei, Făurei 1 - 255 de bucăți cu 47.479 de lei, Ianca - 347 de bucăți cu 54.855 de lei, Însurăței - 219 bucăți cu 38.608 de lei, Tichilești - 268 de bucăți cu 88.211 de lei, Tufești - 331 de bucăți cu 72.514 de lei și Viziru - 161 de bucăți cu 38.373 de lei”, a transmis pentru cotidianul ”Obiectiv”, directorul Oficiului Județean de Poștă Brăila, Camelia Ifrim. Conform sursei citate, beneficiarii cardurilor de energie din mediul rural au optat, în procent de aproximativ 80%, pentru decontarea facturilor la Electrica, iar restul pentru achiziția de lemne, peleți sau brichete. În ceea ce privește municipiul, majoritatea beneficiarilor au achitat facturi la furnizorul de electricitate. ”Au fost și persoane care au folosit cardurile de energie pentru a cumpăra lemne sau brichete de foc, cam în procent de 2-3% din totalul beneficiarilor. Aici sunt două proceduri. Una, când ai un protocol cu Poșta Română. În momentul în care ai protocol, vii la poștă și poșta virează banii celui care are protocol, respectiv firma de la care cumperi, și omul vine și ia produsul. Sau procedura în care firmele nu au protocol, omul plătește, firma îi dă factură, se depune la poștă, poșta îl verifică la registrul comerțului și după îi depunem banii prin mandat poștal”, a mai explicat directorul OJP Brăila.
Mai exact, potrivit datelor publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), beneficiarii de sprijin pot folosi ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități: direct la poștaș, la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural, precum și online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție la adresa https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.
În ceea ce privește numărul total al beneficiarilor, la Brăila, peste 40.000 de persoane au intrat în posesia cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. După cum știți deja, ajutorul de căldură are o valoare totală de 1.400 de lei, sumă care se împarte în două tranșe pe an, a câte 700 lei fiecare, sub formă unor carduri pe suport de hârtie.
Odată ajunse la persoanele eligibile, acestea pot fi folosite pentru plata facturilor de energie (total sau parțial) după cum urmează: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Astfel, conform informațiilor oficiale, se pot plăti facturi curente sau restante doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Important de reținut este că dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. În ceea ce privește modalitatea de achitare a facturilor, rețineți că plățile se fac doar prin mandat poștal, iar sumele alocate nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.
Cât privește perioada de utilizare a primei tranșe de bani de pe cardurile de energie, s-a prelungit până la data de 27 decembrie 2023. Inițial, perioada în care se puteau face plăți era de 30 iunie 2023.